Façana marítima

La plaça del Port de Vilanova tindrà una graderia a tocar del mar i estarà llesta per l'estiu del 2017

A partir de setembre també començaran les actuacions de recuperació de la platja del Far

Imatge virtual de la nova Plaça del Port de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Imatge virtual de la nova Plaça del Port de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Tindrà una graderia paral·lela al mar i tres grans parterres. Així serà la nova plaça del Port de Vilanova, un espai que es començarà a remodelar aquest mes de setembre. Les obres duraran entre 8 i 9 mesos i es preveu que s'acabin abans de l'estiu del 2017. Aquest dimecres s'ha donat a conèixer un projecte que, passat el període estival, executarà Ports de la Generalitat amb un pressupost d'1 milió d'euros. L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, explica que aquest pla, conjuntament amb el de remodelació del passeig marítim, "oferirà noves oportunitats econòmiques".

Una de les característiques de la nova plaça del Port és que tindrà dos esglaons paral·lels al mar  que resseguiran tota la zona d'amarratges. El concepte s'inspira en el Moll de la Fusta de Barcelona i pretén que les persones puguin caminar ben a prop d'aquest medi natural. Pel que fa als seus elements, a l'inici de la plaça es col·locaran tres grans parterres de forma rectangular, mentre que a la resta de l'espai s'hi posaran palmeres i mobiliari urbà com el que hi ha actualment al passeig del  Carme. El monument al Pescador, a més, es traslladarà al mig de la plaça.

El pla ha estat redactat pel servei de Projectes de l'Ajuntament, encapçalat per Jordi Miralles, i es basa en la proposta guanyadora del concurs d'idees sobre el passeig marítim i la plaça del Port: el projecte Voramar. Aquest es va fer públic al març del 2015 i va en la línia d'obrir el front marítim el màxim possible. Segons el regidor de Projectes i Obres, Joan Giribet, la proposta s'ha adaptat tenint en compte les característiques de l'espai. L'únic que no s'ha fet és elevar la plaça per sobre del passeig perquè les grades comencin a la meitat, "ja que això dificultaria veure el mar", afegeix. En aquest cas, la plaça s'ha deixat al mateix nivell i els graons es posaran cap al final.

Quan estigui enllestit l'espai, el regidor de Projectes comenta que s'hi podran celebrar fires com la BlauVerd o també donar més visibilitat als esdeveniments esportius que organitza el Club Nàutic. Fins ara és segur que al setembre començaran les obres de la plaça del Port. L'altra part del projecte, encara per definir, contempla la construcció d'un edifici polivalent que anirà perpendicular a la plaça però per al qual "encara s'ha de mirar qui ho assumirà", explica el regidor. La nau que hi ha ara de Dradisa de moment es mantindrà, mentre que els mòduls prefabricats de la nàutica popular es posaran a l'altra banda d'aquest edifici, just davant del mar.

Una altra fita, la recuperació de la platja del Far

Dins dels compromisos de remodelació de la façana marítima també està la recuperació de l'Espai Natural de la Platja del Far. Després de l'estiu, Costas del Ministerio de Fomento iniciarà la creació d'un parc amb dunes i vegetació autòctona per al qual invertirà 150.000 euros. Les actuacions duraran aproximadament 4 mesos i l'objectiu és recuperar la platja tot replantant la vegetació. A més, està previst reduir la zona d'aparcament i concentrar-la a la franja que toca al Torrent de la Pastera.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!