Eurodiputat

El Suprem rebutja que Junqueras pugui anar al Parlament Europeu tot i que el TJUE li va reconèixer la immunitat

Argumenta que la condemna ferma comporta l'exclusió de la seva condició d'eurodiputat que li va reconèixer el tribunal europeu

El president d'ERC, Oriol Junqueras, assegut a l'escó del Congrés dels Diputats durant la sessió constitutiva de la cambra. ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, assegut a l'escó del Congrés dels Diputats durant la sessió constitutiva de la cambra. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat per unanimitat que el líder d'ERC Oriol Junqueras pugui anar al Parlament Europeu a prendre possessió de l'escó malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li reconeixia la immunitat des del dia que va ser proclamat electe. Descarta que hagi de quedar en llibertat o concedir-li un permís, ni tampoc demanar un suplicatori un cop va ser condemnat a 13 anys de presó i d'inhabilitació. Al seu parer, aquesta condemna comporta l'exclusió de la seva condició d'eurodiputat que li va reconèixer el TJUE. La "immunitat de desplaçament" reconeguda pel tribunal europeu, continua, no era un "blindatge" davant d'una sentència condemnatòria. En aquest sentit, rebutja que hi hagi causa de nul·litat de la sentència o del judici, que va acabar un dia abans que Junqueras fos proclamant diputat del Parlament Europeu. D'altra banda, el Suprem aixeca la suspensió de l'execució de la pena de 13 anys d'inhabilitació. 

El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dijous suspendre de forma cautelaríssima l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del 3 de gener que veta Oriol Junqueras com a eurodiputat. La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa del Suprem ha desestimat per unanimitat el recurs que havia plantejat la defensa de Junqueras. El tribunal argumenta que el líder d'ERC està condemnat amb sentència ferma a 13 anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic. La JEC va declarar la pèrdua de la condició de diputat al Parlament europeu de Junqueras i va fer córrer la llista dels republicans a l'eurocambra tot i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li va reconèixer la immunitat des del dia que va ser proclamat electe.

La sala penal del Suprem, que va jutjar Junqueras i la resta de líders independentistes, encara ha de pronunciar-se sobre com aplica la sentència del TJUE i és de qui depèn un eventual alliberament o concessió de permís perquè el republicà pugui anar al Parlament europeu. La JEC es va avançar a la decisió de la sala penal, que també està abordant la qüestió aquest dijous.

La interlocutòria de la sala contenciosa-administrativa argumenta que "la prevalença obligada a la jurisdicció de l'ordre penal impedeix a aquesta sala adoptar decisions que puguin interferir en l'execució d'una sentència penal ferma o entorpir l'eficàcia dels seus pronunciaments". Segons el Suprem, la sentència condemnatòria és "preponderant" .

"En una ponderació d'interessos és obligat donar preferència amb caràcter abstracte a una sentència penal ferma" i això fa que el tribunal no accepti la suspensió urgent de la decisió de la JEC. L'acord de l'àrbitre electoral ja cita la sentència del procés com a motiu "d'inelegibilitat sobrevinguda" que, segons la JEC, fa que Junqueras no pugui ser eurodiputat en aplicació de l'article 6.2 a) de la llei electoral.

El tribunal considera que la decisió de no acceptar les cautelaríssimes no vulnera els drets fonamentals de Junqueras, tampoc el dret de la Unió Europea ni la prejudicialitat penal, ja que la sentència del procés és ferma i la qüestió prejudicial al TJUE es va plantejar al marge de la causa principal.

Tornarà a estudiar la suspensió

La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa tornarà a estudiar la suspensió cautelar de l'acord de la JEC sense la urgència d'una cautelaríssima, que implica haver de resoldre en 48 hores sense demanar l'opinió a la resta de parts del litigi. La interlocutòria argumenta que cal fer una "ponderació circumstanciada de tots els interessos en conflicte" abans de decidir sobre la qüestió i demanarà a la JEC que presenti al·legacions.

L'ANC convoca una concentració dilluns davant del TSJC 

L'ANC ha convocat una concentració per al proper dilluns davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per protestar contra la decisió del Tribunal Suprem sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. "El Suprem decideix negar novament drets i llibertats: rebutja deixar en llibertat Junqueras i ratifica la seva inhabilitació. Prevariquen per sobre de les seves possibilitats", s'ha queixat l'entitat, que ha cridat a sortir el carrer dilluns a les 12 hores.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local