Alerta sanitària

Els parts tornaran a l'hospital de Sant Camil la propera setmana

El Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf inicia el pla per recuperar 'la nova normalitat' i tornar a fer les proves i consultes externes ajornades per la crisi del coronavirus

El gerent del consorci alerta a la població: 'no és bo viure en la por, però sí en la responsabilitat. No podem pensar que aquest virus només afecta la gent gran perquè hem tingut víctimes molt joves'

Redacció Vilanova i la Geltrú 13-05-2020 22:23 Lectures 2125
El gerent del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, Josep Lluís Ibáñez. EIX

El gerent del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, Josep Lluís Ibáñez. EIX

Amb més de 400 altes hospitalàries i menys d'una quarantena de pacients ingressats per coronavirus, els hospitals del Garraf i l'Alt Penedès es preparen per recuperar la "nova normalitat" després de la pandèmia. El gerent del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, Josep Lluís Ibáñez, ha avançat en una entrevista a Eix Diari que a partir de la propera setmana l'hospital de Sant Camil recuperarà l'àrea de parts que es va haver de tancar a causa de la crisi del coronavirus. En els propers dies també és previst que els usuaris de l'àrea sociosanitària d'aquest centre que es van traslladar a un hotel de Sitges durant la pandèmia també puguin tornar a ocupar els seus espais al centre de Sant Pere de Ribes. Progressivament, els centres del Garraf i l'Alt Penedès començaran a reprogramar les proves i consultes externes anul·lades durant aquests dos mesos de tensió màxima per l'alerta sanitària.

Els hospitals del Garraf i Alt Penedès es troben actualment "en la millor situació possible després de tot el que ha passat". Així qualifica la situació sanitària de les dues comarques el gerent del Consorci sanitari donat que "ja no tenim a les Urgències ingressos per malalts de covid-19" i els pacients que ingressen ara majoritàriament eren positius de residències que han tignut alguna complicació.

Amb aquesta nova realitat sanitària, els dos hospitals estan preparant ja un pla per recuperar la "nova normalitat". Això vol dir que ens les properes setmanes es començaran a programar proves i consultes externes amb l'objectiu "d'evitar aglomeracions i que vinguin a l'hospital les persones que no ho necessita", però també s'ha establert una desescalada per evitar el col·lapse dels centres hospitalaris després de la pandèmia: "vam envair espais que no tocaven amb llits d'UCI, hem tancat cafeteries i restaurants, hem enviat gent a un hotel; i ara toca tornar a recuperar aquests espais. La propera setmana tornaran al Garraf els parts que es van enviar a l'Alt Penedès i la següent els pacients del sociosanitari que estaven a l'hotel de Sitges".

Dins de la "nova normalitat" dels hospitals del Consorci, en aquests dos mesos de pandèmia els equips mèdics han incorporar les videoconsultes a la seva rutina, una pràctica que segons el gerent del Consorci es mantindrà en els propers mesos: "les televisites entre malalts i metges han vingut per quedar-se. S'han estat fent aquest temps per evitar desplaçaments innecessaris als hospitals i que la gent fos atesa amb la màxima seguretat, pero la covid-19 també ha vingut per quedar-se molts mesos".

Tot i que la situació als hospitals va a la baixa, el Consorci Sanitari mantindrà encara la reserva d'espais per a un possible rebrot de contagis: "hem de treballar amb dues realitats i contemplant tots els escenaris".

Pel que fa al personal sanitari que ha estat treballant durant aquestes setmanes en torns de 12 hores, des de la gerència del Consorci s'ha avançar que han començat a tornar a la normalitat: "hem començat la desescalada de la dedicació de la plantilla, hem tornat als torns de 8 hores perquè el personal també pugui tornar a la normalitat en la seva vida". El reforç de la plantilla es manté: "aquest mes no tenim la pressió de la covid-19, però vindrà l'estiu, les vacances del personal i hem d'intentar avançar tot el possible les proves, operacions i consultes que no hem fet. Això de tornar a la normalitat serà llarg, un any possiblement".

Josep Lluís Ibáñez ha volgut fer un toc d'atenció a la població sobre el desconfinament: "demano resposanbilitat a la gent, no ens podem confiar. Em preocupa algunes actituts que hem vist perquè sembla que la gent ha perdut la por. Aquest virus és molt dolent, fa molt de mal i no es pot baixar la guàrdia. Mascaretes, guants i distàncies de seguretat són la solució per evitar els contagis, però ho hem de fer tots. No és bo viure en la por, però sí en la responsabilitat. Tenim la sensació que aquest coronavirus només afecta a la gent gran, però també ha mort gent amb 34 anys aquí i no ho hem de perdre de vista".

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres