Intermunicipal del Penedès

Demanen la dimissió del director d’un institut de Sant Sadurní d’Anoia per coaccions a la meitat del professorat

CGT i Intersindical denuncien pràctiques “tòxiques” a l’Intermunicipal del Penedès i urgeixen la intervenció d’Educació

Escola Intermunicipal del Penedès. ACN

Escola Intermunicipal del Penedès. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els sindicats CGT i Intersindical reclamen la dimissió del director de l’institut Escola Intermunicipal del Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), o bé que el Departament d’Educació el cessi del càrrec per coaccions a pràcticament la meitat del professorat. Segons els sindicals, el director nomenat el curs 2022-23 està gestionant el centre amb una dinàmica de pràctiques “tòxiques” que han provocat que prop de 40 professionals de l’institut tinguin “temor a expressar-se” i a contradir les seves ordres. “Ha arribat a citar al despatx professors de forma individual i sense telèfon mòbil per interrogar-los amb preguntes inquisidores”, denuncien, mentre acusen el Departament d’Educació de “posar-se de perfil” i l’urgeixen a actuar.

Els sindicats recorden que l’Escola Intermunicipal del Penedès és un institut públic mancomunat amb prop de 900 alumnes d’ESO i CF que va entrar a la xarxa del Departament d’Educació el setembre del 2021. Apunten que cap dels docents que hi treballaven fins el moment va poder aspirar a ocupar la direcció perquè no eren funcionaris de carrera. Després d’un primer any de transició, l’estiu del 2022 Educació va nomenar el director actual “de forma qüestionable, perquè cap delegat sindical ha aconseguit veure la documentació oficial del nomenament”.

Segons la CGT i la Intersindical -amb afiliació majoritària entre el professorat del centre-, la situació provocada pel director els darrers dos cursos és “insostenible”. A part de les coaccions, l’acusen d’assetjar laboralment una treballadora, de no respectar les decisions dels òrgans del centre -com els Consells Escolars-, d’instaurar canvis “sense justificació pedagògica”, de cessar càrrecs de l’equip directiu sense justificació i de “pressionar” els docents interins.

“A molts interins els demana fidelitat per garantir la seva continuïtat al centre i, per fer-ho, els situa com a tutors de grup per tal d’assegurar-se que compliran les seves directrius i que no el qüestionaran”, relata Francesc Tàssies, delegat de la CGT, que també apunta que “pressiona” el personal laboral que ha treballat històricament a l’institut “perquè sap que no tenen opció de demanar un trasllat de centre”.

Els sindicats també acusen el director de “carregar-se” el projecte educatiu de l’Intermunicipal del Penedès, “un centre que era referent en innovació pedagògica a la comarca”. “Fa i desfà sense rumb, i això ens preocupa a nivell laboral però també per l’impacte pedagògic”, afegeix Tàssies, que ressalta que la situació “està perjudicant l’alumnat”.

Segons les dues entitats sindicals, un dels motius que agreuja la situació és el Decret de Direccions del Departament d’Educació, que critiquen que “resta poder” al claustre a l’hora d’avaluar la tasca del director. “Amb les condicions actuals del decret, el director guanya molt poder i aquest problema es pot estendre arreu si el Departament nmo fa un replantejament de la normativa”, ressalta la CGT.

La CGT i la Intersindical asseguren que ja han fet arribar les queixes reiteradament al Departament, el qual lamenten que els insta a dialogar amb el director per resoldre les desavinences. “Estan mirant de perfil tot i saber que aquesta persona ja acumula queixes i denúncies d’altres centres on ha estat director”, apunta el delegat de la Intersindical Àngel Segarra. Segons els sindicats, el director és ara en procés d’avaluació i que a finals d’aquest curs Educació haurà de decidir si el manté al càrrec.

Amb tot, insten Educació a “posar ordre” el més aviat possible i demanen que no esperi a finals de curs perquè afirmen que “sens dubte” el centre emprendria un altre rumb si el director abandonés el càrrec. Asseguren que, si el Departament no actua, estudiaran iniciar mobilitzacions.

Fonts del Departament consultades per l’ACN responen breument garantint que els Serveis Territorials del Penedès i la Inspecció Educativa “estan treballant conjuntament i fent un seguiment de la situació del centre”.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local