Atenció primària

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes demana incorporar la seva figura a l’atenció primària

El col·lectiu assegura que un bon assessorament dietètic podria suposar estalvi econòmic en fàrmacs que combaten principalment malalties cardiovasculars

ACN Barcelona 08-08-2017 20:38 Lectures 4971
Pla general d'una consulta mèdica on hi ha una voluntària de l'estudi Citrus (d'esquena). A la porta es pot llegir un cartell on hi diu dietista-nutri

Pla general d'una consulta mèdica on hi ha una voluntària de l'estudi Citrus (d'esquena). A la porta es pot llegir un cartell on hi diu dietista-nutri

La diabetis i altres trastorns metabòlics i les malalties cardiovasculars com ara la hipertensió arterial són de les patologies més comunes, i per les quals, amb l’objectiu de combatre-les, la sanitat pública hi destina prop de 300 euros anuals per cada pacient. Seguir la dieta adequada, sobretot la mediterrània, pot reduir aquestes necessitats de forma considerable i per aquest motiu, des del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) es reclama la incorporació de la seva figura a l’atenció primària. En una entrevista a l’ACN, la presidenta Nancy Babio, ha defensat aquesta posició i ha prioritzat les zones més desfavorides on la incidència de l’obesitat és molt més alta.

El 34,8% dels catalans pateix sobrepès mentre que el 14,6% té obesitat. Un 24% pateix hipertensió arterial, gairebé un 21% té colesterol alt i fins a un 8% està diagnosticat amb diabetis. Aquestes patologies són cada vegada més freqüents i obliguen, al sistema de salut, a gastar fins a gairebé 300 euros anuals per pacient, per minvar els efectes de les malalties. Els dietistes-nutricionistes defensen que seguir unes bones pautes alimentàries serviria per poder rebaixar la prevalença d’aquestes malalties i per tant, la despesa en fàrmacs global.

Per aquest motiu, en una entrevista a l’ACN, la presidenta del CoDiNuCat, Nancy Babio, ha definit la professió com una ‘’peça clau’’ per a la promoció de la salut i la prevenció de les malalties cardiovasculars. Assegura que amb un tractament dietètic a l’atenció primària es podrien reduir els efectes d’aquestes malalties i també estalviar en despesa sanitària més enllà dels fàrmacs perquè està convençuda que un bon assessorament pot evita moltes visites al metge i fins i tot ingressos. La presidenta del CoDiNuCat assegura que en altres països, com Holanda, han comprovat que cada euro invertit en dietètica i nutrició, suposa 4 euros d’estalvi al sistema sanitari.

És per això que des del col·legi demanen la incorporació de la seva figura a l’atenció primària. Així ho va comunicar la mateixa Babio a la comissió de Salut al Parlament, el passat 20 de juliol. Babio és conscient que amb la situació econòmica actual és difícil poder incorporar una consulta a tots els centres d’atenció primària però no el seu assessorament, principalment als centres de les zones desfavorides on, l’obesitat i el sobrepès són més presents, i en canvi, no tenen el mateix accés la consulta privada dels professionals de la dietètica i la nutrició. Per Babio, hi ha hagut experiències pilots en CAP gestionats per empreses privades que han donat bon resultats, i lamenta que aquesta opció no pugui ser universal hores d’ara.

Babio critica que a Catalunya, la figura del dietista-nutricionista no s’ha tingut en compte els darrers temps i la seva presència en centres hospitalaris, per exemple, ha estat minsa en comparació a altres països europeus on, per exemple, hi pot haver un dietista-nutricionista per a 30 llits als hospitals d’aguts, mentre que a Catalunya centres amb 500 llits han de treballar amb 3 dietistes.

Actualment, el CoDiNuCat té 1.300 col·legiats a tot Catalunya, però es calcula que exerceixen fins a 2.200 professionals a tot el territori. Tot i que antigament, fins el 1993, els estudis de Dietètica i Nutrició eren un títol propi, van passar a ser oficial el 1998, i des del 2010, és un grau de 4 anys adaptat a l’EEES.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres