Crisi de govern

Jofra i Aliaga acusen el govern de Vilanova de greus "irregularitats" al servei d'escombraries i Urbanisme

El dos exregidor de la CUP que han dimitat avui han denunciat presumptes delictes de prevaricació, malversació del patrimoni públic i frau a l’Oficina Antifrau i a la Sindicatura de Comptes

Jofra i Aliaga acusen el govern de Vilanova de greus

Jofra i Aliaga acusen el govern de Vilanova de greus "irregularitats" al servei d'escombraries i Urbanisme. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dos regidors no adscrits del govern de Vilanova, que avui han presentat la seva dimissió, acusen el govern de Vilanova de greus "irregularitats" al servei d'escombraries i Urbanisme. El dos exregidor de la CUP, Marta Jofra i Jaume Aliaga, han denunciat presumptes delictes de prevaricació, malversació del patrimoni públic i frau a l’Oficina Antifrau i a la Sindicatura de Comptes per la contractació d'un servei especial de recollida d'escombraries aquest estiu i per les obres de les caves Jaume Serra.

En un comunicat, Marta Jofra i Jaume Aliaga han fet públic que la causa de la seva renúncia són dues presumptes irregularitats exercides pel govern. D’una banda, han exposat la presumpta contractació irregular de serveis extraordinaris de recollida de residus a l’empresa concessionària actual per part de l’alcaldessa, Olga Arnau, d’ERC. La contractació es va produir el 4 d’agost, quan la regidora Marta Jofra, responsable de la regidoria d’Espai Públic, que s’havia mostrat contrària a aquesta contractació al mes de juliol, estava de vacances. La regidora denuncia que d’una banda l’alcaldessa ha exercit un abús de poder, atès que no havia revocat les competències que tenia delegades en ella (entre les quals la recollida de residus), i de l’altra que la contractació s’ha fet de forma presumptament il·legal.

Marta Jofra ha explicat que no es va justificar adequadament la necessitat del contracte, ni tampoc la seva urgència. I que l’alcaldessa, que va aprovar el contracte mitjançant un decret d’alcaldia sense cap informe jurídic, sense la signatura del cap de servei, sense incoar cap expedient de contractació i sense fer publicitat del contracte, no era competent per dur a terme aquesta contractació. Ha exposat que l’import del contracte (16.144,63€ més IVA) supera l’import d’un contracte menor, per la qual cosa s’hagués hagut de dur a terme una licitació o bé una revisió de l’import del contracte actual amb l’empresa, import que va ser aprovat només uns dies abans pel ple municipal i que llavors els serveis tècnics havien considerat suficient per prestar la totalitat dels serveis.

En aquest sentit, Jofra ha exposat també que prèviament a la contractació li va fer saber a l’alcaldessa que mitjançant les tasques d’inspecció que duu a terme l’Ajuntament van poder constatar que l’empresa concessionària estava derivant recursos (vehicles, personal i despeses de combustible, entre d’altres) del contracte de recollida de l’Ajuntament cap a un client privat, la qual cosa ocasionava que un gran nombre de contenidors de la ciutat no es recollissin amb la freqüència establerta; i també que els mateixos treballadors del servei van fer saber directament a l’alcaldessa només uns dies abans que l’empresa no estava reparant els vehicles avariats, per la qual cosa no podien treballar i s’estava produint una situació de desbordaments i insalubritat a la ciutat.

En el comunicat, els dos regidors no adscrits asseguren que tot i que just abans de dur a terme la contractació "la regidora va traslladar a l’alcaldessa els efectes que aquest contracte podia tenir sobre les arques públiques i sobre el propi servei, i va plantejar altres solucions, l’alcaldessa va decidir tirar endavant la contractació". I és que, segons Jofra, l’impacte sobre les arques públiques d’aquest contracte van molt més enllà dels 17.759,09 euros, atès que aquesta contractació és contradictòria amb les sancions que l’Ajuntament ha estat imposant a l’empresa concessionària durant els últims mesos per redreçar la situació i les que actualment està tramitant (que superen els 400.000 euros) i que han estat recorregudes per l’empresa. També ha exposat que pot tenir un impacte sobre l’import del contracte principal de recollida, que l’Ajuntament va aprovar el mes de juliol i que l’empresa també ha recorregut al·legant que és insuficient.

