Alternativa

Sánchez anuncia un canvi legislatiu perquè la banca pagui l'impost de les hipoteques

El Consell de Ministres aprovarà dijous un reial decret per modificar la llei que regula el tribut

ACN/ Maria Fernández Noguera Madrid 07-11-2018 15:24 Lectures 1853
El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest 24/10/2018 al Congrés dels Diputats . ACN

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest 24/10/2018 al Congrés dels Diputats . ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que impulsarà un canvi legislatiu perquè sigui la banca qui pagui l'impost de les hipoteques. Concretament, ha dit que el Consell de Ministres d'aquest dijous aprovarà un reial decret llei per modificar la llei que regula el tribut. El pagament de l'impost "correspondrà sempre als bancs i mai més als ciutadans d'a peu", ha dit en una compareixença el president espanyol. A més, ha anunciat que properament es crearà una autoritat independent per defensar els drets dels clients financers. La decisió arriba després que aquest dimarts el ple del Tribunal Suprem canviés de criteri i establís que són els bancs els que han de pagar l'impost.

El Consell de Ministres aprovarà aquest dijous la modificació de l'article 29 de la llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats per clarificar que aquest tribut "el pagaran les entitats financeres i no els espanyols". "La compra d'un habitatge és un gran pla de vida que ha de comptar amb seguretat jurídica", ha al•legat.

Sánchez ha assegurat que el govern espanyol "respecta" la "labor i la independència del poder judicial", tot i que "lamenta" la situació que s'ha produït arran del canvi de criteri del Suprem. El president espanyol ha considerat que la situació generada "no és positiva" ni per les entitats positives, ni pels jutges ni pels ciutadans.

La decisió arriba després que aquest dimarts el ple del Tribunal Suprem acordés per 15 vots a 13 que són els clients els que han de pagar l'impost d'Actes Jurídics Documentats, que és el que s'abona a l'administració quan es constitueix un préstec hipotecari. La sentència del ple suposa un canvi de criteri en relació a l'última sentència del propi Suprem, que a mitjan octubre va determinar que era el client i no el banc qui havia de pagar l'impost de les hipoteques.

Aquest canvi de criteri ha suposat una onada de crítiques de partits polítics, sindicats i associacions de consumidors, entre altres. Per la seva part, la banca va celebrar la decisió del Suprem i que s'hagués preservat la "seguretat jurídica", ja que són els clients els que porten 20 anys pagant aquest impost.

Aquest mateix dimecres al matí, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha demanat als polítics que impulsin canvis legals per "aclarir" qui ha de pagar l'impost de les hipoteques. Després que el ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem hagi acordat tornar a la jurisprudència anterior que determina que l'impost de les hipoteques l'ha de pagar el client, Lesmes ha remarcat que la situació s'ha produït per la "falta de claredat" de la llei.


Casado "haurà de parlar amb els presidents autonòmics" si vol suprimir l'AJD

Per la seva part, el president del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat en una piulada a Twitter que el PP farà la "revolució fiscal" si arriba de nou al govern espanyol i que suprimirà l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), a més del de patrimoni, donacions i successions. També ha assegurat que reduiria els impostos a la renda i societats. En aquest sentit, Sánchez ha dit que, si ho suprimeix l'AJD, Casado "haurà de parlar amb els presidents autonòmics", ja que l'AJD és un impost cedit i el que demanen les autonomies és que "es nodreixin les arques". 

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No