Ordenances 2020

El govern de Vilanova aprova en solitari els impostos de 2020 amb l'increment dels rebuts de l'aigua i les escombraries

La factura de l'aigua trimestral s'incrementarà 1,99 euros de mitjana i la taxa d'escombraries augmentarà un 20%

Redacció Vilanova i la Geltrú 05-11-2019 19:36 Lectures 3681
Jordi Medina i Olga Arnau, a la roda de premsa del govern de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Jordi Medina i Olga Arnau, a la roda de premsa del govern de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

El Govern municipal ha valorat l'aprovació, en el Ple municipal celebrat ahir, de la proposta d'Ordenances i Preus Públics de 2020,  així com la concessió d'ajuts en els tributs municipals. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha explicat en la compareixença posterior que “els recursos que provenen d'aquests ingressos corresponen al 50% del pressupost municipal”. Arnau ha destacat la congelació dels impostos, com són l'IBI i l'IAE. Si bé algunes famílies hauran de preveure algun l'increment corresponent a la revisió del valor cadastral, l'alcaldessa ha recordat que no es tracta d'un increment de l'impost per part de l'Ajuntament. D'altra banda, ha fet referència a un recàrrec del 30% de l'IBI que s'imposarà als habitatges buits de llarga durada, i també a l'ampliació del ventall de bonificacions de l'IBI per la instal·lació de sistemes d'energia renovable.

Olga Arnau també ha puntualitzat, sobre l'increment previst en la taxa de la brossa, que es vol fomentar la recollida selectiva i l'ús de la deixalleria: “les persones que utilitzin la deixalleria entre 6 i 10 vegades ja pagaran menys que l'any passat, i de 10 a 14 vegades, el preu baixa fins a 70 euros”. A banda del Punt Net, es pretén reforçar la deixalleria mòbil i ubicar-ne una de fixa al centre. Pel que fa a la taxa d'escombraries industrial, s'adequa al tipus i volum de residus que cada establiment genera. En el cas de la domèstica, ha destacat que Per això es vol potenciar l'ús del Punt Net i incrementar la presència de la deixalleria mòbil, posant-ne una de fixa al centre. La factura de l'aigua trimestral s'incrementarà 1,99 euros de mitjana, corresponent a l'alça que l'any passat no es va poder aplicar. El màxim serà d'un 10 per cent per a les famílies amb gran consum. Alhora, s'impulsa la tarifació social i s'ha creat una tercera tarifa reduïda de consum de l'aigua a quota zero per a famílies en situació de vulnerabilitat.

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Jordi Medina, ha valorat que el Ple aprovés per unanimitat un estudi previ per determinar un canvi en la gestió del servei de consergeria-recepció i d'atenció de la centraleta telefònica dels edificis de l'Ajuntament, així com la creació de la Central de Compres de l'Ajuntament, o el Reglament de les cartes de serveis municipals, “aspectes que demostren aquest nou posicionament del Govern, que tendeix a la internalització de serveis i a potenciar una relació bidireccional entre Ajuntament i ciutadania”.

 

El debat al Ple

La proposta d'ordenances fiscals i taxes va ser el punt que va portar més debat al Ple. Es van aprovar amb els vots favorables del govern (ERC, JuntsxCat i CUP), i els vots en contra de l'oposició (PSC, C's i SomVNG). L'alcaldessa Olga Arnau va defensar que aquestes ordenances fiscals “ens aproximen a un equilibri i redueixen desajustos en serveis i costos que s'ofereixen, fent-les més facilitadores. L'objectiu és dotar les ordenances fiscals de racionalitat, i anar-les desenvolupant cap a una justícia fiscal”.

Des de Som VNG, Ester Franco va mostrar el seu rebuig a l'increment de la taxa d'escombraries: “és erroni que la ciutadania hagi de fer-se càrrec de la despesa total del servei. Com a servei públic ha d'estar a l'abast de totes i hauria de tendir a ser simbòlic”. També van criticar que el recàrrec de l'IBI en els pisos buits només sigui del 30% i que les bonificacions per a instal·lacions d'energies renovables “beneficien els habitatges unifamiliars”.

En canvi per a Erika Quintero, portaveu de Ciutadans, el recàrrec del 30% de l'IBI “penalitza la propietat privada”. També es va mostrar en desacord amb l'eliminació del descompte del 5% pel pagament avançat dels impostos i taxes, i sobre la taxa de la brossa va afirmar que “hauria estat més adequat congelar-la i canviar el model existent”.

Des del PSC, Juan Luis Ruiz va criticar que no s'hagués presentat les taxes en un debat conjunt amb el pressupost. “Vostès tenen majoria absoluta i no han pogut complir allò que reclamaven al govern en minoria quan eren a l'oposició”. Així mateix, es va mostrar en contra de l'increment de la taxa de la brossa: “no és just, sobretot per un servei que és deficient”. El portaveu socialista també retreure l'eliminació del pagament avançat dels tributs, així com l'increment del 50% de la tarifa reduïda de zona blava per a residents.

D'altra banda, el Ple va debatre una moció d'urgència presentada per ERC, JuntsxCat, CUP i SomVNG, per reprovar el rei Felip VI per la seva ingerència en la campanya electoral, que es va aprovar amb els vots favorables dels grups que la presentaven i els vots en contra del PSC i C's. Així mateix, es van aprovar per unanimitat les mocions de Som VNG contra les violències masclistes i del PSC per l'inici d'un debat sobre la plaça de l'estació i per un Pla d'equipaments esportius. La moció de Som VNG per la millora i el reimpuls de l'Assemblea Municipal Oberta es va deixar damunt la taula, a l'espera duna nova proposta de participació ciutadana en la qual s'està treballant.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No