Veïns, veïnes i Componentes Vilanova podem conviure

Divendres passat CC.OO. Components Vilanova va assistir a una “Xerrada sobre Contaminació Atmosfèrica” que organitzava L´Agrupació Protecció Medi Ambient (APMA), Col·lectiu de Veïns contra la Contaminació (CVC) i AA.VV. Barri de Mar.

En aquesta xerrada es va tractar exclusivament el cas de l´empresa Components Vilanova, el tipus d´emissions tòxiques que surten de les foneries d´alumini i les suposades malalties que causen aquestes emissions. Dades que no posem en dubte, però que son traslladables a Vilanova, és molt relatiu, depenen del tractament d´aquestes emissions tòxiques, si prèviament passen per filtres o no, canals de depuració o si s'emeten directament a l'atmosfera, etc.

La nostra percepció va ser que la xerrada no era gens objectiva, estava destinada a generar alarma social i a mobilitzar la ciutadania contra Components Vilanova. L´objectiu de tot aquest moviment, es pressionar per que l´empresa marxi de l´actual ubicació.

Al torn de paraules CC.OO. Components Vilanova va deixar clar als assistents, que treballadors i treballadores de l´empresa som els primers interessats i interessades en que l´empresa respecti, inclús minimitzi els límits d´emissions permeses (per cert, la Generalitat acaba de renovar la llicencia ambiental a l´empresa), vetllem per la nostra salut i no volem respirar aire tòxic, però també s'ha de ser conscient d'on venim i cap on anem.       

L´empresa fa més de 60 anys que està implantada a l´actual ubicació, no hi havia res al voltant, estàvem “aïllats”; fins que a l´època de la bombolla immobiliària van començar a urbanitzar i edificar als voltants.

Entenem que veïns i veïnes es queixin, fa més de deu anys que els hi van vendre uns habitatges amb la promesa de que la fàbrica es desmantellaria en breu, i no ha estat així, ningú té com imatge ideal una industria quan surt al balcó de casa seva. Sabem que el que es faci, mai serà suficient per ells, volen que l´empresa marxi.

Els i les que treballem a Components sabem com han canviat les coses, les inversions fetes en tecnologia i manteniment per a minimitzar les emissions, els sorolls, etc. Que són suficients? doncs segurament no, mai és suficient, sempre tot és millorable. Com hem dit abans, volem cuidar la nostra salut, i també la del nostre entorn, a l´hora que també sigui compatible amb el manteniment dels 500 llocs de treball directes que genera Components Vilanova, que són molt necessaris i font de riquesa per la ciutat i comarca.

Estem d´acord en que solució ideal per a tots i totes seria tenir una fàbrica nova i moderna a un altre ubicació de Vilanova o comarca, però la crua realitat es que a dia d´avui aquesta situació no es dona, ni es contempla.

Dit això a CC.OO. Components Vilanova entenem i així ho vam deixar palès, fins que no arribi aquesta situació ideal, que fent les coses bé l'activitat industrial i veïnatge podem conviure, estem al mateix tren, i que per entendre'ns només cal voluntat i diàleg.
 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!