Internet, democràcia i cultura

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tal com ha ressenyat magníficament el Bernat Deltell en el seu article “Un nou model de democràcia”, en el fòrum sobre ‘Democràcia i Internet’ que es va realitzar fa poc a la sala d’actes de l’EUPVG s’hi van poder apreciar dues postures ben diferenciades: una d’optimista (Isidre Canals, fundador del Consorci d’Informació i Documentació de Catalunya) i una altra de pessimista (Laia Torras, coordinadora de Democraciaweb). Totes dues argumentacions foren degudament matisades i correctament fonamentades i raonades. Malgrat això, la mateixa concurrència al fòrum va esdevenir un argument més a favor de la visió pessimista. A Vilanova som uns 55.000, oi? Doncs sembla ser que el tema no va interessar gairebé ningú, perquè érem quatre gats comptats, i això que l’acte va ser àmpliament publicitat per diversos mitjans. Ni els mateixos estudiants de l’EUPVG, que ho tenien allà mateix, no van sentir la més mínima curiositat. Potser hi havia un partit de futbol molt important aquell dia, no ho sé.

L’alcalde Sixte Moral, en la presentació de l’acte, va expressar la seva preocupació pel fet que les noves tecnologies arribin a tothom, que ningú no quedi exclòs de l’accés a la informació, de la vida a la xarxa. Lloable actitud la seva, sens dubte, i digna d’un bon polític d’esquerres, però gosaria dir que un pèl idealista tanmateix. Segons un estudi recent Catalunya, tot i ser capdavantera a l’estat espanyol, es troba per sota de la mitjana europea en l’ús d’Internet. I em sembla que Vilanova no és pas l’excepció que confirma la regla.


Desgraciadament, hi ha molta gent que mai no sentirà cap interès per Internet, ni que els regalessin l’ordinador i la tarifa plana. De la mateixa manera que hi ha molta gent que mai no compra un diari (ara ja no es pot dir que no el llegeixen, gràcies a la pseudo-premsa gratuïta), que mai no va al teatre o que mai no agafa un llibre ni per equivocació. De la mateixa manera que hi ha molta gent que l’única activitat 'cultural' que fan és mirar la tele; i no s’hi val l’excusa econòmica, perquè molts solen tenir parabòlica i canals de pagament, i també solen fer un gran abús de la telefonia mòbil. I de la mateixa manera que hi ha molta gent que quan hi ha eleccions passen d’anar a votar. ¿O potser és que tots ells, o una bona part, són els mateixos?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local