Polígon Logístic

Castellet, l’Arboç i Castellví demanen a la Generalitat que torni a activar el polígon Sant Marçal-Cal Vies en ple l’estiu

Polígon Sant Marçal-Cal Vies . Eix

Polígon Sant Marçal-Cal Vies . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 29 de juliol, l’ajuntament de Castellet i la Gornal va aprovar per unanimitat (PSC, Ciudadanos, Junts i ERC) una moció d’urgència per demanar que es reprenguin els treballs de redacció del polígon logístic Sant Marçal–Cal Vies.

També, l'ajuntament de l’Arboç ho ha fet el 17 d’agost (PSC) i l'ajuntament de Castellví de la Marca passa la moció pel ple, el dijous del 19 d’agost amb moltes probabilitats de que s'aprovi.

Mentrestant el procés de redacció de la que hauria de ser la peça fonamental pel desenvolupament sostenible, equilibrat i harmònic del territori -el Pla Territorial Parcial de la Vegueria Penedès (PTPVP)- és relegat a segon terme, podrint-se en els calaixos del Departament de Territori, mostrant a la societat les accions deshonestes i insolidàries d’aquestes tres administracions al prioritzar les seves teòriques necessitats, no manifestes, sobre el procés coherent del conjunt del territori. Amb aquesta acció, i la posterior acceptació per part de la Generalitat, es demostrarà que el Pla Territorial en procés de redacció des del 2014 i, acabat fa poc, el procés participatiu, no ha servit de res, i que la Generalitat ha incomplert la seva responsabilitat davant la ciutadania i ha preferit obeir els interessos econòmics privats.

EN CONCRET S’HA VULNERAT:

1. EL DRET A LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

No tenir en compte les prescripcions de la legislació europea i espanyola sobre el respecte cap el procés de redacció i la participació ciutadana implícita del PTPVP.

Aquest, actualment es troba en fase de redacció, acabat el procés de participació ciutadana contemplada per la llei. En aquest procés s’han proposat clarament, per majoria de la societat civil participant, conjuntament amb l’equip tècnic redactor, la voluntat d’iniciar la redacció d’un planejament clarament orientat cap un model territorial de base agro-alimentària. Model que no exclou les demés activitats econòmiques existents i futures en el territori sempre i quan siguin compatibles i harmòniques amb aquest model de base i que té moltes referències a nivell Europeu i mundial sobre agro-regions relacionades directament amb estructures metropolitanes.

Per tant, per portar a terme aquesta proposta argumentada, proposada per la societat civil i admesa pel mateix equip del Departament de Territori, cal un espai de temps suficient per concretar els aspectes físics i tècnics necessaris per elaborar el model d’aquest Pla Territorial.

2. INCOMPLIMENT DELS COMPROMISOS

El mateix Departament de Territori incompleix les seves pròpies lleis i es contradiu al acceptar aquesta demanda (i altres Plans com el Logis Penedès o el Pla director de la Conca d’Òdena..) al tot el territori de la vegueria Penedès desatenent el procés de redacció del propi PTPVP que, iniciat el 2014, avui encara es troba per aprovar l’Avanç de Pla. I el que és més greu encara, no s’ha presentat l’estudi econòmic (peça que determina l’abast i la dimensió de l’estratègia a seguir) ni tampoc s’han iniciat els treballs per determinar l’impacte ambiental que, obligatòriament, i sense els quals no és possible portar a terme un correcte planejament territorial. Aquests incompliments posen en perill la biodiversitat del Penedès i no actua per aturar el canvi climàtic.

