Política municipal

Els 3 regidors de Capgirem Vilanova - CUP seguirem al govern municipal com a regidors no adscrits

Enric Garriga, Marta Jofra i Jaume Aliaga en roda de premsa. Eix

Enric Garriga, Marta Jofra i Jaume Aliaga en roda de premsa. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Perquè és la única forma de poder seguir tirant endavant el projecte polític per al qual ens vam presentar a les eleccions.

Ens queda molta feina per fer, i la volem fer. Tenim entre mans:

- Dues internalitzacions aprovades i pendents: la del servei de neteja viària (60 treballadors) i la del servei de mediació ciutadana (2 treballadores).

- La implantació del nou model de recollida de residus, que tot just ara s’acaba de desencallar gràcies a la resolució del Tribunal de Contractes i que preveiem adjudicar abans de l’estiu.

- La resolució, 16 anys després, del tema de la Platja Llarga i de l’Eixample Nord, per poder protegir aquest espai definitivament sense hipotecar la ciutat.

- La realització d’una consulta ciutadana vinculant sobre el futur de l’Ortoll.

- L’aprovació d’una nova ordenança de terrasses per equilibrar els usos de l’espai públic.

- La renovació de la ràdio i televisió locals.

- L’obertura d’un centre de dia per a l’atenció de les persones sense llar.

- L’atenció als desnonaments, augmentant recursos per prevenir-los i per acompanyar les persones afectades.

Tota aquesta feina està prevista des d’ara al maig de 2023, i volem fer-la. És el nostre compromís i la nostra responsabilitat, i no la defugirem encara que haguem d’afrontar el cost personal de la decisió que avui prenem.

Des del principi del mandat hem trobat entrebancs constants per tirar endavant aquest projecte polític: estructurals, conjunturals i interns. Els hem afrontat i els hem superat. No hem estat exempts d’errors, que n’hem comès, ni de contradiccions, que han aflorat contínuament. La política portada a la pràctica i a la realitat és una contradicció constant, i la nostra opció ha estat afrontar-ho el millor possible i sent coherents amb els nostres principis. En els últims dies ens hem trobat amb la disjuntiva d’obeir una assemblea i deixar aparcat un projecte polític transformador per a la ciutat, o bé de desobeir per seguir-lo tirant endavant. I hem triat la segona opció.

El nostre compromís ètic principal, el que per nosaltres està per sobre de tot, és complir el mandat que ens va donar la ciutadania quan ens va votar, i el mandat de les assemblees obertes en què la CUP de Vilanova va decidir formar part del govern municipal. I això ho hem prioritzat sempre, ara també.

Per tant, des d’avui deixem de ser regidors del grup municipal Capgirem Vilanova - CUP i passem a ser regidors no adscrits dins del govern municipal.

Per què ara?

Fa molts mesos, de fet des del principi del mandat, que el projecte polític de la CUP de Vilanova (el projecte amb el qual es va presentar a les eleccions) està sent amenaçat pel seu propi partit.

Tot i que la decisió d’entrar al govern municipal va formar part de la campanya electoral; tot i que durant aquesta campanya vam repetir que volíem governar; tot i que un cop passades les eleccions vam acordar per majoria absoluta d’una assemblea oberta entrar a govern; tot i això una part minoritària de militants han estat fent mans i mànigues perquè aquest projecte fracassés. Primer, des del si del grup municipal, després des de l’assemblea permanent.

Aquest projecte polític que vam plantejar als nostres votants ha estat en risc a causa de la discrepància d’aquest grup minoritari, que ha utilitzat mètodes de tot tipus per assolir l’objectiu de fer-lo fracassar.

- Fent de l’assemblea permanent un espai hostil i agressiu que ha foragitat persones implicades en el projecte durant molt de temps, i que a causa d’aquesta hostilitat han pres la decisió d’abandonar el projecte. Per nosaltres aquesta dinàmica és preocupant perquè va totalment en contra dels valors de feminisme i cura de les persones que defensem públicament, i perquè en el si de l’assemblea permanent s’ha perdut de vista l’objectiu polític de treballar per la ciutat i millorar la vida de les persones.

- Com que nosaltres, com a regidors, hem hagut de seguir participant d’aquest espai, per rendir comptes de la nostra feina, aquesta situació, perllongada al llarg del temps, i amb pics de molta hostilitat, ha resultat en un gran desgast personal que ens ha fet dubtar en més d’una ocasió de la nostra continuïtat en el projecte.

- Convocant una assemblea per decidir si havíem de sortir del govern municipal tot i que aquesta votació ja s’havia fet a principi del mandat i res no justificava repetir aquesta votació. Aquesta assemblea oberta va tenir lloc el juliol del 2021, amb menys participació que la del 2019, i va tornar a sortir com a opció majoritària continuar al govern, per 47 vots a favor i 40 en contra.

