Crisi del coronavirus

Pere Regull: "l'Administració no pot ser un fre per a l'economia ni una llosa per a les famílies"

El delegat del Govern al Penedès reconeix que els pressupostos de la Generalitat no responen a la situació actual, demana responsabilitat i que el diner públic es destini a coses pràctiques per activar el territori

Redacció Vilafranca del Penedès 28-04-2020 20:56 Lectures 1993
El delegat del Govern al Penedès, Pere Regull. EIX

El delegat del Govern al Penedès, Pere Regull. EIX

El delegat del Govern al Penedès, Pere Regull, defensa que les administracions locals estan jugant un papel clau en la crisi del coronavirus i reclama que ni la Generalitat ni els ajuntaments siguin un fre per a l'economia ni una llosa per a les famílies. Regull reconeix que els pressupostos de la Generalitat no responen a la situació actual, però que renegociar-los en aquests moments podien endarrerir la resposta a la crisi. El delegat demana responsabilitat i que la resposta a la crisi sigui efectiva i sense precipitació: "no podem entrar en una cursa per veure qui dóna el titular més maco, el diner públic s'ha de destinar a coses pràctiques per activar el territori"

El Govern s'ha compromès a modificar els Pressupostos 2020 per respondre a la crisi sanitària de la covid-19. El delegat al Penedès i alcalde de Vilafranca del Penedès demana contingut: "totes les administracions haurem de refer tots els nostres plans, no podem deixar obres a mitges, però tots els nous projectes s'hauran de reorientar cap a la recuperació". En aquest sentit, prefereix no precipitar-se en les peticions del territori: "En aquests moments no tenim una diagnosi clara del que ha passat econòmicament. Hi ha empreses i treballadors afectats per ERTOs, alguns tornaran a la feina, d'altres la perdran, algunes empreses podran arrencar i d'altres no. No ens podem precipitar amb les mesures ni amb les demandes. L'objectiu del diner públic ha de ser ajudar les famílies que han perdut molt en aquests crisi i a les empreses, per tal que es reactivin".

Pere Regull té clar que l'administració "no ha de ser un fre a l'economia, ni una llosa sobre el coll de les famílies i les empreses": "Hem de facilitar que la recuperació arribi ràpid. Hem d'ajornar els impostos, s'ha de donar més temps. El missatge fàcil i senzill de treure els impostos no és realista perquè els diners que es destinen a ajuts directes surten d'aquí".

El Penedès està fent front comú per sortir de la crisi com a territori divers: "Els ajuntaments estan fent números del que costarà aquesta crisi, calculant les indemnitzacions a les empreses concessionàries i la caiguda d'ingressos. Per a les arques municipals això serà molt dur. Demà fem una taula comarcal a l'Alt Penedès per trobar-nos tots els agents socials i econòmics per abordar les necessitats del territori i unes demandes concretes a la Generalitat. Tenim una vegueria molt diversa amb unes necessitats molt diferents a cada comarca".

Optimista amb la celebració de la Festa Major

L'alcalde de Vilafranca del Penedès estima que la crisi provocada per la covid-19 tindrà un impacte mínim de 2,5 milions d'euros (MEUR) a les arques municipals. El govern calcula que el gruix més important d'aquests diners correspondran a la pèrdua d'ingressos, principalment d'impostos i serveis públics: 1,7 MEUR. Al mateix temps, preveu haver de destinar 200.000 euros a indemnitzar contractes de serveis i 100.000 euros per a la compra de material destinat al teletreball de la plantilla municipal.

Tot i això, l'alcalde és optimista amb que aquesta crisi portarà coses positives a l'economia local i dinamitzarà sectors com el comerç local, que haurà d'afrontar de forma definitiva la seva relació amb les vendes online, un repte que s'ha anat ajornant des de fa anys i que l'alcalde creu que és ara el moment definitiu per afrontar-lo. 

En aquesta línia optimista, Regull creu que la Festa Major de Vilafranca del Penedès està garantida, si l'evolució de la pandèmia manté la tendència positiva de les darreres jornades: "els balls ens els sabem de memòria, estan més que assajats, així que si és possible, encara que ens ho confirmin una setmana abans, sortirem a la festa major".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No