Pressupost 2023

Els pressupostos de la Generalitat destinen 86 MEUR al Penedès, un 12,5% més

Les obres d'ampliació de l'Eix Diagonal s'emporten la inversió més destacada amb 40,3 MEUR

Els pressupostos de la Generalitat destinen 86,5 MEUR al Penedès, un 12,5% més. ACN

Els pressupostos de la Generalitat destinen 86,5 MEUR al Penedès, un 12,5% més. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els pressupostos de la Generalitat destinaran 86,5 MEUR al Penedès el 2023, una xifra que suposa un increment del 12,5% respecte dels números de l'any passat. Un 31,7% de les inversions es concentren en els àmbits de la salut i l'educació. Per comarques, els pressupostos destinaran 43,4 MEUR a l'Anoia; 15,9 MEUR a l'Alt Penedès; 15,9 MEUR al Baix Penedès; i 11 MEUR al Garraf. La partida més important és per a les obres a l'Eix Diagonal amb 40,3 MEUR, tot i que es fa amb la modalitat de peatge a l'ombra. També hi ha inversions hospitalàries destacades com els 5,4 MEUR per a l'Hospital d'Igualada; els 4,6 MEUR per a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès; els 4 MEUR per a l'Hospital Sant Camil o els 0,5 MEUR per a l'Hospital del Vendrell.

Els pressupostos de la generalitat reserven 40,3 MEUR per a les obres de l'Eix Diagonal, que es financien mitjançant el sistema de concessió d'obra pública. En concret, els diners són per implantar un tercer carril i un separador central entre Vilafranca i Capellades i desdoblar un tram entre Capellades i Igualada.

L'Anoia és la comarca que concentra més inversions de tota la demarcació, un total de 43,4 milions d'euros. Als pressupostos hi consten inversions per valor de 9,3 MEUR a la línia de ferrocarrils de l'Anoia i es destinaran 4,3 MEUR per al nou accés a la Ronda Sud d'Igualada i 3,7 MEUR per a la variant de Piera i Vallbona d'Anoia. En l'àmbit sanitari, es farà una inversió de 5,4 MEUR a l'Hospital d'Igualada i, pel que fa a l'educació, es destinaran 3,3 MEUR per a l'ampliació de l'escola Castell d'Òdena, on s'hi farà un Institut Escola i també es posarà 1 MEUR per a l'inici dels treballs per a l'ampliació de l'Escola Maria Bores de la Pobla de Claramunt. També s'invertirà poc menys d'un milió d'euros per construir 24 habitatges de lloguer assequible a Igualada.

Els pressupostos destinaran a l'Alt Penedès un total de 15,9 MEUR. Les inversions en salut sumen 4,5 milions d'euros, mentre que es destinen 4,6 MEUR per a la conservació de carreteres. Altres inversions destacades són els 1,7 MEUR que aniran a parar a les millores a l'EDAR de Vilafranca del Penedès o els 1,6 MEUR que s'invertiran en la construcció de 38 habitatges socials a Vilafranca del Penedès. També es destinaran partides més petites al desplegament de la fibra òptica (500.000 euros), a la construcció de 32 habitatges a Sant Sadurní d'Anoia (300.000 euros) i a l'ampliació i millora de l'EDAR de Sant Pere de Riudebitlles.

Al Garraf les inversions més destacades son per a salut amb una partida de 4 MEUR per a l'Hospital Residència Sant Camil de Sant Pere de Ribes; 700.000 euros per a obres de millora i reposicions al Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf i 170.000 euros per a l'ampliació del CAP Roquetes de Sant Pere de Ribes. En matèria educativa, es destinaran 1,7 MEUR en la nova construcció de l'Institut Escola a Sant Pere de Ribes. D'altra banda, es destinaran 2,2 MEUR per a la construcció de 86 habitatges a Sant Pere de Ribes. 800.000 euros en la conservació de carreteres o 400.000 euros en la millora del nus a la C-31 a la rotonda de Sitges.

Al Baix Penedès les obres d'ampliació de l'EDAR de Calafell reben la partida més important que suma 5,7 MEUR. També hi ha una subvenció a IDIADA per a la construcció d'una pista d'assaig per al vehicle autònom per valor de 3,5 MEUR. L'ampliació del CAP de l'Arboç rebrà una inversió d'1,4 MEUR i els pressupostos també destinen mig milió d'euros per a l'Hospital del Vendrell. Les partides de carreteres repartiran 1 MEUR en l'ampliació de vorals a la C-51 entre El Vendrell i Albinyana, mentre que es destinaran 1,2 MEUR a la conservació de carreteres.

En educació es destinaran 500.000 euros a la substitució de tancaments a l'Institut Andreu Nin del Vendrell i gairebé mig milió d'euros més per a l'ampliació de l'escola La Perellada de Santa Oliva. Finalment, els pressupostos preveuen 400.000 euros per accions de reindustrialització al Baix Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local