- No duent a terme cap acció política fora de la institució, de manera que tots els focus s’han centrat en els regidors i no s’ha donat cap suport a l’acció política des del carrer. Tot i que la CUP nacional, després de l’assemblea del juliol, va instar la militància de la CUP de Vilanova a bastir un projecte polític i a treballar de cara al maig de 2023, des de l’assemblea permanent no s’ha fet res.

- Canviant les normes del joc a mitja partida: un grup de 12 militants va impulsar un canvi en el codi ètic i en el reglament intern de la CUP per tal que a les assemblees, que durant tot el mandat han estat obertes a tothom, només hi pugin votar militants i simpatitzants amb una antiguitat mínima de 6 mesos. Aquesta decisió es va prendre per part dels mateixos militants, i no s’ha difós a les persones que han anat participant en les assemblees obertes, tal i com es feia fins a la modificació d’aquest reglament.

- Imposant al grup municipal un assessor en contra de la voluntat del propi grup municipal. Després de la renúncia de l’assessor del grup municipal al desembre del 2021, l’assemblea permanent va organitzar un procés de selecció i va nomenar un nou assessor en contra del parer del grup municipal, que era partidari de nomenar una altra persona.

- Pretenent que el grup municipal voti en contra del pressupost que ha de permetre materialitzar els projectes de mandat mitjançant una assemblea tancada a militants i simpatitzants, que no es va comunicar amb els 15 dies d’antelació, i amb el dubte de quines persones hi van assistir, i si tenien dret a vot o no. Segons l’acta que es va enviar “hi havia” 14 persones.

- I, finalment, demanant la dimissió dels regidors que han tirat aquest projecte endavant a través d’una assemblea permanent de 13 persones.

Tota aquesta concatenació de fets, que la major part dels votants de la CUP de Vilanova desconeix, ha fet que el projecte per al qual van votar hagi estat en risc constantment. Fins avui hem fet mans i mànigues per salvar la situació, però se’ns fa impossible seguir treballant dins d’aquesta candidatura, a causa de la situació tan rocambolesca i delirant en què ens trobem.

És per això que no ha estat fins ara que hem pres la decisió. Ens sembla una decisió molt dràstica i no volíem arribar fins aquí. Però si no la prenem, el projecte fracassarà. Si volem materialitzar el projecte polític per al qual ens van votar, hem de deixar d’estar subjectes a les decisions d’un grup minoritari de militants que tenen per objectiu que el projecte se’n vagi en orris.

Què comporta aquesta decisió i com treballarem a partir d’ara?

A nivell de ciutat, aquesta decisió no té cap repercussió, perquè nosaltres seguirem formant part del govern de la ciutat i fent el mateix que faríem si estiguéssim al grup municipal. És a dir, portar a terme el programa electoral de CAPGIREM VILANOVA-CUP i l’acord de govern que vam signar amb ERC i Junts.

A nivell polític, aquesta decisió fa que la CUP perdi representació al segon municipi més gran on governa. Que perdi representació al ple de Vilanova després de 15 anys.

A nivell personal, en no haver-hi grup municipal perdem el dret a tenir un assessor. Això a la pràctica representa més feina per nosaltres, però no és un gran daltabaix. També representa que no podrem ser càrrecs electes de la CUP en un futur.

Com dèiem, la nostra intenció, i així ho hem acordat amb ERC i Junts, és seguir fent exactament la mateixa feina que fins ara, i materialitzar l’acord de govern que vam signar el 2019.

Com que la nostra voluntat és seguir treballant per la ciutat, i pel projecte polític amb el qual ens vam presentar a les eleccions, i volem fer-ho amb els mateixos principis de transparència i rendició de comptes que hem aplicat fins ara, hem creat dos canals per comunicar què anem fent i com. I en quin punt d’execució es troba l’acord de govern. Evidentment, els nostres correus i telèfons estaran oberts per atendre els dubtes o consultes que ens vulgueu traslladar. Exactament com fins ara.

Seguirem treballant per la ciutat i per les persones que ens van fer confiança a les eleccions del 2019. Amb els mateixos principis i valors. Tenim molta feina per fer: volem internalitzar serveis, volem implantar la recollida porta a porta, volem protegir el territori, volem dignificar la vida de les persones sense llar, i volem fer de l’espai públic un lloc on els usos estiguin equilibrats; entre moltes altres coses.

I ho farem.

Ens podeu seguir al nostre Twitter i Instagram @NoAdscritsVNG Jaume Aliaga Huguet Enric Garriga Ubia Marta Jofra Sora  

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local