Literatura

Història Mundial de Catalunya

Coberta de 'Història Mundial de Catalunya'. Eix

Coberta de 'Història Mundial de Catalunya'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El catedràtic d'Història Contemporània de la UAB Borja de Riquer ha dirigit i coordinat l'obra "Història Mundial de Catalunya", on hi trobem les aportacions d’un centenar d'experts historiadors que expliquen a partir de més d’un centenar llarg de “moments històrics” uns fets significatius que aporten una visió i una projecció de Catalunya respecte a la historia del món.

El volum, extens prop d’un miler de pàgines segueix la mateixa estructura que s’han utilitzat en llibres semblants que ja s’han publicat en altres països, així hi ha semblança amb "Història Mundial de la France", de Patrick Boucheron, la publicació de la qual va provocar certa polèmica al país gal per la manera de plantejar la projecció de la historia i semblant també a la "Storia Mondiale dell'Itàlia', d'Andrea Giardina.

El llibre dirigit per Borja de Riquer compta amb un consell assessor format per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra i autor de La guerra de Sucesión de España (2010); Miquel Molist, Caedràtic de Prehistòria  de la Universitat Autònoma de Barcelona, Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i Josep M. Salrach, professor d’Història Medieval a la Universitat de Barcelona i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra.

Borja de Riquer i Permanyer és catedràtic emèrit d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en història del catalanisme polític i del franquisme, les seves darreres publicacions han estat La Dictadura de Franco (2010), Reportaje de la Historia (2010, en col·laboració amb Martí de Riquer), Alfonso XIII y Cambó. La monarquía y el catalanismo político (2013), Cambó en Argentina. Negocios y corrupción política (2016) i Anar de debò. Els catalans i Espanya (2016). Ha dirigit l’obra Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans (1995-1999) i La corrupción política en la España Contemporánea (2018). Col·labora també amb articles periodístics en alguns periòdics com La Vanguardia.

El llibre conté un centenar d’episodis de la història de Catalunya que han escrit prop d’un centenar d’experts, els fets històrics narrats abasten des de la Prehistòria fins la tardor del 2017. La primera entrada està datada 450.000 anys abans de Crist i parla dels primers pobladors dels que es té notícia a Catalunya i la darrera fins el 2017 amb el text “Una singular declaració d’independència”.

El llibre s’estructura partint d’un any i d’un fet històric i això dóna joc a fer extensiu el fet en el context històric en que cal emmarcar-lo. Són textos necessàriament condensats però que aporten una extraordinària informació que composa una manera innovadora, entretinguda d’apropar-se a la història del país i del món. El mateix Riquer ha explicat sobre el llibre "no és una història de Catalunya, sinó una selecció de dates que serveixen d'excusa per tractar sobre un fet, un moment, un personatge o una situació que ha tingut repercussió, ja fos pel resultat de les influències rebudes o pels fenòmens d'un país, que ha estat encreuament i passadís pel qual han corregut pobles, exèrcits i moltes influències estètiques, culturals i tecnològiques”.

El llibre s’estructura a partir de dates amb fets significats i la corresponent translació al nostre país. Són entrades diverses que van conformant tot un relat que comença a la prehistòria fins als nostres dies. 

Per tant el conjunt de dates i fets comporta tot allò, o almenys els fets més importants i les aportacions històriques de Catalunya al món.

És evident que l’interès de l’obra més enllà del seu contingut que és molt interessant també rau en la nòmina dels autors que redacten cada una de les entrades. Noms com Hilari Raguer, Sergi Pàmies, Antoni Batista, Mary Nasch i Antoni Dalmau formen part d’aquest conjunt d’autors que conformen els fonaments d’aquesta immensa obra amb prop d‘un miler de pàgines.

Fuig del manual habitual d’història per la manera d’acostar-se a la visió del pas del temps. El llibre fixa uns referents i partir d’aquí hi ha una explicació que el contextualitza i el complementa amb altres episodis i part de la història. 

El director de l’obra Borja de Riquer defensa la concepció de l’obra: "una proposta atractiva perquè permet al lector seleccionar els fets que més atrauen l'atenció" i, alhora, "crec que és un incentiu que pot fomentar l'hàbit de la lectura, en un moment de crisi de lectura de llibres, i fer arribar el discurs històric per camins diferents dels tradicionals”.

L’obra ens mostra un recorregut per la història de Catalunya i en aquest recorregut es fa èmfasi, es destaquen i remarquen i es fixa  en les influències rebudes provinents d’altres indrets i en les aportacions que s’han fet des de d’aquí i la projecció cap a l’exterior. Tot això ha configurat el nostre país, Catalunya, com un país divers, un corredor de cultura, un país de trobada i barreja i cruïlla de mestissatges. El llibre presenta doncs la història d’una forma novedosa. Relat cronològic amb els fets i personatges concrets que han conformat l’actual relat. La història és una línia continua però sobresurten alguns pics i aquest són els que el llibre explica i difon, són dates o personatges concrets i rellevants que permeten reflectir la realitat social, econòmica, cultural i política de cada època.

Ens trobem doncs davant d’un llibre amb una concepció global de la història que combina l’accessibilitat a la narració amb la qualitat i l’exigència crítica que requereixen els llibres d’història.

Una interessant manera formal d’acostar-se la nostra història per conèixer bé el nostre present i intuir el futur.

Història Mundial de Catalunya
Direcció de Borja de Riquer
Edicions 62
Barcelona, novembre 2018

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local