Pactes de govern

ERC, JxCat i Capgirem-CUP signen el pacte a Vilanova lamentant que l’aliança independentista hagi fracassat a altres ens

Els tres partits donen per superades les discrepàncies del passat i situen com a gran prioritat les inversions a l’espai públic

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 29-07-2019 14:27 Lectures 3288
Fotografia de grup dels 13 regidors que formen el govern de Vilanova i la Geltrú per a la legislatura 2019-2023. ACN

Fotografia de grup dels 13 regidors que formen el govern de Vilanova i la Geltrú per a la legislatura 2019-2023. ACN

ERC, JxCat i Capgirem-CUP han formalitzat aquest dilluns el pacte per governar junts a Vilanova i la Geltrú amb un executiu de 13 regidors, fet que garanteix la majoria absoluta del Ple. Els tres partits han celebrat l’entesa independentista, que arriba un mes després de la investidura de la republicana Olga Arnau amb què van desbancar el PSC -partit guanyador de les eleccions-, i han lamentat que aquesta fórmula hagi fracassat en altres institucions. Així, han criticat que al Consell Comarcal del Garraf i a la Diputació de Barcelona s’hagin format governs de PSC i JxCat. En clau local, republicans, postconvergents i cupaires han donat per superades les discrepàncies de legislatures anteriors i han situat com a gran prioritat les inversions a l’espai públic.

Les tres formacions han celebrat que a Vilanova s’hagin deixat fora “els partits del 155”, tot recordant que durant la campanya electoral totes tres executives van subscriure una petició de l’Assemblea Nacional Catalana amb què l’entitat els demanava que es comprometessin a investir una alcaldessa republicana i a no pactar amb el PSC, ni PP ni Cs.

L’alcaldessa i cap de files d’ERC, Olga Arnau, ha dit que hauria desitjat que l’acord independentista també s’hagués tancat a la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal o la Mancomunitat Alt Penedès-Garraf –tres ens on els republicans han quedat fora del govern-, mentre ha celebrat que a Vilanova sí que s’hagi assolit una entesa amb JxCat i els cupaires.

Més contundent s’ha expressat la líder del grup municipal postconvergent, Blanca Albà, que ha afirmat que “hi ha molts pactes que l’executiva local de Vilanova no comparteix”. “A Vilanova la nostra prioritat ha estat molt clara, mentre que als Consells Comarcals i les Diputacions intervenen altres organismes. Malgrat hi hem intentat incidir, no ha estat possible”, ha afegit Albà, que prèviament havia defensat la importància d’un govern “fort i independentista”.

Des de Capgirem-CUP, Marta Jofra ha estat més prudent valorant les aliances supramunicipals i ha defensat “l’autonomia” del seu partit per pactar amb qui considerés més convenient, sempre i quan tingués l’aval de l’assemblea. Jofra ha admès que inicialment apostaven a Vilanova per un “pacte netament d’esquerres” amb Som VNG. Fracassat aquell intent, però, ha aplaudit que hagin pogut entrar a govern amb un acord que “permet tirar endavant el programa electoral”. “És important tenir obertura de ment, i l’única línia vermella era no pactar amb el 155”, ha afegit.

“Cap escull insalvable”

A la presentació de l’acord d’aquest dilluns -hores abans del ple que ha de donar oficialment el vistiplau a l’ampliació del govern-, els tres partits han destacat que l’entesa tanca “un llarg procés” on cada formació ha anat llimant les discrepàncies amb la resta de grups. Republicans, postconvergents i cupaires han insistit a subratllar, però, que “no hi ha hagut cap escull insalvable” i han restat importància a les desavinences de legislatures anteriors en aspectes com el desenvolupament urbanístic o el parc comercial de les afores de la ciutat.

“Quan aparegui un tema que en el passat ens ha pogut portar posicionaments diferents, que no pas confrontats, ara ens durà a treballar i consensuar molt més”, ha apuntat l’alcaldessa Olga Arnau. En aquesta línia, ha assegurat que “en cap moment ha primat què deien els partits, sinó allò que es pugui fer per a la ciutat”.

Pel que fa als cupaires –discrepants en el model urbanístic i comercial defensat pel grup convergent en legislatures anteriors-, Marta Jofra ha remarcat que “tots els partits han fet renúncies”. Jofra, però, ha evitat entrar en detalls i només ha destacat que el principal “obstacle” que ha hagut de superar el seu partit ha estat “convèncer” l’assemblea dels beneficis d’entrar a un govern on també hi fos JxCat.

L’espai públic, la gran prioritat

Preguntats pels eixos proper mandat, el govern ha assegurat que les 288 mesures del Pla d’Actuació Municipal (PAM) són “prioritàries” si bé ha destacat la inversió a l’espai públic com la qüestió més destacada. Segons el nou executiu, la intenció és pal•liar el dèficit en inversions dels darrers vuit anys degut a la crisi econòmica de legislatures anteriors, així com també revisar adjudicacions de grans serveis, com l’enllumenat públic i la recollida de la brossa.

Per engegar la maquinària de la legislatura, el govern ha assenyalat la importància d’aprovar un nou pressupost que permeti “atendre les urgències i emergències que té la ciutat”. Olga Arnau ha assegurat que durant els propers mesos l’executiu enllestirà la proposta de comptes públics i ordenances fiscals pel 2020.

Pel que fa al cartipàs, Conxi Martínez (ERC) presideix l’Àrea de Serveis Centrals, Seguretat i Economia, mentre els republicans també encapçalen Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació amb Jordi Medina al capdavant. En el cas de JxCat, Blanca Albà presideix l’Àrea de Polítiques de Ciutadania. Pel que fa a Capgirem-CUP, Marta Jofra encapçala Territori i Espai Urbà. Els tres partits han destacat que a cada àrea hi ha regidors de totes tres formacions.

En relació a les dedicacions, a banda de l’alcaldessa Olga Arnau, també tindrà dedicació exclusiva la regidora de Cultura i Recursos Humans, Adelaida Moya. La resta de regidors, tindran tots una dedicació del 75% a excepció d’un d’ells, que la tindrà al 50%. Aquesta proposta es validarà al ple del mes de setembre, ja que el govern ha apuntat que no ha estat possible enllestir-la per al ple d’aquest dilluns.

Pla general de la signatura del pacte de govern a Vilanova i la Geltrú entre Blanca Albà (JxCat), Olga Arnau (ERC) i Marta Jofra (Capgirem Vilanova) Pla obert de Blanca Albà (JxCat), Olga Arnau (ERC) i Marta Jofra (Capgirem Vilanova - CUP) en roda de premsa per presentar el pacte de govern
Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Acaba l'any i administracions i empreses concessionàries revisen les tarifes, el que s'acostuma a traduir en un increment de preus per al nou any.

Quin mitjà de transport utilitzes per desplaçar-te a diari a la feina o a estudiar?

Tren
Autobús
cotxe
bicicleta
a peu
Motocicleta
Altres