Conflicte a Les Llunes

L'empresa Componentes Vilanova genera una vintena de queixes dels veïns en tan sols tres mesos

Les olors que desprèn la foneria centren les crítiques dels ciutadans de la zona residencial Les Llunes

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet. Míriam de Lamo

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet. Míriam de Lamo

Dinou queixes per males olors i sis més per fums és el balanç de les denúncies que els veïns de la zona residencial Les Llunes han realitzat a l'Ajuntament entre els mesos de maig i agost arran l'activitat de l'empresa Componentes Vilanova. L'augment de l'activitat de la foneria és el principal motiu de l'increment de les incomoditats dels ciutadans, que van començar a queixar-se l'any 2013 i que els darrers mesos han avisat reiteradament la policia local i el servei municipal de Medi Ambient perquè constatessin les molèsties. L'Ajuntament assegura que si bé “no hi ha proves que les emissions són perjudicials per a la salut” i que “l'empresa està complint la normativa”, està treballant per solventar el conflicte, i s'ha compromès a aconseguir que Componentes realitzi un estudi d'olors per minimitzar el seu impacte.

L'empresa “més auditada de la comarca”

“Des de 2011, l'empresa està en el punt d'observació de les administracions. És l'empresa més controlada i auditada de la comarca”, ha assegurat el regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, aquest dilluns al matí en una roda de premsa. Llobet ha destacat que “l'augment de la capacitat de treball i de la gestió del material que s'està fonent” ha provocat que la Generalitat obrís un expedient a Componentes Vilanova i li exigís una nova llicència ambiental, que encara no s'ha atorgat. En aquest sentit, l'Ajuntament demana “agilitat” en la tramitació de la llicència, i dóna “un cert missatge de tranquil·litat” als veïns, tenint en compte que “els informes des de 2011 diuen que l'empresa compleix la normativa”.

Actuacions de manteniment

Gerard Llobet ha destacat que Componentes Vilanova “està fent actuacions de manteniment per millorar els tancaments, reduir el soroll i treballant amb les portes tancades”. De fet, segons un informe de 2015 elaborat per la Direcció General de Qualitat Ambiental -organisme dependent de la Generalitat-, a banda d'haver reparat i substituït filtres, l'empresa va tancar l'obertura del sostre de la nau més propera al forn per evitar emissions i va instal·lar extractors i aspiracions, per tal de tractar les acumulacions de fum.

Una empresa fundada el 1958

Malgrat aquestes accions, i tenint en compte que Componentes Vilanova va fundar-se l'any 1958, Llobet ha reconegut que es tracta “d'una empresa no obsoleta, però que té la seva antiguitat”. “No deixa de ser una foneria que té un impacte, però ha de complir sempre la normativa. Ens preocupa la salut i el benestar dels treballadors i dels veïns de Vilanova”, ha afirmat el responsable de Medi Ambient. El regidor, però, deixa clar que qui concedeix la llicència ambiental és la Generalitat, i l'Ajuntament només pot actuar en l'àmbit de les olors, que no estan regulades per cap llei. “Demanem que l'empresa posi de la seva part i realitzi l'estudi d'olors”, ha dit Gerard Llobet.

El regidor ha descartat el trasllat de l'empresa a una altra ubicació, almenys a curt termini, tot i reconèixer que no es troba en un indret adequat. “Abans era fàcil fer una operació tipus Pirelli, però en aquests moments és complicat. Un trasllat d'aquesta empresa té un cost molt elevat”, ha apuntat. En aquest sentit, Llobet també ha destacat que Componentes “és una indústria important de la ciutat”.

En el seu paper d'intermediari entre Componentes i els veïns, l'administració local ha demanat que es torni a instal·lar una unitat mòbil per controlar les emissions, i ha instat a revisar el lloc on es troba el captador de partícules, una proposta a la que ha accedit la Direcció General de Qualitat Ambiental. L'organisme també s'ha compromès a facilitar a l'Ajuntament les dades actualitzades d'aquest captador.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!