Contaminació ambiental

Les millores de Componentes Vilanova per disminuir la contaminació són insuficients per als veïns

El residents asseguren que les males olors i els efectes negatius en la salut a causa de l'activitat de la foneria segueixen sent un greu problema

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les mesures aplicades per Componentes Vilanova per minimitzar l'impacte ambiental i els problemes de salut dels veïns són insuficients i no han suposat millores a efectes pràctics, segons els residents de la zona. El Col·lectiu Veïns contra la contaminació, un grup integrat per ciutadans que viuen a Les Llunes de Vilanova, el barri de Mar i les Roquetes, assegura que les males olors i els sorolls arran l'activitat de la foneria continuen. Els veïns agraeixien que l'empresa hagi accedit finalment a reunir-se amb ells, però sostenen que les actuacions portades a terme són insuficients i que calen moltes més millores per solucionar el problema. Per al regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, la trobada "és un punt de partida per seure" i arribar a acords entre ambdues parts.

"No notem les millores"

"Ells han fet millores, però nosaltres no les notem", afirma Rosa Bellmunt, una de les veïnes de la zona residencial Les Llunes que forma part del Col·lectiu Veïns contra la contaminació. Membres del grup veïnal i de l'Ajuntament van reunir-se el passat 31 d'octubre amb l'empresa -dedicada a la foneria industrial- per conéixer de primera mà les actuacions realitzades els darrers mesos, com nous conductes d’aspiració i filtratge d’emissions; noves barreres de reducció sonora; l'augment de l’altura de les dues xemeneies de l'empresa; la definició de nous espais confinats per al control d’escòries i residus o nous procediments de treball per la minimització d’emissions i sorolls. "No volem dir que no ho vulguin solucionar, però els canvis que han fet són insuficients", diu la veïna.

Per al col·lectiu, la primera trobada amb l'empresa "és un pas en el sentit bo", malgrat recordar que els veïns portaven "dos anys demanant una reunió". Els ciutadans, no obstant, diuen que la trobada s'ha produït quan l'empresa espera obtenir una llicència d'activitat per part de la Generalitat que els permetria passar de fondre 16.000 tones de deixalles a 40.000, un augment de la producció al que s'oposen i contra el que van presentar al·legacions.

Un problema que també afecta les Roquetes i el barri de Mar

Rosa Bellmunt recorda que les molèsties van començar amb un canvi d'activitat de Componentes durant el 2007, quan l'empresa va passar de fabricar peces d'alumini a fondre ferralla. La veïna explica que les molèsties més habituals són "els olors a goma cremada i la picor a la pell i als ulls" a més de migranyes, uns problemes que poden produir-se a qualsevol hora del dia o de la nit en funció de l'activitat de la foneria. La veïna, que explica que només a les Llunes hi ha uns 200 habitatges, afegeix que les molèsties també afecten habitatges "de les Roquetes, el barri de Mar o a la rambla Sant Jordi". "Nosaltres som la part més desprotegida, els nostres interessos no són econòmics,", afirma Rosa Bellmunt, que té clar que "la fàbrica està donant molts guanys, i l'Ajuntament també té el seu interès en els impostos".

Els veïns afectats creuen que una de les proves dels efectes negatius de l'empresa en l'entorn és la problemàtica amb els arbres de la zona, que presenten molts problemes d'adaptació i s'han hagut de replantar. "Estem en una lluita que no aturarem. Sabem que no estan fent les coses bé", sosté Rosa Bellmunt. Ara, els veïns han demanat "establir un calendari de trobades per la convivència per tal de poder millorar la comunicació de tots les parts implicades", amb l'acord de reunir-se un mínim de dos cops a l'any amb Componentes, i sol·liciten "una eina informàtica" perquè veïns, ajuntament i empresa puguin contactar d'una manera fàcil i ràpida i "així poder informar a temps real de l’existència d’emissions". "Aquest punt resulta summament important per tal de poder establir la causa de les emissions i poder, posteriorment, establir correccions efectives", sosté el col·lectiu.

L'empresa preveu realitzar noves actuacions

El regidor de Medi Ambient es mostra més optimista sobre la reunió amb Componentes, i assegura que l'empresa "ha fet molt bona feina i valia la pena que l'expliqués". "S'han fet actuacions per reduir el soroll i l'escapament d'emissions difuses per tal de reduir-les al màxim. Ara tenim sobre la taula noves actuacions que farà l'empresa per ajudar a reduir la problemàtica", explica Gerard Llobet. El responsable de Medi Ambient assegura que l'informe encarregat per l'Ajuntament sobre els problemes de l'arbrat conclou que el problema "no està vinculat a cap contaminació atmosfèrica, si no amb el substracte de la terra, que té poca qualitat". Per a Llobet, la reunió "va ser molt positiva". "Estem molt contents amb l'actitud de l'empresa i dels veïns. Ens permet començar un punt de partida per treballar-hi", sosté el regidor, que s'ha compromès a "millorar la comunicació per donar resposta als veïns". El regidor lamenta que, tot i que "bona part" de l'activitat de l'empresa "depèn del control de la Generalitat", aquesta "no s'hagi implicat suficientment". "Ha estat l'Ajuntament qui ha tingut una actitud més activa", apunta Gerard Llobet.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local