S'amplia la mancomunitat

La Bisbal del Penedès s’incorpora com a nou membre de la Mancomunitat Penedès Garraf

El president de la Mancomunitat, Sergi Vallès, fa balanç de l’activitat de l’ens durant el 2020

Redacció La Bisbal del Penedès 26-01-2021 15:54 Lectures 1657
La Bisbal del Penedès s’incorpora com a nou membre de la Mancomunitat Penedès Garraf. EIX

La Bisbal del Penedès s’incorpora com a nou membre de la Mancomunitat Penedès Garraf. EIX

Aquest dilluns s’ha celebrat la primera assemblea del 2021 de la Mancomunitat Penedès-Garraf. La sessió s’ha dut a terme de manera telemàtica a causa del context sanitari, i ha començat amb la presa de possessió de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, representat per la seva alcaldessa, Agnès Ferré, com a nou membre de la Mancomunitat.

Un altre dels assumptes destacats de l’assemblea ha estat l’aprovació de l’adhesió del municipi de Gelida al CAAD Penedès, el centre d’acollida d’animals domèstics gestionat per la Mancomunitat, per tal de beneficiar-se del servei de recollida d’animals perduts i abandonats, que promou l’adopció d’aquells animals que no han estat recuperats pel seu propietari.

Balanç anual de la Mancomunitat

En la mateixa assemblea, el president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Sergi Vallès, ha fet un repàs a les principals dades i activitats que l’ens ha desenvolupat al llarg del 2020, un any marcat per la pandèmia de la COVID-19.

Vallès ha subratllat el paper vital de la Mancomunitat en un context tan difícil, garantint sense interrupció la prestació de serveis essencials, alguns d’ells de gran transcendència per a la seguretat i higiene sanitària de la ciutadania, com la gestió dels residus o de les aigües residuals. Es tracta d’un esforç ingent desplegat en l’ampli territori que cobreix la Mancomunitat, una extensió de més de 809 quilòmetres quadrats, i una població de més de 265.000 persones a qui es donen aquests serveis.

Segons Vallès: “Hem pogut seguir mantenint els serveis essencials, complint el paper que ens toca a les institucions en moments difícils, que és estar al servei del territori i de les seves persones”.

La Mancomunitat Penedès-Garraf va recollir al 2020 més de 134.00 tones de residus, un 3% més que l’any anterior, gestionant les dues plantes de gestió de residus de que disposa en el territori, a més de 13 deixalleries municipals i una deixalleria mòbil.

Sergi Vallès ha volgut agrair la confiança dels 35 municipis que conformen la Mancomunitat Penedès-Garraf i que permeten consolidar un model mancomunitat de gestió, per tal de poder optimitzar i oferir serveis a la ciutadania en les millors condicions possibles.

En àmbits com el del sanejament, el president ha recordat el reconeixement enguany de la Mancomunitat com a Entitat Local de l’Aigua per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), posant en valor les 66 instal·lacions que es gestionen al territori, i que permeten el tractament diari de gairebé 44.000 metres cúbics d’aigua residual. També cal assenyalar les prop de 2.700 analítiques d’aigües de consum i residuals, o les quasi 400 inspeccions sanitàries en establiments d’alimentació, a càrrec del servei de Laboratori de l’ens. Per la seva banda, el CAAD Penedès va recollir al 2020 més de 1.400 animals, impulsant l’adopció de 862 gossos i gats.

Des del Servei d’Educació Ambiental, tot i les dificultats i restriccions motivades pel confinament i la limitació de la mobilitat, al 2020 es van impulsar més de 400 activitats als centres educatius, amb la participació de més de 8.000 alumnes. També s’ha donat continuïtat al programa formatiu i de sensibilització, amb l’organització de diverses campanyes per al foment de la recollida selectiva i la gestió dels residus, destacant la alguna d’elles enfocada a reduir els riscos de contagi de la COVID.19.

En l’apartat de gestió forestal i energia, la Mancomunitat va gestionar l’any passat 83,6 hectàrees repartides en 4 municipis, extraient més de 700 tones de biomassa, 80 de fusta de trituració i 20 de fusta de serra, així com la planificació de la gestió i la millora forestal conjunta al Garraf fins al 2040.

Pel que fa al Servei d’Iniciatives Econòmiques, a pesar del confinament i les restriccions, s’ha continuat amb la tasca d’assessorament, acompanyament i suport, amb més d’una vintena de sessions formatives en línia per a empreses i nous emprenedors, també a centres educatius, o en la tramitació de l’alta de quasi 200 noves empreses al territori.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No