Pla Neucat

El Penedès es lleva nevat i sense camions ni transport escolar (VÍDEO)

Protecció Civil passa el pla Neucat al nivell d'emergència per les nevades. Demanen restringir la mobilitat al màxim durant aquest matí i evitar agafar el vehicle privat en la mesura del possible

Redacció Vilanova i la Geltrú 28-02-2018 21:56 Lectures 3203
Vilobí del Penedès. nevat aquest matí. Susagna Jansà

Vilobí del Penedès. nevat aquest matí. Susagna Jansà

GALERIA D'IMATGES

Protecció Civil ha passat el pla Neucat al nivell d'emergència per les nevades que s'estan registrant a Catalunya. Les precipitacions de neu estan afectant pràcticament tot el territori excepte a les comarques de Tarragona (on ha començat a ploure) i a les de Girona, on s'espera que el front arribi més tard. Per tot plegat, demanen restringir al màxim la mobilitat durant el dia d'avui i evitar agafar el vehicle privat en la mesura del possible. Els serveis de transport públic funcionen a hores d'ara amb relativa normalitat excepte la línia FGC entre l'Anoia i Capellades que ha registrat una incidència. Les línies de metro i busos TMB també tenen algunes afectacions per la presència de neu i gel. Per això, s'ha suspès el servei de les línies 111, 118 i 128 i se n'han limitat d'altres com la V3 de la Ronda de Dalt. Els aeroports operen amb normalitat.

Activat el nivell d'emergència del pla Neucat per les nevades generalitzades que s'estan registrant arreu del territori. Segons ha informat Protecció Civil, a hores d'ara neva a pràcticament tot el país excepte les comarques de Tarragona, on ha començat a ploure. S'espera que en les properes hores, la neu també arribi a les de Girona i que les precipitacions de neu continuïn produint-se.

A hores d'ara, hi ha tres carreteres tallades, en divuit més calen cadenes i una vintena tenen problemes de neu o gel a la calçada. També s'ha hagut de de tallar el tràsit a la C-243C a Terrassa per un accident. Les vies tallades són la N-420 a Falset, la GIV-5201 entre Viladrau i Sant Marçal de Montseny i la BV-2204 a Santa Margarida de Montbui.

Pel què fa al transport públic, els trens de Renfe operen amb normalitat i bus TMB té algunes línies afectades per la presència de neu i gel a la via. Per això, s'han deixat sense servei les línies 111, 118 i 128. També s'ha limitat els serveis de la V3 de la Ronda de Dalt; la 127 de la Mina de la Ciutat; la 130 de Can Caralleu; la 119 de la Plaça de la Mitja Lluna i la 185 de Sant Genís. Els FGC també circulen amb normalitat excepte una incidència que s'ha registrat a la línia entre l'Anoia i Capellades.

Els aeroports, a hores d'ara, també operen amb normalitat.

Es manté també la prohibició de circular als camions de més de 7,5 tones, que va entrar en vigor aquest dimarts a la tarda. Durant aquesta nit, la Creu Roja ha estat treballant en diversos punts on s'han aturat combois, com el port de Barcelona o aparcaments propers a vies principals Els seus efectius han estat repartint mantes i beguda als conductors que han quedat atrapats.

Més de 1.700 trucades al 112

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les set del matí 1.760 trucades relacionades amb l'episodi de fred i neu. Per comarques, la que més trucades ha registrat ha estat Osona amb 205, seguida pel Barcelonès amb 179. Des del Vallès Occidental se n'han realitzat 162 i des del Baix Llobregat, 135. Per municipis, Barcelona ha estat la que més trucades d'emergència ha efectuat amb 157. Vic n'ha registrat 71 i Lleida 70.

Un total de 137 ajuntaments de Catalunya han activat els seus plans de Protecció Civil. Entre ells, Barcelona, que l'ha posat en marxa aquest matí.

Des de Protecció Civil recorden que s'ha suspès el servei de transport escolar de manera preventiva i demanen a la ciutadania que eviti al màxim els desplaçaments amb vehicle privat. Davant de la possibilitat que molts alumnes no puguin arribar als seus centres, les escoles no realitzaran avui la seva activitat lectiva amb normalitat.

D'altra banda, s'ha activat un protocol de reprogramació de les visites a persones que no puguin desplaçar-se als centres de salut. 

La nevada afecta més d'una trentena de carreteres

La nevada afecta més d'una trentena de carreteres catalanes i és necessari circular amb cadenes en una dotzena. Les més destacades on calen cadenes és l'A-22 a Lleida al llarg de 14 quilòmetres, a la C-37 durant 23 quilòmetres a l'alçada de Manresa i a la C-44 en un tram de 10 quilòmetres a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Pel que fa a les tres calçades tallades per la neu són secundàries: es tracta de la N-420 a Falset, la C-462 a la Seu d'Urgell i la GIV-5201 a l'alçada de Viladrau. Cal destacar que des d'ahir dimarts està prohibida la circulació de camions en totes les carreteres catalanes.

El temporal de neu obliga a tallar a aquesta hora la circulació a tres carreteres secundàries de la xarxa viària catalana. Es tracta de la GIV-5201 entre Viladrau i Sant Marçal del Montseny, la C-462 a la Seu d'Urgell (Lleida) i la N-420 a Falset (Tarragona).

En dotze més és necessari l'ús de cadenes. Les més destacades són la A22 a Lleidea n un tram de 14 quilòmetres, la C-37 en un tram de 23 quilòmetres a Manresa, la C-44 a entre Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant durant 10 quilòmetres i a la N-260 a Sort i el Pont de Suert, en trams de 42 i 20 quilòmetres respectivament.

Tampoc es pot circular sense cadenes a la LV-4241 a Guixers, a la BV-1081 a Castellfollit de Boix, en un tram d'un quilòmetres de la BV1415 a Cerdanyola del Vallès, durant 22 quilòmetres a BV-5114 de Campins fins al Montseny i a la N-230 en un tram de 34 quilòmetres a Vielha.

Hi ha diverses vies en les quals cal circular amb precaució per la presència de neu o gel a la calçada com la C-16 a Berga, la C-17 a Ripoll, la C-17 a la Garriga, la C-58 a Terrassa, la A-2 al Bruc, l'AP2 a Banyeres del Penedès, la C-37 a la Vall d'en Bas o la GI-542 des d'Osor fins a Sant Hilari Sacalm, entre d'altres.

Des d'aquest dimarts a la tarda, a més, està prohibida la circulació de camions de més de 7,5 tones en totes les carreteres catalanes. 

3 anys després la neu torna a agafar a Banyeres del Penedès Fotos de la nevada a Viladellops (Olèrdola)
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No