Serveis mínims

L'Ajuntament de Sant Sadurní avisa d'un "problema greu d'insalubritat" pels efectes de la vaga de recollida de la brossa

L'alcalde destina la brigada municipal a retirar les escombraries i els treballadors ho denuncien a la Generalitat

L'Ajuntament de Sant Sadurní avisa d'un

L'Ajuntament de Sant Sadurní avisa d'un "problema greu d'insalubritat" pels efectes de la vaga de recollida de la brossa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia alerta que el municipi està vivint un "problema greu d'insalubritat" després de tretze dies de vaga del servei de recollida d'escombraries porta a porta. Un decret d'alcaldia emès aquest dimecres avisa que al poble hi ha un "risc molt elevat per a la salut pública" per l'acumulació de bosses d'escombraries arreu. Les piles de deixalles han provocat l'aparició de rosegadors i altres insectes, així com la proliferació de líquids tòxics. L'alcalde, Ton Amat, ha ordenat a la brigada municipal que retiri la brossa acumulada als carrers i places. La mesura ha enervat els treballadors de Prezero, que han denunciat Amat a Inspecció de Treball de la Generalitat acusant-lo de vulnerar el dret a vaga.

Fonts municipals recorden que la recollida d'escombraries és un servei que l'Ajuntament té derivat a la Mancomunitat Penedès-Garraf, que, al seu torn, té licitat a l'empresa Prezero. El consistori lamenta que la plantilla i la companyia estiguin enrocats en un pols laboral que ha desembocat en una vaga de la qual no se'n preveu una solució a curt termini.

Des de l'Ajuntament fa més d'una setmana que acusen la companyia d'incomplir els serveis mínims decretats pel Departament de Treball. Després de diverses inspeccions als carrers per part de tècnics municipals i de la Generalitat, el govern ha optat per destinar recursos municipals a retirar les deixalles entenent que el consistori és el responsable de la salut pública.

L'incompliment dels serveis mínims és una queixa que també ha fet reiteradament la Mancomunitat, que aquesta setmana ha anunciat l'inici d'un expedient sancionador a Prezero. La vaga de la recollida porta a porta afecta també Olèrdola, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit. Amb tot, a Sant Sadurní és on els efectes de l'aturada són més visibles i on els treballadors estan intensificant les seves protestes.

La plantilla assegura que estan complint els serveis mínims "dins les condicions que els permet l'empresa", a qui culpen de no oferir-los els camions en condicions. Al mateix temps, sostenen que han "col·laborat molt" durant les negociacions amb l'empresa per desencallar la vaga i retreuen a Prezero que no hagi acostat posicions. La plantilla insisteix en demanar una equiparació de salaris entre els dos convenis que tenen ara els treballadors -alguns van ser subrogats des de FCC- i exigeixen una revisió de sous cada quatre anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local