Ple extraordinari

Els regidors de la CUP de Vilanova trenquen amb el mandat de l'assemblea i voten a favor del pressupost

El partit els acusa d'atemptar 'directament contra la democràcia interna de l'organització i el seu codi ètic' i anuncia que l'assemblea permanent valorarà demà dimarts 'adoptarà les mesures adients'

Els regidors de la CUP de Vilanova trenquen amb el mandat de l'assemblea i voten a favor del pressupost . ERC

Els regidors de la CUP de Vilanova trenquen amb el mandat de l'assemblea i voten a favor del pressupost . ERC

Els regidors de Capgirem VNG-CUP han votat finalment a favor del pressupost municipal de Vilanova i la Geltrú, trencant així amb el mandat de la seva assemblea. L'equip de govern (ERC-Junts-Capgirem VNG), amb majoria absoluta, ha tirat endavant la proposta per a l'exercici de 2022 amb els vots contraris de tots els partits de l'oposició. La decisió dels tres regidors cupaires obre una greu crisi a la formació independentista. A través de les xarxes socials, Capgirem els acusa d'atemptar 'directament contra la democràcia interna de l'organització i el seu codi ètic': "Les tres regidores de Capgirem VNG-CUP, amb el seu vot favorable als pressupostos, han trencat amb la decisió presa per l'Assemblea Popular de la CUP del passat dimarts. Aquest fet atempta directament contra la democràcia interna de l'organització i el seu codi ètic. L'assemblea permanent valorarà demà dimarts aquesta situació i adoptarà les mesures que cregui pertinents".

La proposta del pressupost municipal l'ha defensada la regidora d'Intervenció i Tresoreria, Conxi Martínez, i els regidors de la CUP no s'han pronunciat en cap moment durant la sessió plenària, tot i que des dels grups de l'oposició ja s'havien insinuat prèviament que aquest silenci precedia un "acte de transfuguisme".  En aquest sentit, el més crític ha estat el portaveu de Som VNG, Juanma Rodríguez, que ha assenyalat que la decisió dels tres regidors feia un mal irreparable a les organitzacions assembleàries: "ens fa mal a tots i és un descrèdit per a tota la política". En la mateixa línia, el líder del PSC, Juan Luis Ruiz, havia insinuat que la possibilitat de transfuguisme era "molt probable".

Així, l'equip de govern ha aprovat un pressupost que preveu créixer en 10 milions d'euros i situar-se en 98, destacnat que les polítiques de reactivació econòmica incrementen en 250.000 euros, amb accions per a la projecció de la ciutat, la dinamització del comerç i del primer sector, el reforç dels serveis dirigits al teixit empresarial i projectes d'innovació, digitalització i transició energètica. Una altra línia destacada són les polítiques d'atenció a les persones, que passen d'1,1 a 1,7 milions d'euros, amb un augment de 103.000 euros en partides d'emergència social, pobresa energètica i vulnerabilitat. En el mateix apartat, ressalten les polítiques de foment de l'ocupació, amb la promoció de 32 plans d'ocupació, “hem anat al màxim- ha afirmat la regidora-, es tracta d'una aportació pública de 750.000 euros per fomentar la inserció laboral”.

El govern ha qualificat el pressupost de complex ja que el context de crisi i l'endeutament de l'Ajuntament obliga a dedicar el 10% del pressupost a pagament de crèdits bancaris I a més s'ah hagut de donar resposta a un últim contratemps: una sentència urbanística per una reparcel·lació dels sectors Llimonet 2 i 3, del 2007 que implica una sanció de 800.000 euros. 

Els tres grups de l'oposició municipal (PSC, Ciutadans i Som VNG) han coincidit en assenyalar que estaven davant d'un govern "trencat i dividit" després d'anunciar inicialment el vot contrari de la CUP i posteriorment votar a favor deixant oberta la possibilitat a una expulsió dels tres regidors per no seguir el mandat de l'assemblea local.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!