Crisi a la CUP

La CUP de Vilanova emprendrà accions legals contra els tres regidors díscols, si en una setmana no han plegat

Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga han deixat de ser representants i portaveus de Capgirem-CUP i l'assemblea permanent és ara l'única interlocutora vàlida

L'assemblea de la CUP de Vilanova emprendrà accions legals contra els seus regidors, si en una setmana no han plegat. EIX

L'assemblea de la CUP de Vilanova emprendrà accions legals contra els seus regidors, si en una setmana no han plegat. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP de Vilanova i la Geltrú emprendrà accions legals contra els tres regidors díscols que dilluns van votar a favor del pressupost municipal, si en una setmana no han plegat de l'Ajuntament. L'assemblea de Capgirem VNG-CUP es va reunir d'urgència aquest dimarts al vespre per analitzar la situació de la formació, després que els seus tres representants trenquessin la disciplina de vot i mantinguessin el seu suport a l'equip de govern, contradint el mandat de la mateixa assemblea. Així, si en 7 dies Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga no renuncien a les seves actes de regidors, seran expedientats pel partit. Dels tres, només va assistir a l'assemblea Jaume Aliaga, qui va expressar la seva intenció de mantenir-se al govern municipal i no renunciar al càrrec de regidor. Aquesta decisió obre una greu crisi a la formació, que ha anunciat que prendrà les mesures legals i polítiques adients per recuperar la seva representació a l'Ajuntament de Vilanova.

En una roda de premsa celebrada aquest dimecres a la plaça de les Neus, els portaveus de l'assemblea de Capgirem VNG-CUP han donat un ultimàtum als tres regidors: "trencant amb la decisió de l'assemblea han traspassat una línia vermella, un greu incompliment del codi ètic de la CUP de Vilanova i del reglament intern de la CUP nacional. Instem els regidors a lliurar l'acta en un màxim de set dies. Si no dimiteixen, Capgirem VNG prendrà les mesures legals i polítiques pertinents per mantenir la representació institucional que ens correspon. En aquest moment, queda suspesa la seva funció de representants i portaveus de la CUP i l'assemblea permanent és l'única interlocutora vàlida per a l'equip de govern, les resta de formacions polítiques i les entitats de la ciutat".

Més d'una vintena de militants de la CUP, entre els quals hi havia l'exregidora Marta Guinda (que va plegar ara fa un any de l'Ajuntament per discrepàncies amb l'acció de govern) i l'excandidat cupaire Josep Maria Domèch, han participat a la roda de premsa d'aquesta tarda i han ratificat el trencament amb els tres regidors: "hem vist com s'ha monopolitzat el poder institucionat per part de les tres regidores amb una falta total de comunicació i de cultura democràtica".

Les crítiques al grup municipal han estat directes: "han contradit la nostra identitat assembleària, nosaltres prenem les decisions en uns espais de debat horitzontals i participatius". Els tres regidors díscols van dir ahir en un comunicat que una assemblea de 14 persones no podia decidir el futur de la ciutat: ""El nostre primer compromís ètic és el servei cap a la ciutadania i la ciutat i això no ho pot eclipsar una assemblea de catorze persones", va dir Marta Jofra en roda de premsa a l'Ajuntament.

L'assemblea permanent de la CUP ha criticat obertament el pressupost municipal de 2022 i l'acció del govern: "Si ens referim estrictament a la proposta de pressupostos, hem pogut constatar que si bé poden semblar uns comptes expansius, queden supeditats a un endeutament de l’Ajuntament que fa molt de temps que coneixem. En aquest context, considerem que s’hagués hagut d’apostar clarament per àmbits com habitatge o acció social, en detriment d’altres àrees com mobilitat o promoció econòmica. Per posar uns exemples, la partida del Capítol IV de la Regidoria d’Habitatge per a Programes de lloguer passa de 250.000€ que tenia el 2021 a 50.000€ per aquest any, tot i tenir una evident crisi de l'habitatge que preveiem que s’agreujarà. Si ens fixem en acció social, podem comprovar, per posar un exemple, que hi ha una partida d'inversions de 200.000€ destinada a l’adquisició de dos nous mòduls per a persones sense llar. Resta per l’oblit, doncs, la reclamació històrica de construir un centre d’atenció i d’acollida per a persones en risc d’exclusió social i en situació de sensellarisme, com sí que tenen d’altres ciutats de la vegueria. Però, a més, aquesta partida està supeditada a què es produeixi venda de sòl públic que a dia d’avui no està prevista, així que segurament ni tan sols es podrà comptar amb aquests mòduls."

La CUP ha anunciat que comencen a treballar per preparar una candidatura "amb les companyes que sempre hi són": "Passi el que passi, el nostre projecte polític continua al carrer, d’on vam néixer i on sempre hem estat. Aquest camí, encara que erràtic, ens ha portat aprenentatges i estem més convençudes que mai que cal començar a preparar una Candidatura d’Unitat Popular amb les companyes que sempre hi són, amb les que lluiten, per portar a l’Ajuntament una veu independentista, feminista i ecologista, que defensi inequívocament els interessos de la classe treballadora".

Possibles escenaris

La formació ha anunciat que, si en una setmana no dimiteixen, l'Assemblea de Vilanova traslladarà el cas a l'executiva nacional per a què "prengui les mesures legals i polítiques previstes als Estatuts de la CUP nacional". L'objectiu, recalquen, és "continuar mantenint la representació institucional que correspon arran de les eleccions del 2019".

Preguntats per quins són els escenaris que s'obren ara, membres del partit apunten que hi ha múltiples possibilitats, ja que hi ha un factor de complexitat afegit: Jofra i Garriga no són militants de la CUP nacional i només ho són del partit local. Fonts del partit assenyalen que una opció és que els tres vulguin mantenir l'acta i, aleshores, la formació els expulsi. Això, de retruc, comportaria que el grup municipal es dissoldria i ells continuarien a l'Ajuntament com a regidors no adscrits.

Si es dona aquest cas, des del partit insten l'alcaldessa Olga Arnau (ERC) a expulsar-los del govern "per una qüestió de dignitat democràtica, perquè no seria lògic que governés amb tres trànsfugues". Un altre escenari, expliquen des de la CUP, és que els tres regidors es quedin amb els poders del grup municipal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local