Tiroteig a Vilanova

El tercer crim del 'pistoler de Gavà' es tanca amb un altre acord judicial d'internament psiquiàtric

L'home es manté ingressat a Brians 1 pels casos de Vilanova i de Gavà, i ara s'hi afegeix el de Miami Platja

L'Audiència de Tarragona ha tancat l'última causa judicial pendent de Jorge Casas Cordero, més conegut com el 'pistoler de Gavà', que el 2017 va acabar amb la vida de tres persones en una setmana. La defensa, la fiscalia i l'acusació particular han segellat aquest dimecres un acord per la mort a trets de l'exsgore a Miami Platja, a Mont-roig del Camp (Baix Camp). El tribunal ha absolt l'home d'un delicte d'assassinat amb traïdoria perquè concorre l'eximent completa de trastorn mental i ha acordat el seu internament en centre psiquiàtric durant 25 anys. Es tracta de la mateixa mesura que ja va fixar l'Audiència de Barcelona pels casos de Vilanova i la Geltrú i de Gavà, per cadascun dels quals compleix 40 anys d'internament a Brians 1.

La sentència, que ja és ferma, també preveu deu anys de privació de llicència o permís d’armes i deu anys més de llibertat vigilada un cop surti del centre psiquiàtric. A més, haurà d'indemnitzar els familiars amb 400.000 euros: 180.000 euros per a la vídua, 130.000 euros per a la filla que convivia amb la víctima i 100.000 euros per a l’altre fill de l’home. El tribunal també imposa al pistoler les costes judicials, incloses les de l'acusació particular.

A preguntes del magistrat, l'acusat ha respost que entenia les condicions del pacte de conformitat i que n'acceptava el contingut. A més, també ha manifestat que es manté sota tractament i que ara es troba "millor". El jutge ha apuntat que, si presenta una evolució positiva del seu trastorn, la mesura d'internament es podria escurçar. Tècnicament, però, els anys són acumulatius -entre els tres casos pugen a 100-, però la llei no permet internaments superiors a quatre dècades.

Tres morts en una setmana

A final de juny del 2017, Jorge Casas Cordero va disparar contra dos empleats d’un petit restaurant de la zona marítima de Vilanova i la Geltrú. Fruit del succés, va morir un cambrer, mentre que la propietària del local va resultar ferida.

Tres dies després, el 2 de juliol del 2017, l'home va matar el pare de la seva exparella -una dona amb qui havia estat entre els anys 2005 i 2011-. Cap a les tres de la tarda, va accedir a l’habitatge que el seu exsogre tenia a Miami Platja, a Mont-roig del Camp.

Quan tots dos estaven a la cuina, el pistoler va disparar-li amb un rifle que duia, a una distància de menys de 80 centímetres, de sobte i per sorpresa, sense que la víctima -que es trobava agenollada- pogués fer res per defensar-se. El tret va produir la mort gairebé immediata a la víctima, que tenia 63 anys, mentre l’agressor va fugir del lloc dels fets.

El 6 de juliol del 2017, l’home va acudir al tanatori de Gavà, on s’estava celebrant la vetlla i funeral de la víctima que havia mort quatre dies abans a Mont-roig. Un cop allà, va disparar contra dos policies locals, un dels quals va morir i l’altre va quedar ferit greu. El pistoler duia el mateix rifle i la mateixa munició amb què va matar l'ex sogre, i va ser detingut hores després a Canyelles.

L’endemà, els Mossos van registrar el domicili que l’acusat té en aquest municipi del Garraf i van trobar-hi nombroses caixes de munició, una defensa elèctrica, sis fletxes, dos matxets i dues navalles. Segons la sentència, en el moment dels fets l’home tenia llicència administrativa per utilitzar el rifle que duia, però patia un trastorn delirant que va afectar “de manera clara i decisiva” la seva cognició, judici, raonament i voluntat.

L'home creia que la seva vida corria perill

L'advocat de Casas, Ramon Martínez, ha explicat que el "trastorn delirant de tipus persecutori" que patia li va fer creure que hi havia una mena de "complot" contra ell per acabar amb la seva vida. "Pensava que volien atemptar contra ell i el trastorn li va anul·lar les seves facultats i la seva voluntat, i per això lamentablement va actuar així", ha tancat el lletrat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!