Crisi a la CUP

Capgirem VNG-CUP convoca una assemblea popular aquest dissabte per decidir si expulsen els tres regidors del partit

La formació demana a l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú que expulsi els tres regidors del govern 'que no representen a ningú més que ells mateixos'

Capgirem VNG-CUP convoca una assemblea popular aquest dissabte per decidir si expulsen els tres regidors del partit. EIX

Capgirem VNG-CUP convoca una assemblea popular aquest dissabte per decidir si expulsen els tres regidors del partit. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Capgirem VNG-CUP ha convocat una assemblea extraordinària popular aquest dissabte a les 19 hores al Centre Cívic de la Geltrú per decidir si expulsen els tres regidors que han trencat amb el partit i han passat a ser no adscrits dins del govern municipal. La candidatura vol reestructurar-se després de l'atzucac que ha representat quedar-se sense grup municipal ni representació a la institució després de 15 anys. L'assemblea haurà de pronunciar-se sobre les accions que emprendran contra els tres regidors que van decidir trencar amb la disciplina de vot i el mandat de l'anterior assemblea. La formació ha demanat a l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú que expulsi Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliada del govern municipal per donar compliment al pacte antitransfuguisme i perquè 'no representen a ningú més que ells mateixos'.

Des de Capgirem Vilanova i la Geltrú - CUP han volgut contestar els tres regidors no adscrits, quna van anunciar que abandonaven el grup municipal, però no renunciaven a les seves actes de regidors: "El projecte de Capgirem Vilanova-CUP ha estat, des dels seus inicis, un projecte assembleari. La presa de decisions ha de ser comuna, ha de defugir de prioritzar un perfil tècnic i ha d’apostar per l’acció política col·lectiva com a eina per aconseguir millores tangibles per a la classe treballadora de la ciutat. Aquestes tres persones mai han actuat d’acord amb aquesta idea, sinó tot el contrari. Per començar, cal deixar clar que gairebé no han participat dels espais de decisió permanents de la CUP i han prioritzat constantment qüestions institucionals i compromisos com a càrrecs electes. Tot i que som coneixedores de la difícil compenetració entre el treball institucional i el debat i participació assembleària, considerem molt greu que releguessin l’assemblea de la CUP a un espai merament informatiu. I ho volem remarcar: la manca de transparència ha estat una constant en aquests tres anys. Les permanents van acabar esdevenint espais on els càrrecs electes es limitaven a traslladar allò que havien fet durant la setmana, sense possibilitat de debatre ni incidir en la línia política a seguir en el si del govern o en les mesures concretes a abordar per a diferents problemàtiques que anaven sorgint en el dia a dia de la ciutat. Per posar un exemple concret, l’Enric Garriga ha acumulat mesos i mesos sense assistir a cap reunió d’aquest òrgan decisori. Les tres regidores trànsfugues denunciaven, alhora, una manca d’iniciativa de l’assemblea permanent per tirar endavant campanyes polítiques i accions durant aquests tres anys de mandat. Han estat incapaços d’entendre que des de Capgirem VNG CUP no es podia encapçalar cap tipus de campanya si l’obra de govern, del qual formem part, anava en la direcció oposada. Si ens fixem en el si del govern, hem pogut constatar que molts cops no han tingut una intenció ferma de forçar cap canvi d’actitud dels socis de govern, s’han conformat en mantenir la seva parcel·la de poder dins la configuració de l’executiu i, com diu la dita, qui dia passa any empeny. Per exemple, se’ns assegurava que eren incompatibles les demandes de la permanent de provar d’incidir en àrees com l’habitatge, atenent els gravíssims problemes que pateix la ciutat en aquest aspecte. La resposta sempre era la mateixa: no hi podem fer res. La realitat, però, és tossuda: Marta Guinda, en menys d’un any com a regidora, va aconseguir aprovar un nou protocol d’empadronament, una reclamació històrica dels moviments socials de la ciutat. No era pas competència seva: va ser a base de picar pedra en diferents regidories que finalment es va aconseguir canviar la situació".

La formació acusat els tres regidors de canviar el sentit de vot en certes mocions, decidides prèviament en permanent, per no molestar als socis de govern: "La prova més recent d’aquesta manera d’actuar va arribar quan van haver de comunicar la seva posició respecte els pressupostos: no van participar de l’Assemblea Popular Extraordinària on es va debatre el document, tot i estar obligats a assistir-hi, i van comunicar-nos la seva decisió de votar-hi a favor mitja hora abans del Ple, mitjançant un missatge per un grup de WhatsApp, el qual van abandonar just després".

Pel que fa a les acusacions que les tres regidores van fer sobre els canvis en el funcionament de les assemblees de la CUP, la formació assegura que "l’assemblea on es va decidir modificar el codi ètic i el reglament intern es va convocar per evitar, d’una vegada per totes, situacions com les viscudes en l’assemblea oberta de Can Pahissa, el passat mes de juliol". Diuen que en aquella assemblea, que havia de servir per a decidir la continuïtat o no del partit al govern, varen assistir i votar persones amb cap mena de relació prèvia amb la CUP, que de manera pública expressaven que mai havien votat la nostra formació, i que no tenien intenció de fer-ho: "Treballaven, casualment, a la regidoria d’Espai Públic de l’Ajuntament. La permanent va proposar canviar el codi ètic i el reglament, doncs, per evitar que interessos particulars manipulessin les assemblees i per retornar a les militants i simpatitzants la capacitat per a definir el rumb del partit. L’assemblea organitzativa es va convocar pels canals habituals i va comptar amb la presència de Jaume Aliaga, el mateix regidor que fa uns dies exclamava molt enfadat en roda de premsa que havíem “canviat unilateralment les regles del joc”. Doncs bé, no tant sols va participar-hi, sinó que va votar a favor de la modificació. En la roda de premsa van faltar constantment a la veritat, manipulant i tergiversant l'opinió pública per justificar una decisió molt greu, que deixa sense representació de la CUP al consistori després de 15 anys. Una decisió que atempta, directament, contra els resultats electorals del 2019, contra la pròpia democràcia que ens va portar a obtenir tres regidores".

La formació considera que "sota la suposada voluntat de mantenir-se fidels als compromisos adquirits amb la ciutadania de Vilanova, s’hi amaga una voluntat de seguir, a qualsevol preu, a títol individual i sense capacitat de retiment de comptes, als espais de poder i de presa de decisions que ostenten". I interpel·la directament a l'alcaldessa Olga Arnau: "el pacte de govern signat l’any 2019 va ser consensuat entre tres formacions polítiques, no pas entre regidores a títol individual. El sistema electoral, malauradament, no és un sistema de llistes obertes i desbloquejades on la ciutadania escull a les persones, si no que es fa confiança a candidatures electorals, a partits i organitzacions polítiques. 4 Amb el pas a regidors No adscrits de Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga, des de Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP volem advertir a Esquerra i a Junts per Vilanova que amb l’acceptació a govern dels tres regidors trànsfugues es trencaria, de facto, el pacte de govern. Volem deixar clar que des de Capgirem VNG-CUP s’ha volgut constatar una manca de transparència i coherència interna d’aquestes tres persones del Grup Municipal, a les quals els hem exigit que deixin els seus càrrecs. En cap cas hem posat sobre la taula el trencament de l’acord de govern. Emplacem els dos partits a reconsiderar la decisió i a respectar les majories sorgides democràticament ara fa 3 anys".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local