Pressupost 2022

Cubelles aprova inicialment un pressupost de més de 21 milions d’euros sense incrementar la pressió fiscal

El principal projecte econòmic ha superat la primera fase de la seva tramitació amb els únics vots en contra del PSC i Ciutadans

Cubelles aprova inicialment un pressupost de més de 21 milions d’euros sense incrementar la pressió fiscal. Ajuntament de Cubelles

Cubelles aprova inicialment un pressupost de més de 21 milions d’euros sense incrementar la pressió fiscal. Ajuntament de Cubelles

L’Ajuntament de Cubelles ha aprovat inicalment en sessió extraordinària i urgent el pressupost general de la Corporació i la relació de llocs de treball per a l’exercici 2022. El pressupost només ha comptat amb els vots contraris dels tres electes del PSC i els dos de Ciutadans, a banda de l’abstenció dels dos representants de Junts per Cubelles.

L’Alcaldessa, Rosa Fonoll, va avançar les dades d’una proposta de pressupost que s’incrementa en més d’1,5 milions d’euros respecte al 2022 (7,47%) “sense haver de recórrer a cap pujada de taxes o impostos”. Raül Mudarra, regidor d’Hisenda, va detallar que les principals línies mestres del pressupost 2022, que ascendeix a 21,4 milions d’euros, preveuen inversions per valor de 3,9 milions sense haver de recórrer “a l’increment de l’IBI, ni brossa ni vehicles, el que ha comportat haver de fer un esforç per ajustar totes les partides”.

En el capítol d’ingressos, Mudarra va fer referència als més de 856.000 euros de subvencions de la Diputació de Barcelona per les obres del passeig Marítim (500.000€) i passeig de Vilanova (284.000€) o del FEDER per a les obres dels jardins de Can Travé (69.000€). Per fer front a la majoria de les inversions, el Consistori recorrerà a dos crèdits de la Diputació de Barcelona per un import de 3 milions d’euros.

En l’àmbit de les despeses, el regidor d’Hisenda va anunciar una partida de més de 112.000 euros del capítol de personal destinat a fomentar plans d’ocupació propis per a pal·liar els efectes de la crisi i l’índex d’atur al municipi, als que se sumaran els que puguin arribar per altres vies com poden ser el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), entre d’altres.

La recollida de la brossa i la gestió de la Deixalleria, el conveni amb el Consell Comarcal del Garraf per a la gestió dels serveis socials o l’encàrrec de gestió amb Tegar, per al manteniment de zones verdes, principalment, són les principals despeses del capítol 4, de transferències de capital.

Finalment, de les inversions previstes, per valor de 3,9 milions d’euros, cal destacar 1,2 milions per a la reurbanització del passeig de Vilanova; 600.000 euros en edificis i altres construccions, que es destinaran a la remodelació del Centre Social Joan Roig i Piera per encabir el Centre de serveis per a la gent gran de Cubelles i l’adequació de les botigues del Castell, al carrer del Doctor Juncà, per ubicar oficines d’atenció a la ciutadania. A banda d’aquestes, el titular d’Hisenda va enumerar inversions en zones verdes (250.000€), enllumenat (220.000€), mobiliari urbà (168.000€)... “El total d’inversió previst per aquest 2022 seria superior, donat que hi ha incorporacions de romanent previstes d’exercicis anteriors”, reblà Mudarra.

Robert Monzonís (JxCub) va anunciar l’abstenció del seu grup municipal “perquè no volem ser un fre”, tot avançant que “creiem que aquest pressupost no respon a la globalitat dels problemes de la ciutadania cubellenca”. Al seu torn, Ciutadans, a través del seu portaveu Manuel Martínez, va considerar que “no són uns bons pressupostos perquè, un any més, seguirem tenint els mateixos dèficits en infraestructures, medi ambient, seguretat...”. 

Finalment, Núria Planas, en representació del PSC, va lamentar “precipitació per començar les obres pendents de principi de legislatura i de la legislatura anterior, per tenir Cubelles aixecada abans de les properes eleccions” i va qualificar el pressupost de “covard”.

