Incendi mortal

L'acusada d'induir el parricidi de Vilanova tenia personalitat dependent però podia manipular, segons els forenses

Els psiquiatres asseguren que l''autor del crim va patir un brot psicòtic esquizofrènic i delirant

L'acusada d'induir el parricidi de Vilanova tenia personalitat dependent però podia manipular, segons els forenses. ACN

L'acusada d'induir el parricidi de Vilanova tenia personalitat dependent però podia manipular, segons els forenses. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els psicòlegs i psiquiatres que van atendre l'acusada d'induir el parricidi de Vilanova i la Geltrú el 2019 han conclòs que la noia tenia almenys trets de la personalitat per dependència i una situació psicològica i emocional vulnerable. Després de visitar-la i fer-li diversos tests, van concloure que tenia un nivell d'intel·ligència mitjà-baix però sí que necessitava el suport, la protecció i l'aprovació dels altres. Els pèrits forenses conclouen que la noia no tenia cap psicopatologia aguda i que podia mentir per aconseguir certs objectius i beneficis per a ella, però també podia tenir alterada la seva voluntat a causa de la necessitat de protecció. Ho han explicat durant el judici amb jurat a l'Audiència de Barcelona.

Un informe pericial encarregat per la defensa conclou que la noia tenia un trastorn de la personalitat en el mateix sentit, però els forenses de l'Institut de Medicina Legal no creuen que tingués cap trastorn de la personalitat ni cap psicopatologia aguda, sinó simplement alguns trets. De fet, els professionals han explicat que la noia els va dir algunes mentides senzilles de desmuntar, una mica "infantils", i també es va contradir en el relat sobre el crim i va caure en incoherències. Així, per exemple, va dir que en la trucada telefònica que havia mantingut amb el seu amic el mateix dia del crim no l'havia acabat d'entendre. No obstant, prèviament havia explicat una altra versió als Mossos d'Esquadra.

Les professionals tampoc creuen que fos víctima de violència masclista per part de la seva antiga parella, com ella va explicar, ja que va culpar directament al noi, cosa poc habitual en les víctimes, i ho va explicar sense emoció i "com si fos un conte". També han explicat que tenia una actitud de "victimització". També han assegurat que podria haver arribat a enganyar a una persona amb psicopatologia, com podria ser el seu amic Ismael, que es va creure que treballava per als Mossos d'Esquadra i que havia de matar el seu pare perquè era un mafiós.

Les professionals també han explicat que la noia tenia estrès posttraumàtic per haver patit 'bullying' a l'escola i va necessitar una adaptació curricular per aprovar l'ESO, sense repetir curs. Després va iniciar un cicle formatiu de grau mitjà en administració, que va abandonar al cap de poc. Va tenir feines breus, senzilles i poc remunerades.

Respecte l'Ismael, que va matar el seu pare, els professionals que el van visitar han estat gairebé unànimes en assegurar que té un síndrome psicòtic amb esquizofrènia paranoide crònica, i que el juny del 2019 tenia un deliri estructurat. El noi va ingressar a urgències de psiquiatria de Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, on s'hi va estar tres dies, i després va ingressar a la unitat d'aguts. Allà, un mes després encara tenia símptomes tot i la forta medicació que prenia.

Els pèrits forenses han explicat que és difícil que l'Alba induís el deliri a l'Ismael, però no és impossible. Sí que és més probable que alimentés el deliri que ja s'hagués creat l'Ismael. Un dels psiquiatres ha explicat que si Alba no hagués conegut l'Ismael, el noi hauria patit també la psicosi esquizofrènica, però hauria tingut un altre tipus de deliri.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local