L’embolica que fa fort de l’esclavisme

Monument a Josep Tomàs Ventosa a la plaça de la Vila de Vilanova. Carles Castro

Monument a Josep Tomàs Ventosa a la plaça de la Vila de Vilanova. Carles Castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de veure el documental titulat “Negrers: la Catalunya esclavista” i el tractament que s’hi fa de la participació catalana en el tràfic d’esclaus del s.XIX, tot garrafenc hauria de fer-se unes quantes preguntes:

Per què el documental no contextualitza el tràfic a nivell mundial i dins el sistema colonial espanyol de l’època? Per què es barregen dades generals, de períodes diversos, amb dades més concretes d’àmbit català? Per què no es donen dades estimades sobre el percentatge de població catalana que hi prengué part? Per què quasi no s’esmenta la lluita contra l’esclavisme de catalans com el pare Claret entre d’altres?

Fa tot l’efecte que l’objectiu del documental i les seves injustes generalitzacions no és fer autocrítica sinó contribuir al desprestigi de qualsevol fet històric del qual puguem sentir-nos orgullosos els catalans com ara la industrialització i el Modernisme i fer demagògia equiparant l’esclavitud del s.XIX amb el fet que no tots els residents siguin legals. En el primer punt s’hi esforça l’espanyolisme des de sempre, la sorpresa és que els darrers anys, certs sectors desorientats de l’independentisme també s’hi han afegit.

Ens ha quedat clar, tota fita del país és il·legítima i, per compensar les malvestats d’alguns catalans ara fa dos segles ho tenim fàcil, regularització de tothom a l’instant, sigui d’on sigui.

Ara només cal esperar el revisionisme fàcil, anacrònic i demagog de certs grups municipals. Encara sort que, de moment, en Josep Tomàs Ventosa i la Carpa Juanita estan “nets”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local