Parlament Europeu

L'Eurocambra es constitueix sense Puigdemont, Comín ni Junqueras i entre queixes d'un eurodiputat pel silenci de Tajani

Si la cambra no valora els vots dels catalans, la credibilitat d'aquesta casa està en joc, assegura l'irlandès Matt Carthy a la sessió de constitució a Estrasburg

Puigdemont i Comín descarten finalment entrar en territori francès pel risc de detenció i no aniran a Estrasburg

Una pancarta demana que Carles Puigdemont pugui ser eurodiputat. ACN

Una pancarta demana que Carles Puigdemont pugui ser eurodiputat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Parlament Europeu ha celebrat aquest dimarts la seva sessió constitutiva sense la presència de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, i amb milers de manifestants independentistes protestant a la porta. Durant l'obertura de la legislatura, el president sortint, Antonio Tajani, ha assegurat que no es podia debatre de cap qüestió que no fos l'elecció del futur president, però l'eurodiputat irlandès Matt Carthy s'ha queixat per l'absència dels tres líders independentistes catalans. "Desafortunadament, alguns han tingut denegat l'accés a la cambra, tres representants del poble català han vist negat el seu dret a representació", ha dit l'irlandès, del Sinn Féin. Segons Carthy, "si l'Eurocambra no valora els vots dels catalans, la seva credibilitat es veurà perjudicada". 

"Aquesta casa ha de defensar la democràcia i els drets humans", ha exigit, entre aplaudiments i alguns crits. "Us demano que feu una declaració sobre els eurodiputats electes d'aquesta institució", ha exigit Carthy a Tajani, tot i que l'italià no ho ha acceptat i ha seguit amb el guió oficial de la sessió, que només incloïa l'elecció dels eurodiputats que s'encarregaran de les votacions per escollir, dimecres, president i vicepresidents de la cambra.

"Només es pot parlar de l'elecció del president, no es pot parlar d'altres coses", ha advertit Tajani a Carthy, en castellà, quan ha demanat la paraula.

La sessió s'ha constituït sense Puigdemont, Comín ni Junqueras, però pel portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch, això no suposa cap anomalia. "Mentre no ens comuniquin els noms de les tres persones que falten, el Parlament estarà vàlidament constituït amb 748 diputats. No és la primera vegada ni la última que es reuneix sense 751 eurodiputats", ha dit, afirmant que en aquests casos l'únic que cal és que els serveis de la cambra calculin on se situa la majoria absoluta.

Duch també ha reiterat que l'Eurocambra no pot intervenir en el cas dels tres eurodiputats independentistes, i que la qüestió està ara en mans del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. "El Parlament no té poders en aquest tema, és una qüestió de legislació nacional, i està en mans del tribunal, no de la cambra", ha insistit.

Preguntat sobre si el Parlament Europeu tenia previst algun dispositiu especial de seguretat per si Puigdemont intentava entrar com a visitant, Duch ha evitat entrar-hi. "Perquè caldrien mesures de seguretat particulars? De totes maneres, mai parlem de seguretat amb la premsa", ha dit.

Una primera sessió molt breu

La primera sessió de la nova legislatura ha durat prop de trenta minuts, i només ha servit per donar la benvinguda als eurodiputats nous. Tajani, com a president sortint, ha estat l'encarregat de presidir-la, tot i que des d'aquesta mitjanit ja no ostenta el càrrec de líder de la cambra.

A l'obrir la legislatura, Tajani ha donat la benvinguda als eurodiputats a la "casa de la democràcia", comentari que li ha valgut algun crit i que ha provocat que aturés momentàniament el seu discurs.

Poc després, s'ha interpretat l'himne de l'Alegria, i alguns eurodiputats euròfobs s'han girat d'esquena i d'altres no s'han aixecat. Dimecres, està previst que el Parlament Europeu esculli el seu nou president o presidenta i els 14 vicepresidents. 

