Contaminació ambiental

Componentes Vilanova: no hi ha pla B per traslladar la fàbrica

Els treballadors creuen que s'està pressionant a l'empresa per tal que marxi de la seva actual ubicació a la ronda Europa

Xavier Canalis Vilanova i la Geltrú 17-09-2019 10:50 Lectures 4185
Componentes Vilanova. Vilanova Blog

Componentes Vilanova. Vilanova Blog

Componentes Vilanova no té sobre la taula cap pla per traslladar la seva activitat industrial a un altre emplaçament de Vilanova i la Geltrú, però reitera el seu compromís de "posar les mesures que calguin per garantir la convivència amb els veïns", segons ha manifestat un portaveu del grup industrial CIE Automotive.


L'empresa respon així a les pressions veïnals i polítiques que s'han intensificat en els últims mesos contra la fàbrica a causa de les emissions a l'atmosfera i sorolls que es generen com a conseqüència de l'activitat industrial que es porta a terme allà: fabricació de peces de alumini per a cotxes.

La direcció de Components Vilanova recorda que la fàbrica va rebre una nova autorització ambiental per part de la Generalitat el passat mes de juliol i remarca que "seguirem implantant mesures per reduir les emissions i sorolls".

Un robot a la cadena de producció de peces mecanitzades de Components Vilanova. La fàbrica compta amb 70 robots, que s'encarreguen de diferents funcions

500 famílies depenen de la fàbrica

Components Vilanova disposa al seu interior d'una fosa d'alumini, material que s'usa per fabricar peces d'automoció (caixes de canvis, bases de motors, etc.). La fàbrica dona feina a 330 treballadors propis, als quals se sumen diverses desenes de treballadors de diverses empreses subcontractades i proveïdores. En total, mig miler de persones treballen per a Components Vilanova. La fàbrica va vendre peces per valor de 75.890.000 d'euros l'any passat.

La companyia recorda que les emissions de gasos que es generen durant la fosa de l'alumini passen a través d'una sèrie d'extractors i filtres (que retenen les cendres) i són analitzades regularment per organismes independents, per verificar que es troben per sota dels límits màxims permesos. "Complim rigorosament el que marca la llei", insisteix l'empresa.

La companyia també afirma que "no hem augmentat la producció de peces d'alumini, ni volem ficar més forns, ni hem augmentat el volum de fos d'alumini".


Componentes Vilanova: "No volem fer-nos més grans, però tampoc més petits"


"L'empresa el que vol és estabilitat, no volem fer-nos més grans, però tampoc més petits, sinó mantenir l'activitat", subratlla un directiu de la companyia.

Aquesta activitat industrial se centra cada vegada més en la fabricació de les anomenades peces d'alumini "mecanitzades" (és a dir, amb uns acabats específics que demanen empreses d'automoció), "de manera que podem vendre més car sense incrementar la producció".

Fosa d'alumini ubicada dins d'una nau de Components Vilanova. El metall, un cop fos, s'injecta a pressió en motlles per construir peces que posteriorment es faran servir en les factories de Mercedes i Audi, entre altres empreses fabricants de vehicles

Queixes veïnals i d'ecologistes

Els veïns que resideixen prop de la fàbrica porten temps queixant-se per les olors i els sorolls que emana la factoria, tal com ha informat Eix Diari:

"Les millores a Componentes Vilanova per disminuir la contaminació són insuficients per als veïns"

ENLLAÇ A L'ARTICLE

A més, el grup ecologista local APMA també ha denunciat en repetides ocasions la "baixa qualitat ambiental de l'aire" als voltants de la fàbrica:

"L'APMA demana a la Generalitat que és denegui la modificació de l'Autorització ambiental a Componentes Vilanova"

ENLLAÇ A L'ARTICLE

En primer pla, pintades amb colors blaus i blancs, les instal·lacions de Components Vilanova on es filtren les emissions procedents de la fàbrica. Al fons poden observar-se els nous blocs d'habitatges

Informe de qualitat de l'aire

Segons va determinar un informe sobre la qualitat de l'aire a les rodalies de la fàbrica, "el que representa un problema a la zona no són les emissions que surten per les xemeneies, sinó que hi ha determinats episodis puntuals d'emissions difuses", tal com va informar l'Ajuntament el novembre de l'any passat.

En aquest sentit, es van registrar "moments punta d'emissions durant el mes de juliol de 2018, en un índex superior al normal, de benzè" (un tipus d'hidrocarbur).