En paraules de la regidora, “si constatem que l’empresa no està complint el contracte i que això està generant una situació insostenible per a la ciutat, el que no podem fer és fer-li a la mateixa empresa un contracte extraordinari a dit; el que hagués calgut és, d’una banda sancionar l’empresa per aquest fet, i de l’altra, un cop justificada la urgència o emergència, contractar una altra empresa mitjançant un contracte menor o un procediment obert i deduir-li a l’empresa concessionària l’import daquesta factura”.

D’altra banda, el regidor Jaume Aliaga, fins ara regidor d’Acció Social, Convivència i Equitat i Responsabilitat Social i Corporativa, ha exposat un altre presumpte cas d’irregularitats exercit pel regidor d’Urbanisme, Xavier Serra: "El cas es remunta al 2009, quan l’empresa Caves Jaume Serra, que forma part del grup García Carrión i que té les seves instal·lacions de processament de vi i cava a la ciutat, va construir un edifici de dues plantes, amb una superfície de 15.000 metres quadrats en sòl no urbanitzable d’especial protecció sense disposar de llicència municipal".

Segons els dos regidors no adscrits, "l’any 2017, la CUP de Vilanova, que llavors estava a l’oposició, va denunciar aquests fets a la Fiscalia, que va obrir diligències i va concloure que el presumpte delicte comès el 2009 per l’Ajuntament havia prescrit, i que en el moment de la resolució de la investigació, el 2019, l’Ajuntament ja havia incoat el corresponent expedient sancionador i de protecció de la legalitat urbanística, que demanava d’una banda l’enderroc de l’edifici i la restitució del terreny; i de l’altra imposava a Jaume Serra una sanció d’un milió i mig d’euros, el màxim que permet la llei". Aquests expedients es van incoar el 2018 per part del mateix regidor Xavier Serra, que llavors ja ostentava el càrrec de regidor d’Urbanisme. No obstant això, just després de la resolució de la fiscalia, i just abans de les eleccions municipals del maig de 2019, el mateix regidor va aturar la tramitació de l’expedient sancionador mitjançant un decret de regidor, sense cap informe jurídic que ho avalés, segons Jofra i Aliga.

Posteriorment, quan Capgirem Vilanova-CUP va entrar al govern, els dos regidors van reprendre aquest tema, i van instar el secretari municipal a elaborar un informe que posava de relleu la necessitat de tornar a incoar l’esmentat expedient sancionador, atès que l’iniciat el 2018 havia caducat. No obstant això, i contradient aquest informe, el regidor no va reprendre aquest expedient, segons els dos regidors: "Va contractar un informe extern i va fer dos nous decrets en els quals s’establia que l’expedient “tendia a la caducitat” per no haver-lo instruït en termini (tal i com havia establert el secretari municipal), però a data d’avui no s’ha declarat la caducitat de l’expedient ni se n’ha obert un de nou, raó per la qual encara no s’ha aplicat cap sanció a Caves Jaume Serra per aquests fets".

Els regidors han exposat que, tot i que han estat insistint perquè aquest tema s’encarrilés durant els tres anys que han format part del govern municipal, no només no s’ha fet, sinó que des de la regidora d’Urbanisme s’està tramitant una modificació del planejament general urbanístic a instàncies de l’empresa Jaume Serra per poder legalitzar l’edifici construït sense llicència (actualment l’expedient de restitució de la legalitat urbanística, que podria concloure en l’ordre d’enderroc de l’edifici, està pendent de sentència).

Marta Jofra i Jaume Aliaga han denunciat aquests presumptes delictes de prevaricació, malversació del patrimoni públic i frau a l’Oficina Antifrau i a la Sindicatura de Comptes.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local