Justícia

Nou veïns del Baix Penedès, citats pels talls a l'AP-7 de Tsunami Democràtic

Estan investigats per desordres públics, danys i del delicte contra la seguretat en el trànsit

Redacció/ ACN El Vendrell 04-02-2020 15:36 Lectures 1829
Pla general de la concentració davant la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona en suport a les persones citades a declarar pels talls de l'AP-7

Pla general de la concentració davant la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona en suport a les persones citades a declarar pels talls de l'AP-7

Nou veïns del Baix Penedès han estat citats pels talls a l'AP-7 de Tsunami Democràtic a declarar a comissaries, casernes i jutjats. Són veïns de l’Arboç, Banyeres, la Bisbal, Calafell i Sant Jaume dels Domenys que han estat citats entre dimarts i dimecres i alguns encara amb data per concretar. Des dels CDR de les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès, s'han convocat concentracions de suport davant de la caserna de la Guàrdia Civil de Tarragona, tant dimarts com dimecres.

Aquest dimarts han començat a comparèixer a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona les persones citades per la seva presumpta participació en els talls de l'AP-7 a la Jonquera convocats pel Tsunami Democràtic l'11 i 12 de novembre passat. Entre dimarts i dijous es preveu la compareixença d'almenys 36 veïns de la demarcació, segons han informat les entitats que s'ocupen de la defensa -Alerta Solidària, Juristes per la República i Advocats Voluntaris 1-O de Reus. Els activistes s'estan acollint al dret a no declarar perquè el cas, instruït pel jutjat d'instrucció número 4 de Figueres, es manté sota secret de sumari. Amb motiu de les declaracions s'han convocat concentracions de suport davant la comandància durant les tres jornades.

Tal com ja van fer a mitjan gener a comarques gironines, els agents de la Guàrdia Civil se centren aquesta setmana en els veïns del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès que haurien participat en el bloqueig de l'autopista. La causa esta oberta pels suposats delictes de desordres públics, danys i contra la seguretat viària. Les entitats de juristes han assumit la defensa de 36 persones, però fonts de la Guàrdia Civil eleven fins a 45 el nombre de persones citades aquests tres dies a Tarragona.

Aquest dimarts és el torn d'una quinzena d'activistes, que s'estan acollint al dret a no declarar. "No estan declarant perquè hi ha decretat el secret de sumari i no sabem el contingut de les acusacions", ha detallat Montserrat Aumatell, de Juristes per la República. Alguns d'ells van ser identificats al lloc dels fets i, d'altres, ho van ser mitjançant fotografies. L'advocada ha insistit que el fet de no tenir accés a l'expedient dificulta la tasca de defensa. "Entre altres aspectes s'hauria de demostrar si aquestes persones hi eren o no, i si el tall era il·legal o legítim", ha afegit.

La Guàrdia Civil ha advertit els afectats que, en paral·lel a la investigació penal, també s'han incoat expedients per la via administrativa per infraccions de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa. La tramitació d'aquests expedients sancionadors -que preveuen multes de 300 a 30.000 euros- queda paralitzada fins que acabi la via penal.

Aquesta investigació oberta per la Guàrdia Civil se suma a la de la Policia Nacional, que el 19 de desembre va citar a declarar dos ebrencs pel tall de l'AP-7 de Salt (Gironès), convocat també pel Tsunami Democràtic des de la nit del 12 de novembre al dia 13. De fet, un veí d'Ulldecona que va haver de comparèixer davant la policia espanyola també ho ha hagut de fer aquest dimarts davant l'institut armat.

A més, hi ha 42 persones de Terres de l'Ebre que hauran d'anar a declarar als jutjats d'Amposta pels talls a l'N-340, segons van denunciar dissabte el Grup de Suport contra la Repressió de les Terres de l'Ebre i els Juristes de les Terres de l'Ebre per les Llibertats. Les citacions estan fixades els dies 6, 11 i 18 de febrer; 12 de març, i 7 i 8 d'abril.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No