Eix Diagonal

C-15: més asfalt o més transport públic?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El cap de setmana passat, la delegació del Penedès de l’associació Promoció del Transport Públic va organitzar una interessant jornada sobre Mobilitat sostenible fora de l’àrea metropolitana. Al llarg del dissabte es van presentar ponències i propostes i es va debatre sobre els problemes i les possibles solucions per una la mobilitat sostenible al Penedès.

Un dels principals problemes de mobilitat sostenible que tenim al Penedès és el desplaçament entre les quatre capitals comarcals de la vegueria: Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Vilafranca del Penedès i Igualada. La “solució” que ens presenta el govern de la Generalitat i que ha estat acollida amb entusiasme per la majoria de partits penedesencs  és el desdoblament entre Capellades i Igualada i el 2+1 entre Vilafranca i Capellades, amb una inversió de 101.000.000€.

La solució a l’augment de la mobilitat per la C-15 és posar més asfalt o implantar un sistema eficaç de transport públic? Al meu parer, la veritable solució és posar més transport públic que comuniqui les tres capitals penedesenques. Un sistema de metro-bus que unís regularment al llarg del dia Vilanova-Vilafranca i Igualada és la solució més sostenible, més social i que millor contribueix a la lluita contra la emergència climàtica. Per què no es fa? Aquest metro-bus s’hauria de complementar amb un altre de circular  Vilafranca-Vilanova-El Vendrell i connectat amb aquest. D’aquesta manera el Penedès estaria unit mitjançant un sistema de mobilitat sostenible.

Encara al voltant de la C-15, tenim una altra problemàtica que és la mobilitat dels usuaris i dels treballadors i professionals entre els tres centres hospitalaris del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf (CSAPG): Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (Vilafranca), Hospital del Camils (Sant Pere de Ribes) i Hospital de Sant Antoni Abad (Vilanova) . La “unificació” dels tres centres ha fet que augmentés considerablement la mobilitat hospitalària entre l’Alt Penedès i el Garraf i això ha plantejat un greu problema a bona part de la ciutadania ja que el desplaçament tan sols es pot fer en vehicle individual, propi, de lloguer o en taxi.

Les dades son molt clares. Estem parlant d’uns 5.600 viatges anuals per a diàlisi, 4.250 viatges per a cirurgia programada, 960 per a intervencions quirúrgiques urgents/diferides, 2.400 per a tècniques i proves, 10.000 per a diagnòstic per la imatge i 4.400 de professionals. En total son 27.226 viatges al llarg de l'any entre les 8h matí i les 21h del vespre, entre els tres centres hospitalaris de les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf que formen part del CSAPG. I la tendència, a mesura que va avançant la unificació, és augmentar el nombre de desplaçaments, tant dels usuaris, com dels professionals. Esta clar, doncs, que cal implementar un transport públic regular i sostenible entre els tres centres hospitalaris i llurs ciutats.

Son tan sols exemples de què la mobilitat sostenible és possible al Penedès i que el que cal és un canvi de xip mental, posant per davant la sostenibilitat i l’interès comunitari.

Ramon Arnabat
Comuns del Penedès 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local