Ordenances 2020

El tripartit de Vilanova i la Geltrú puja la pressió fiscal indiscriminadament per l’any 2020

El govern d’ERC-JuntsxCat-CUP proposa un increment d’entre el 20 i el 49% de la taxa d’escombraries, del 4 al 8% de l’aigua i altres increments, a més, 1/3 dels rebuts de l’IBI de la ciutat continuarà pujant

PSC 06-11-2019 9:15 Lectures 3271
El tripartit de Vilanova i la Geltrú puja la pressió fiscal indiscriminadament per l’any 2020. EIX

El tripartit de Vilanova i la Geltrú puja la pressió fiscal indiscriminadament per l’any 2020. EIX

El Ple municipal de dilluns va evidenciar la manca de projecte del govern municipal, que va presentar a l’oposició una proposta d’ordenances fiscals (taxes i impostos de competència municipal) amb només quatre dies de marge, i amb un increment de la pressió fiscal per l’any 2020 que afectarà a famílies i moltes activitats econòmiques.

El govern no ha justificat aquest increment acompanyant-lo de cap proposta política explicant a què es dedicaran els recursos obtinguts, sense cap projecte polític que acompanyi un increment que en algunes taxes, mai s’havia produït. Darrera d’aquesta proposta s’amaga únicament una voluntat recaptatòria, de fet, el govern no ha arribat ni a informar de l’import que pensen recaptar.

Així, la taxa d’escombraries que pagaran les famílies i les activitats econòmiques passarà a incrementar-se entre un 20 i un 49%, aquest darrer cas per aquelles activitats que tot i que adherir-se al foment del reciclatge, veuran com es canvia tot el sistema de bonificacions existents. D’aquesta forma, en alguns casos, s’arriba a penalitzar a qui més recicli. Tot això arriba, quan el servei de recollida d’escombraries es troba en una situació d’absoluta provisionalitat, sense que el govern hagi presentat encara quina gestió pensa fer.

L’increment de la taxa d’escombraries, que fa un any es va retirar per la pressió de l’oposició a on estava inclosa la CUP, i avui és una proposta que es presenta pel govern com un “ajust”, quan en realitat van argumentar que busquen una major recaptació fins al punt d’assolir una taxa que pagui el 100% d’un servei absolutament desfasat, i per tant, ja avisen que apujaran el rebut els propers anys.

Sorprèn que la mateixa CUP al 2018 qualifiqués la mateixa proposta d’increment “d’injusta” i avui siguin qui la proposin, una mostra més de la seva deriva incoherent. També cal recordar que l’actual alcaldessa es felicitava d’aturar, quan es proposa increments d’un màxim del 5%, tot explicant que viure a Vilanova no era fàcil. Doncs bé, gràcies a la proposta que fa Olga Arnau, l’any 2020 serà un any dur fiscalment a Vilanova i la Geltrú per a moltes famílies i activitats econòmiques.

També s’apuja entre un 4 i un 8% el rebut de l’aigua, en contra del criteri de la resta de l’àrea metropolitana que l’ha baixat gairebé un 5%, com també es proposen increments de les taxes d’ocupació de la via pública, afectant especialment al gremi de restauració, que veuran com d’una banda es redueixen els espais i d’altra banda, s’apugen les taxes.

Una altra de les taxes que apujarà, amb gairebé un 50% és l’ús de la zona blava i verda, al barri de mar, a on el govern vol evitar que els vilanovins utilitzin el vehicle per anar entre altres llocs,a la façana marítima, sense posar cap alternativa.

Finalment, l’IBI es pujarà en 1/3 del total de rebuts, d’acord amb la revisió cadastral que es va fer l’any passat, per tant, afectarà també la pressió fiscal a la ciutat i desapareix la bonificació del 5% pel pagament de l’IBI i la taxa d’escombraries durant el mes de gener, mesura que va impulsar l’antiga CiU i que vam donar suport i que desapareix sense cap argument concret.

Pensem en el cas d’un petit autònom que té un negoci com un bar o un restaurant petit amb unes poques taules i cadires. Doncs aquest govern municipal li suposarà l’any 2020:

Un possible augment de l’IBI de casa seva.
Un augment de la brossa de casa seva de gairebé un 20%.
Un augment de la brossa del seu negoci d’entre un 19% i un 49%.
Un augment del cost de l’aigua de casa seva que pot arribar al 8%.
Un augment del cost de l’aigua del seu negoci d’un 4%.
Un augment del cost de les taules i cadires del seu negoci d’un 5%.
Un augment del 50% en la tarifa de la zona blava.

Des del PSC lamentem la poca consideració cap a l’oposició per no voler debatre realment aquestes ordenances fiscals, ni presentar el pressupost de forma conjunta. El PSC som conscients que cal equilibrar els ingressos i les despeses de l’Ajuntament, però també del context econòmic i de menys creixement per a l’any vinent, per això, aquesta proposta del govern a part d’injusta, no té cap sentit.

Per això, hem fet una proposta d’un increment màxim del 3% a les taxes i d’un 5% màxim a les escombraries, tal i com es proposava anys enrere i que ERC i la CUP criticaven sense cap argumentació, una proposta que el govern no ha volgut ni contestar fent valdre la seva majoria absoluta.

PSC

PSC Penedès-Garraf

PSC Penedès-Garraf

Informació Municipal i opinió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No