Ple municipal

SOM VNG fa un exercici de responsabilitat i s’absté en les Ordenances Fiscals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple ordinari de novembre ha tingut en les Ordenances Fiscals de 2021 el tema central de la reunió. Per fixar el posicionament de SOM VNG ha intervingut la regidora Ester Franco, que ha començat lamentant la “manca absoluta de diàleg que ha tingut el govern”. La proposta d’Ordenances va ser presenta només set dies abans de votar-les al ple, per això la regidora ha instat al govern a “no oblidar mai que en el consistori hi ha també partits d’oposició, que han estat escollits també per la ciutadania, i que un vot cap a un partit de govern i un vot cap a un d’oposició tenen el mateix valor”.

La proposta del govern, que planteja una congelació de la gran majoria d’impostos i taxes, per Ester Franco ha volgut recordar el posicionament de SOM VNG l’any anterior, que va ser contrari. Entre els motius, ha explicat la regidora es trobaven la pujada de la taxa d’escombraries un 19%. Una pujada “que ni el govern de CiU en solitari, ni el de CiU amb el PSC van fer, tot i que ho va intentar” ha afirmat la regidora. Així doncs, va recordar l’any 2016 el govern liderat per Neus Lloveras i Juan Luís Ruiz va fer una proposta de pujar-les un 25%, però al no tenir els vots suficients al final la cosa va quedar en un 5%. Per tant, ha exposat Ester Franco, SOM VNG és “dels pocs grups que es mantenen en la línia contrària a assimilar la taxa al suposat cost real, perquè entenem que un impost o una taxa mai ha de representar el cost total del servei”.

Uns altres motius que van portar al grup al vot contrari van ser la distribució de les bonificacions per instal·lar energies renovables, considerant que premiaven els immobles unifamiliars, i la modificació del recàrrec de l’IBI per a pisos buits, que passava del 50 al 30%. En la proposta d’aquest any, però, torna a ser del 50%. El grup municipal ha celebrat aquesta mesura, com també ha considerat positiu que s’hagin incorporat noves bonificacions, com la del 80% pels immobles que siguin llogats amb rendes baixes, o la bonificació del 95% per als béns rústics de les cooperatives agràries. Per a la regidora Ester Franco, és de justícia que “es redueixin les taxes als establiments comercials de forma proporcional al temps que es veuen obligats a tancar per la pandèmia”.

Tot i trobar aspectes positius en les Ordenances Fiscals de 2021, SOM VNG considera que la proposta del govern no representa cap canvi estructural respecte les anteriors, ni cap avenç que vagi més enllà d’afrontar les qüestions més urgents. No hi és sobre la taula, per exemple, treballar per la gratuïtat de les llars d’infants, i no es planteja tampoc cap horitzó que no sigui fer pagar una taxa d’escombraries altíssima a la ciutadania. La regidora Ester Franco, ha defensat l’abstenció del grup expressant que “no s’entendria un vot en contra de bonificar el lloguer per sota del preu del mercat, ni contra la reducció de taxes als comerços”, de la mateixa manera que ha expressat que no s’han “trobat canvis de fons que ens permetin passar a un vot favorable”.

En l’apartat de mocions SOM VNG ha presentat una moció per una atenció primària forta. La moció, que és una iniciativa de la Marea Blanca de Catalunya, planteja la necessitat de revertir les retallades en el personal de l’atenció primària entre els anys 2011-2014. Segons ha explicat el regidor Enver Aznar, com a conseqüència de les retallades es van perdre uns 1.064 metges i metgesses en cinc anys, un miler d’infermeres i infermers, i unes 800 administratives. “Un personal que no s’ha recuperat i que explica l’esgotament i les mobilitzacions del personal sanitari i de les plataformes com la Marea Blanca” ha afirmat el regidor. La moció també proposava recuperar serveis presencials que ara mateix són telemàtics, així com la reobertura d’alguns CAP que encara estan tancats.

En la defensa de la moció, Enver Aznar ha afirmat que “a diferència del relat oficial, el personal sanitari no té superpoders. Són persones, de carn i ossos, i no pot estar sotmès als nivells d’exigència i estrès que estan patint, sense poder cobrir baixes”. De la mateixa manera, ha expressat, “la ciutadania no pot aguantar sacrificis sense límit, i encara menys veient que no només no es fa prou per millorar el sistema de salut pública, sinó que els serveis públics empitjoren”. La moció ha estat aprovada per unanimitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local