Dieta mediterrània

Cuinar les verdures amb oli d'oliva verge extra en potencia l'efecte saludable

Un estudi de la UB demostra que el sofregit amb aquest oli afavoreix l'absorció i l'alliberament dels compostos bioactius dels ingredients

ACN Barcelona 13-06-2019 11:22 Lectures 1560

Cuinar les hortalisses del sofregit, com l'all, la ceba i el tomàquet, amb oli d'oliva verge extra afavoreix l'absorció i l'alliberament dels compostos bioactius dels seus ingredients tradicionals, segons un estudi realitzat per un grup d'investigadors de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de Barcelona, el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM). El treball, publicat a la revista 'Molecules' permet aprofundir en els mecanismes pels quals la gastronomia podria tenir un paper rellevant en els efectes saludables de la dieta mediterrània.

La dieta mediterrània s'ha correlacionat amb millores en la salut cardiovascular i metabòlica però els efectes en la salut han estat difícils de reproduir-se en poblacions no mediterrànies. Segons els investigadors, aquesta circumstància podria ser deguda a diferències en les pràctiques de cuina. Per això, els investigadors han volgut avaluar com es cuinen alguns aliments i no només els beneficis que aporten els aliments per si sols.

Així, la recerca, liderada per la professora Rosa M. Lamuela. Ha volgut avaluar l'efecte de l'oli d'oliva verge extra en els compostos bioactius del tomàquet, la ceba i l'all, ingredients tradicionalment utilitzats per als sofregits, una de les tècniques culinàries clau en la dieta mediterrània. Els investigadors han conclòs que el sofregit conté quaranta compostos fenòlics diferents i un alt contingut de carotenoides i el seu consum s'associa a una millora dels paràmetres de risc cardiovascular i de sensibilitat a la insulina.

El resultat principal de la recerca doncs, és que cuinar les hortalisses amb oli d'oliva verge afavoreix que els compostos bioactius es desplacin cap a l'oli d'oliva i en facilita l'absorció i la bioactivitat dels compostos.

En l'estudi, també s'ha descobert una nova característica de l'oli d'oliva: la capacitat de produir isòmers, molècules amb la mateixa fórmula però diferents propietats, dels carotenoides, variants que són més biodisponibles i presenten més capacitat antioxidant. L'oli té, doncs, un paper fonamental en auest procés.

Amb aquests resultats també s'expliquen les causes per les quals, en estudis anteriors, s'havia constata que la presència d'oli incrementa l'efecte antiinflamatori de la salsa de tomàquet. La migració dels composts bioactius del tomàquet cap a l'oli durant la cocció afavoreix l'absorció de'aquests compostos. 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No