Som vegueria

El Parlament inclourà la vegueria del Penedès en la divisió territorial catalana pendent d’aplicar

La nova estructura estarà integrada per l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i part de l’Anoia

ACN/ Maria Belmez Vilanova i la Geltrú 07-02-2017 18:58 Lectures 2296

El ple del Parlament farà aquest dimecres el debat final de la Proposició de llei d’adaptació de la Llei de vegueries per incorporar la del Penedès a la divisió territorial catalana aprovada el 2010 i que està pendent d’aplicar. La proposició, que també incorpora la inclusió de la nova comarca del Moianès a la vegueria de la Catalunya central, l’han presentat JxSí, PSC, CSQP i CUP i arriba al ple amb quatres esmenes a l’articulat vives, de les quals tres són del PPC i una del PSC. La vegueria del Penedès inclourà les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, a excepció de vuit municipis d’aquesta comarca. Amb aquesta seran vuit les vegueries que conformaran la divisió territorial catalana que es va aprovar el 2010 però que està pendent d’aplicar ja que el 2011 es va ajornar la constitució a l’espera d’una modificació de la normativa estatal per fer-la efectiva.

La creació d’una vegueria per reconèixer el ‘Penedès històric’ és una reclamació històrica que es remunta a fa més d’una dècada i que ha comptat amb l’impuls ciutadà a través de la Plataforma per la Vegueria Pròpia (PVP), que va fer el seu primer comunicat el 2003. Llavors ja expressaven la seva oposició a adscriure els municipis de les comarques afectades als àmbits o entorns metropolitans de Barcelona o Tarragona i reclamaven que es reconegués la identitat pròpia de la zona.

El 2010, coincidint amb l’aprovació de la Llei de vegueries, la PVP reclamava la inclusió de la vuitena vegueria per tal de refermar la capacitat de decisió a l’hora de definir les línies estratègiques del territori, gestionar millor els serveis públics i les infraestructures i aconseguir força i sobirania per participar en les decisions de futur del país deixant de ser “un mer receptacle de decisions preses en instàncies foranes”.

Aquesta reclamació ha rebut finalment el suport de JxSí, PSC, CSQP i CUP, que han presentat la proposició de llei que ha de fer una realitat la vegueria del Penedès. Aquesta qüestió arriba al debat final al ple després que el passat juliol els quatre grups rebutgessin les esmenes a la totalitat presentades per PPC i C’s.

A l’espera d’aplicar-se

L’agost del 2010 el Parlament va aprovar la Llei de vegueries que regula la doble naturalesa de la vegueria com a divisió territorial en què s’organitzen els serveis de la Generalitat i com a àmbit territorial específic per a l’exercici del govern intermunicipal de cooperació local. La norma establia també el règim jurídic de l’òrgan de govern i administració (els consells de vegueria) i regulava la transició de les diputacions provincials als nous consells de vegueria.

Un any més tard, es va aprovar un canvi de la norma que modificava la disposició transitòria primera de la Llei 30/2010 amb l’objectiu d’ajornar la constitució de les vegueries mentre no es modifiqués el marc normatiu aplicable, l’estatal, i establia la continuïtat transitòria de les diputacions provincials fins que no es constituïssin els consells de vegueria. De fet, el text normatiu després de la modificació va incorporar una disposició final que establia que el Govern havia de presentar al Parlament, amb vista a proposar a les Corts Generals espanyoles, les iniciatives legislatives necessàries per tal d’adequar-lo a l’àmbit territorial que determina la llei de vegueries i completar així el desplegament de l’organització territorial català.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Primàries PSOE

Ebullició del socialisme: transició o implosió

Sixte Moral

Ara Sánchez hauria de concretar, què és un estat plurinacional, té alguna proposta que vagi més enllà de l'ambigu document de Granada? Vol afrontar amb seriositat el repte del secessionisme i aportar una proposta que pugui convèncer?

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No