Diversos regidors del Govern municipal van respondre als grups de l’oposició, en especial al PSC i Ciutadans. Raül Mudarra va defensar-se de la qualificació de pressupost covard, feta pel PSC, assegurant que “en el 2020 i 2021 aquest govern ha posat sobre la taula més de 600.000€ en ajuts a empreses, famílies, comerç per sortir d’aquesta situació”.

Josep Maria Hugué, primer tinent d’alcalde, va assegurar que seguiran “millorant els serveis, les infraestructures, la qualitat de vida de la ciutadania” mentre la ciutadania “ens segueixi donant el suport a les urnes”. “No és un pressupost covard quan aquest recull les demandes que ens fa la ciutadania”, va concloure Hugué, mentre que la regidora Trini Vicente va recordar els ajuts al lloguer per a empreses, terrasses de la restauració i la campanya de foment del comerç que s’han portat a terme en els darrers dos anys per fer front a la crisi derivada de la pandèmia sanitària. “Hem fet tot el que hem pogut sense tenir cap suport del govern central”, va reclamar.

Alexandra Corvillo, com a regidora de Recursos humans i Serveis socials, va explicar que l’augment del capítol 1 respon a l’increment de l’IPC que s’estableix legalment per a tot el funcionariat, i va rebatre al PSC que “la partida de Benestar social ha incrementat enguany també un 10% i els ajuts socials a les famílies ha crescut un 30%”. En aquest sentit, l’Alcaldessa va lamentar que “tenint en aquest plenari a la consellera de serveis a les persones del Consell Comarcal, en dos anys no l’hem vist per res, ni ajudar-nos ni donar-nos idees”, a la qual cosa Renata Bedós li va contestar que “no he assistit a cap reunió perquè no he volgut que, estant a l’oposició, pogués haver algun tipus de tensió”. Així mateix es va comprometre a redreçar aquesta situació. 

Per altra banda, la modificació de la relació de llocs de treball per al 2022 va comptar amb el suport dels grups municipals del Govern (UC11, ERC, CeCP-ECG i CUP) i les abstencions del PSC i JxCub, a banda de l’oposició de Ciutadans.

La regidora de Recursos humans, Alexandra Corvillo va explicar que “tornem a fer una modificació per crear una plaça de sergent de la Policia Local, un perfil jurídic per a Urbanisme, tres auxiliars tècnics per la nova biblioteca i una cap d’administració a l’OAC”, a més de tecnificar una plaça que coordinarà les regidories de Joventut, Ensenyament, Cultura i Participació Ciutadana per descongestionar les tasques de la coordinadora de Serveis a les persones. Així mateix s’amortitzen les places de sots-inspector de la Policia Local, que s’absorbeix amb la plaça de sergent, una plaça de peó del Servei municipal d’obres i una de neteja, de mitja jornada.

Precisament, aquestes amortitzacions va ser l’argument esgrimit pel PSC per abstenir-se, reconeixent la “potestat organitzativa de l’equip de govern”. Una postura similar a la de JxCub, que també es va abstenir. Per contra, Ciutadans va assegurar que “qui pot, de Cubelles, marxa. Policies es queden molt pocs”.

Audiència pública

Ateses les circumstàncies de la pandèmia sanitàri, la regidoria d'Hisenda ha publicat a la pàgina de Youtube de l'Ajuntament, que es pot veure a cubelles.cat/pressupost22 i escoltar a Ràdio Cubelles (4 de gener a les 10.00h.), amb una explicació detallada del pressupost, per tal que la ciutadania que ho consideri pugui formular preguntes o suggeriments en aquest període d'aprovació inicial del text. Es repeteix així el model d'audiència pública celebrada l'any passat en què les circumstàncies de la COVID-19 impedien la celebració d'actes en espais tancats.

El regidor Raül Mudarra respondrà les preguntes que es formulin a través del formulari que hi ha en aquesta pàgina en un nou vídeo que es publicarà al canal de Youtube el dilluns 10 de gener a les 10.00 h.

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!