3. MENYSPREU AL PAISATGE AGRARI

Si això no fos prou per denunciar la deixadesa del Departament respecte de la responsabilitat sobre la redacció del Pla, s’hi ha d’afegir l’entrega del Catàleg del Paisatge, per part de l’Observatori del Paisatge, on s’exposaran, degudament raonades i tècnicament definides les unitats de paisatge amb els Objectius de Qualitat Paisatgística, acompanyades de les mesures i Accions a desenvolupar dins del Pla Territorial, d’acord amb la normativa europea d’obligat compliment. Tampoc es té conte la desocupació dels polígons industrials de l'Alt Penedès que es del 40% (211 ha), ni les 267 naus no ocupades (37 ha).

4. AMNESIA DEMOCRÀTICA

Al juliol de 2019 quan es va presentar el PDU (Pla Director Urbanístic) del polígon logístic de Sant Marçal-Cal Vies, va aflorar una forta oposició al projecte, amb la presentació de 1.329 al·legacions de particulars, l’oposició de 25 ajuntaments del Penedès, l’oposició del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la presentació d’al·legacions per part d’entitats, empreses del sector vitivinícola i grups ecologistes del Penedès, com SOS Penedès, No Fem el CIM, Pro Vegueria Penedès, GEPEC-EdC, GEVEN, Bosc Verd-EdC, APMA-EdC, l’Associació Qalidès, el CEPvi, Corpinnat i moltes altres.

El projecte del nou polígon logístic de Sant Marçal-Cal Vies de 130 ha (espai afectat), ha creat molta oposició a la implantació de la logística al Penedès, es va demanar una moratòria urbanística fins que no finalitzes l’elaboració del PTPVP i que el Penedès esdevingui una Regió Agroalimentaria, oferint productes de proximitat, de qualitat o ecològics, a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.

5. EL PLA DIRECTOR: FUM D’ESTAMPA

El projecte de polígon logístic de Sant Marçal-Cal Vies, que proposen els  3 ajuntaments afectats, es el mateix que el proposat al 2019, amb algunes petites modificacions que no alteren la proposta inicial.

Es proposa fer-lo en tres fases, amb naus industrials de grans dimensions anomenats polígons de tipus A o Àrees funcionals principals, amb noves connexions amb les vies comunicació principals (AP-7 i N-340) i amb nous enllaços ferroviaris al corredor mediterrani amb connexió amb Europa i la Península.

Tots els arguments del Pla Director és “literatura de verdura”: “.. que  el polígon logístic es compatible amb els valors naturals o agrícoles del Penedès; que és compatible amb el “desenvolupament urbanístic sostenible” (tòpic recurrent dels projectes de gran impacte ambiental); l’aparició d’algun carril bici; que no hi falti una anella verda; plantació d’arbres pel fort impacte visual; preservació dels habitatges existents envoltats de sol industrial; l’anècdota de proposar una mínima reducció de sol industrial; la limitació de les volumetries de les naus sense especificar; la potenciació del transport públic inexistent i la possibilitat de creixement de la producció vitivinícola (?).

Res sobre les propostes que, de “sotto voce”, es comenta sobre l’empresa ‘fantasma’ de plàstic reciclat que podria anar a la Bosch i que requeriria d’un trosset més de terrenys del costat. No és la primera vegada, que l’Administració actua d’amagat per por a que els ‘ecologistes’ li trenquin els plans. I després, res de res. No seria millor que proposessin obertament el projecte, l’expliquessin amb detall i contrastéssim els pros i contres, conjuntament?

6. ON ÉS LA DEMOCRÀCIA?

Considerem deshonest les accions que els 3 ajuntaments proposen i més deshonest encara l’actitud irresponsable de la Generalitat que abandona el territori de la vegueria Penedès i es dedica a fer d’especulador privat al servei dels interessos aliens a la ciutadania a la que ha de servir.

Per tot això demanem la retirada d’aquest Pla Director Urbanística de Sant Marçal-Cal Vies, mantenim la demanda de la moratòria dels plans i projectes per tot el territori Penedès i exigim la continuïtat del Pla Territorial de la vegueria Penedès o, en cas contrari la dimissió dels responsables polítics que incompleixen les responsabilitats del càrrec.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local