Rodalies

En Comú Podem reclama un transport ferroviari digne i assequible per als municipis de Cunit i Calafell

Marc Parés: “el Baix Penedès fa més de 14 anys que és la comarca amb més atur i precarietat, una situació que podria agreujar-se si no es corregeix el dèficit en serveis, i prioritàriament, en els serveis de transport públic”

En Comú Podem reclama un transport ferroviari digne i assequible per als municipis de Cunit i Calafell. En comú Podem

En Comú Podem reclama un transport ferroviari digne i assequible per als municipis de Cunit i Calafell. En comú Podem

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els grups municipals d’En Comú Podem de Calafell i de Cunit van presentar, el passat 22 de juny al Parlament de Catalunya, una Proposta de Resolució perquè els seus municipis entrin en la zona 4 del sistema tarifari metropolità de Barcelona, en comptes de la 5ª actual i, també, per tal d’ampliar els horaris dels trens, tant a la franja del matí com a la de la nit.

Recollint una demanda històrica del Baix Penedès, com és l’ampliació d’horaris i un nou sistema tarifari de rodalies social, més just, equitatiu i racional, els grups municipals d’En Comú Podem de Calafell i Cunit han registrat al Parlament -a través del seu grup parlamentari- una Proposta de Resolució per a reclamar al govern de la Generalitat la seva millora  i solució definitiva.

En declaracions del diputat dels comuns, Marc Parés, acompanyat de les regidores de Calafell i Cunit, Isabel Bou i Carolina Burgos, posa èmfasi en la necessitat d’aquestes millores: “el Baix Penedès fa més de 14 anys que és la comarca de Catalunya amb més atur i més precarietat, una situació que podria agreujar-se si no es corregeix el dèficit en serveis, i prioritàriament, en els serveis de transport públic de Rodalies que pateixen algunes de les seves poblacions”. 

Entre Calafell, Segur de Calafell i Cunit hi ha més de 8.500 usuaris diaris de Rodalies, als quals cal sumar-hi les persones usuàries dels trens Regionals. Un dels efectes de la pandèmia de la COVID-19 ha estat l’èxode demogràfic des dels nuclis urbans més densament poblats cap a altres municipis, com els del Baix Penedès. Com a conseqüència d’aquest fenomen -i en un context on, paradoxalment, la mateixa pandèmia ha provocat una reducció generalitzada dels nombre de persones usuàries del transport públic- s’ha produït un increment dels usuaris tant a Rodalies com a Regional en aquests municipis del Baix Penedès

Aquests municipis es troben a cavall entre les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, però són discriminats pels sistemes tarifaris de totes dues àrees, ja que formen part de la zona 5 del sistema tarifari metropolità de Barcelona i, ni tan sols, estan integrats al sistema tarifari de Tarragona. Aquest fet genera un greuge important respecte d’altres poblacions, atès que incrementa el preu mitjà del bitllet, així com la durada del viatge, per a milers d’usuaris que necessiten utilitzar diàriament aquest mitjà de transport per anar a la feina, a estudiar o gaudir d’altres ofertes, d’oci culturals.

Tanmateix, les freqüències i els horaris actuals no s’ajusten a les necessitats dels usuaris, donat que el primer tren des dels municipis de Calafell, Segur de Calafell i Cunit, cap a Barcelona surt a les 06:00 h i l'últim surt, de Barcelona Sants cap a aquestes estacions, a les 23:00 h i són insuficients, amb la qual cosa molta gent - especialment els i les més joves - perd oportunitats culturals o de feina que només s'ofereixen a Barcelona o a Tarragona.

Concretament la proposta de Resolució demana: "Primer, que es revisi, en el termini de 6 mesos, l’oferta de serveis ferroviaris de la línia R2-Sud de Rodalies entre Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Sant Vicenç de Calders en el tram que comunica aquestes estacions amb les de Cubelles, Cunit, Segur de Calafell i Calafell per tal d’adequar-la a l’actual demanda; tot aplicant una augment de serveis ferroviaris especialment a primera hora del matí i última hora del vespre. I segon, que mentre no finalitzi el desplegament de la T-Mobilitat, crear un nou mapa tarifari metropolità que atribueixi la quarta zona per a Calafell, Segur de Calafell i Cunit (i altres municipis propers), així com un bitllet integrat amb Tarragona."

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local