Atenció primària

Els pediatres alerten que falten especialistes a la primària i que estan "mal distribuïts" i proposen canvis en el model

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, la vilanovina Anna Gatell, indica que al voltant d'un 30% dels metges que atenen infants no són pediatres

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, la vilanovina Anna Gatell. ACN

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, la vilanovina Anna Gatell. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Societat Catalana de Pediatria ha detectat que falten pediatres en l'atenció primària i que estan mal distribuïts. Així ho recull la proposta sobre el model d'Atenció Pediàtrica a l'Atenció Primària, presentada aquest dimecres. La presidenta de la societat, la vilanovina Anna Gatell, indica que al voltant d'un 30% dels metges que atenen infants no són pediatres. El document planteja la creació d'Equips Territorials d'Atenció Primària Pediàtrica (ETAPP), que tinguin autonomia de gestió. És un model que ja funciona en alguns territoris i el que volen és estendre'l. També proposen potenciar la infermera pediàtrica i demanen fer més "encisadora" la primària per als pediatres. Actualment només el 20% d'aquests especialistes escullen treballar en un CAP.

El document presentat per la Societat Catalana de Pediatria per transformar el model d'atenció pediàtrica a la primària detecta, com a principals dificultats, "manca de recursos humans i/o mala distribució d'aquests", "desigualtats territorials pel que fa a la ràtio infant/pediatre i infermeria pediàtrica"; "elevada càrrega assistencial, sobretot en determinades èpoques de l’any"; "diferències territorials pel que fa a la cartera de serveis" i "necessitat d'oferta formativa, docència i recerca", entre altres.

"Hi ha el mantra que no hi ha prou pediatres. Jo particularment penso que estan mal distribuïts, no que no n'hi hagi. Segurament és una mica de tot", ha afirmat Gatell en una atenció als mitjans de comunicació. Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha participat a l'acte, ha reconegut que "no estan ben distribuïts".

La sociatet científica també indica que el 30% -mitjana de Catalunya- de les places de Pediatria d'atenció primària estan ocupades per metges no especialistes en aquesta branca i als que no s'ha exigit cap certificat per avaluar les seves competències, segons un recull de dades realitzat el 2019. 

Després d'aquesta anàlisi, els pediatres demanen millorar la dotació de recursos humans i la seva distribució; reduir les desigualtats territorials pel que fa a les ràtios; assegurar l'homogeneïtat i equitat de la cartera de serveis a tot el territori i impulsar la docència i recerca a l'atenció primària, entre altres.

La societat planteja Equips Territorials d'Atenció Primària Pediàtrica (ETAPP), que situa com el "motor de canvi" del model. L'objectiu dels ETAPP ha de ser "donar una resposta de proximitat integral, eficient i de qualitat a les necessitats de salut de la infància, així com garantir la continuïtat de l'assistència", des d'un treball multiprofessional. Salut ha rebut el document i n'analitzarà les propostes amb la idea de fer un mapa per a la reforma del model a Catalunya. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local