Investigació local

Joan Vidal, l'historiador que recupera la memòria de Cubelles

Susana Nogueira |Cubelles | 26-10-2022 09:01

Joan Vidal, l'historiador que recupera la memòria de Cubelles. EIX

Joan Vidal, l'historiador que recupera la memòria de Cubelles. EIX

El cubellenc Joan Vidal és un historiador amb una llarga trajectòria professional i personal molt arrelada a la comarca del Garraf i del Penedès, especialment amb Cubelles. Vidal compta amb una extensa bibliografia de temàtica històrica, esportiva i local i acaba de publicar la seva darrera obra “Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles 1936-1939” (2022) on recupera i dona a conèixer personatges, fets i espais de la Guerra Civil.

Entre diversos càrrecs, ha sigut professor d’Ensenyament Secundari des de 1984 fins a la jubilació (2016); cofundador i president del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell des de la seva fundació, l’any 2000; vocal de l’institut d’Estudis Penedesencs (2010-2018); regidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Cubelles (1984-1994); alcalde de Cubelles (1994-1999); creador, des de la regidoria de Cultura, del Premi Vila de Cubelles d’Investigació Local (1989), que en l’any 2000, es transforma en l’actual Beca d’Investigació Local; participació activa en entitats com el Cor l’Espiga, CF Cubelles, Futbol Sala Cubelles, Agrupació Esportiva Veterans de Cubelles, Grup de Teatre del Casal de Cultura, grup de teatre La Tramoia de l’Aliança i Societat L’Aliança; president del Cor l’Espiga (2001-2005) i cantaire d’aquesta entitat coral durant vint-i-set anys (1986-2012) i autor i coautor de nombrosos llibres de temàtica local i esportiva.

Què explica la seva darrera obra, “Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles 1936-1939” (2022)?

És un llibre de memòria històrica que tracta la Guerra Civil a Cubelles 1936-1939 i d’altres llocs en general que tenen relació amb el que va succeir al poble i fora d’ell en relació amb la gent del poble, com és la batalla de l’Ebre i la batalla del Segre. L’obra, amb format diccionari, recupera episodis de la Guerra i porta a conèixer espais, personatges, fets i esdeveniments d’aquella època, sobretot en clau local.
També reflecteixo la repressió que hi va haver després d’aquest període, els consells de guerra, exiliats, camps de concentració i refugiats a la Catalunya Nord.

Què ofereix el format diccionari?

El diccionari exposa diverses referències bibliogràfiques de les vivències de diferents personatges a la Guerra Civil, s’hi retraten combatents i represaliats d’ambdós bàndols, protagonistes al front o a la rereguarda i fets i elements de la Guerra a Cubelles. Hi ha molts documents reproduïts de documents originals d’arxius públics i familiars; tant del que hi ha a l’arxiu Municipal de Cubelles com a l’arxiu Nacional de Catalunya i del Govern militar.

És un diccionari amb moltes fotografies, la meitat és de l’arxiu de l’Antoni Pineda i de particulars, de familiars dels protagonistes de la Guerra. Aquesta galeria contribueix a interpretar la realitat d’aquella època tan difícil que es va viure.

El format de diccionari, que probablement és el primer sobre la Guerra Civil que es publica a Catalunya referit a una població, el lector i la lectora pot llegir com i quan vulgui una pàgina concreta del llibre, ja que cadascuna és independent de l’altra.

Quina ha estat la voluntat d’escriure aquest llibre?

Fa anys vaig començar a interessar-me per escriure un llibre sobre aquest tema, perquè arran unes visites guiades a diferents espais de la Guerra Civil a Cubelles, que fa el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell amb els alumnes de batxillerat de l’institut de Cubelles, vaig adornar-me que el jovent no tenia gaire coneixement sobre la Guerra Civil del seu poble. A partir d’aquí, decideixo fer aquest recull en format diccionari per arribar a tota la població i especialment als més joves. A més a més, també en part és un homenatge a les persones que no han rebut el record que es mereixen.

Escric llibres històrics perquè la història s’ha de recuperar, ja que un poble sense història no existeix. El diccionari captarà l’atenció de cubellencs i cubellenques i també lectors forans interessants en aquest període.

Quan comença a escriure i per què?

A principi dels anys vuitanta vaig començar a escriure en revistes locals i el primer llibre, “Les Caramelles de Cubelles (1900-1990). Un reflex de la vida local d’aquest segle” (1991) (Amb Antoni Pineda). Com a cubellenc i donada la meva vida molt arrelada aquest poble, tenia la necessitat d’escriure un llibre sobre les Caramelles, una festa popular que reflecteix la història de la localitat durant bona part del segle XX.
A partir d’aquí vaig començar a escriure d’altres llibres històrics i de l’àmbit esportiu, com “1900-2000: Un segle de futbol català” (Amb els periodistes Antoni Closa i Jaume Rius). Llibre commemoratiu del centenari de la Federació Catalana de Futbol.

Començo a escriure i continuo fent-ho perquè gaudeixo molt escrivint i penso que les persones gaudiran llegint i aprenent.

Quines obres i treballs destacaria del llarg de la seva trajectòria com a historiador?

Cadascun dels llibres han estat importants per alguna raó. Recordo especialment el primer llibre publicat “Les Caramelles de Cubelles (1900-1990). Un reflex de la vida local d’aquest segle” (1991) (Amb Antoni Pineda), perquè és el primer llibre on començo a exposar els meus sentiments envers el context històric de Cubelles; una obra que sempre estarà en els meus pensaments, és el segon, “Festes, costums i tradicions populars de Cubelles” (1993) (Amb Antoni Pineda) aquest va ser un llibre molt dedicat, ja que volia que fos una obra que no deixes indiferent a ningú; també vull destacar a “El Círcol Cubellenc (1890-1939). Mig segle d’història de Cubelles a través de la seva entitat pionera” (2006), que vaig fer a partir de la Beca d’Investigació Local 2004; un altre és “Els anys de la postguerra i l’auge turístic a Cubelles (1939-1970).

De la repressió a l’especulació” (2009) (Amb Xavier Martínez), també va ser arran d’una Beca d’Investigació Local, 2007 i per descomptat, estic molt satisfet d’haver escrit l’últim llibre “Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles 1936-1939” (2022), ja que fa anys que portava pensant, repensant i escrivint-lo, per tal de recuperar la memòria històrica i donar visió i valor als personatges, fets i espais d’aquell període històric tan difícil.




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local