Puigdemont i Comín descarten finalment entrar en territori francès pel risc de detenció i no aniran a Estrasburg

Els dos eurodiputats electes de Lliures per Europa, Carles Puigdemont i Toni Comín, han descartat finalment entrar en territori francès pel risc de detenció, i no aniran a Estrasburg. Allà els esperaven milers de catalans a la concentració independentista convocada pel Consell per la República des de primera hora del matí d'aquest dimarts, a les portes del Parlament Europeu, a la ciutat francesa. L'expresident i l'exconseller del Govern han seguit la constitució de l'Eurocambra des d'un hotel d'Alsàcia, en terres alemanyes, segons fonts properes. Es desconeixen les properes passes de Puigdemont i Comín, tot i que podrien tornen avui mateix cap a Bèlgica. Sí que s'espera que intervinguin a l'acte central de la concentració d'Estrasburg, a través d'un vídeo.

El Parlament Europeu ha celebrat aquest dimarts la seva sessió constitutiva sense la presència de Puigdemont, Comín ni Oriol Junqueras, i amb milers de manifestants independentistes protestant a la porta. Durant l'obertura de la legislatura, el president sortint, Antonio Tajani, ha assegurat que no es podia debatre de cap qüestió que no fos l'elecció del futur president, però l'eurodiputat irlandès Matt Carthy s'ha queixat per l'absència dels tres líders independentistes catalans.

"Desafortunadament, alguns han tingut denegat l'accés a la cambra, tres representants del poble català han vist negat el seu dret a representació", ha dit l'irlandès, del Sinn Féin. Segons Carthy, "si l'Eurocambra no valora els vots dels catalans, la seva credibilitat es veurà perjudicada".

Les entitats sobiranistes donaran suport a Puigdemont i Comín "facin el que facin avui"

L'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que aquest dimarts participen a la manifestació a Estrasburg per reclamar que els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín puguin accedir a la seva condició de parlamentaris, donaran suport a la decisió dels electes de JxCat "facin el que facin avui". En les darreres hores s'ha especulat sobre si Puigdemont i Comín anirien a la capital d'Alsàcia –a França– per participar en la protesta, amb el perill que siguin detinguts si l'Estat espanyol emet una euroordre. La vicepresidenta d'Òmnium Marina Llasana els ha garantit que tindran el seu "suport i comprensió" sigui quina sigui la seva decisió.

Ho ha dit en declaracions als mitjans des d'Estrasburg, on des de bon matí milers d'independentistes catalans s'han congregat per fer visible les seves reivindicacions mentre al Parlament Europeu es constitueix la cambra. Llansana ha garantit que Òmnium farà costat a Puigdemont, Comín i Junqueras "perquè no han fet res mal fet", sinó que han contribuït "a fer veure a tota Europa que a l'Estat espanyol els drets i les llibertats no estan garantides".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha celebrat el desplaçament dels nombrosos catalans que han anat a Estrasburg i ha subratllat que l'independentisme és "resilient i obedient". "Són veritables soldats pacífics i desarmats de la seva causa col·lectiva", ha assegurat, i ha dit que la manifestació d'aquest dimarts és "un crit d'alarma a les institucions europees", a les quals ha acusat d'estar "tolerant una vulneració de drets que acabarà afectant el conjunt dels valors i de la ciutadania europea". "Quan es vulneren els drets en un lloc del món, s'estan vulnerant arreu", ha conclòs.

Per la seva banda, el president de l'AMI i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha defensat que s'aprofiti "cada oportunitat per denunciar la situació de repressió" i l'existència de "presos i exiliats polítics". Ha criticat que, amb l'exclusió de Puigdemont, Comín i Junqueras s'estan creant "ciutadans de primera que poden escollir i tenir els seus representants i ciutadans de segona", que poden escollir diputats però que no poden exercir "perquè l'Estat espanyol arbitràriament aplica un vet".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local