L'informe va ser elaborat per tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya.

"És presenta l'estudi i conclusions sobre la calidad de l'aire a la zona de Solicrup, realitzat per la UPC"

ENLLAÇ A LA NOTA DE PREMSA DE L'AJUNTAMENT

Componentes Vilanova forma part de la companyia CIE Automotive, un conglomerat industrial amb seu a Bilbao i que disposa de 108 centres de producció repartits en 16 països del món

Inquietud dels treballadors

Un altre col·lectiu involucrat en aquest assumpte és el dels propis treballadors.

Temen que s'estigui generant una "alarma social" respecte a la fàbrica amb l'objectiu de "mobilitzar la ciutadania contra Componentes Vilanova" i "pressionar perquè l'empresa marxi de l'actual ubicació".

"Els treballadors som els primers interessats en què l'empresa respecti, fins i tot minimitzi els límits d'emissions permeses. Vigilem per la nostra salut i no volem respirar aire tòxic ", segons van apuntar els delegats del sindicat CCOO en un article d'opinió publicat a Eix Diari:

"Veïns, Veïnes i Componentes Vilanova podem conviure"

ENLLAÇ A L'ARTICLE


CCOO: "Entenem que els veïns es queixin. Els van vendre uns habitatges amb la promesa que la fàbrica es desmantellaria"


"Entenem que els veïns es queixin. Fa més de deu anys els van vendre uns habitatges amb la promesa que la fàbrica es desmantellaria en breu i no ha estat així ", afegeixen les mateixes fonts sindicals.

No obstant això, sosté CCOO, "fent les coses bé, l'activitat industrial i els veïns podem conviure".

Els orígens de la fàbrica es remunten a l'any 1958, quan va ser fundada l'empresa IMSA (Indústries de la Mediterrània SA). Aquesta imatge mostra les primeres naus industrials que es van alçar als afores de la ciutat

En aquesta fotografia aèria, realitzada en els anys 2000, podem veure la fàbrica Components Vilanova. A la dreta es pot observar com els terrenys agrícoles al costat de la factoria van començar a urbanitzar-se per construir-hi blocs d'habitatges, en ple boom immobiliari. El 2002, l'empresa va ser adquirida pel grup basc CIE Automotive

Un cartell promociona els blocs de pisos que es van construir al costat de la fàbrica: "Obra nova a Vilanova i la Geltrú amb fantàstiques vistes"

Intervenció de l'Ajuntament

El passat 22 d'agost, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha informat que ha presentat al·legacions a l'autorització ambiental atorgada per la Generalitat a Components Vilanova.

Segons ha comunicat el govern municipal a través d'una nota de premsa, "les al·legacions tenen com a objectiu que la Generalitat inclogui en la nova autorització l'obligatorietat, per part de l'empresa, de complir amb els límits d'emissió de contaminants no considerats per la Generalitat (entre ells, el benzè), d'aplicar les millors tècniques disponibles per reduir la contaminació de forma immediata, i de tenir en compte els nous habitatges construïts al voltant de la fàbrica pel que fa al control del soroll".

El govern municipal també va informar que es crearà una taula de seguiment (formada per veïns, partits polítics, grups ecologistes, treballadors i empresa), al mateix temps que "intensificarà el control d'aquells aspectes que són de la seva competència directa: soroll, olors i protecció de la salut ".

"L'Ajuntament presenta al·legacions a l'Autorització ambiental de la fàbrica Components"

ENLLAÇ A LA NOTA DE PREMSA DE L'AJUNTAMENT

Aquest carrer separa els blocs d'habitatges (a l'esquerra) del recinte industrial, que es troba després dels arbres i un mur. La fotografia va ser presa el 5 de setembre passat

Malestar

La presentació d'al·legacions ha agafat per sorpresa a la companyia CIE Automotive, atès que el govern municipal de Vilanova no l'hi va comunicar prèviament sinó que es va assabentar per la premsa.

L'anunci efectuat per l'Ajuntament també ha creat preocupació i malestar entre els obrers. Consideren que el consistori hauria de vetllar perquè hi hagi una bona entesa entre l'empresa i els veïns, en lloc de "fomentar divisions", segons apunten fonts dels treballadors.

 

Localització de Componentes Vilanova

Article publicat per Xavier Canalis a Vilanova Blog

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No