Crisi a la indústria

CCOO exigeix fer efectius els acords per a la reindustralització de Mahle a Vilanova i la Geltrú

El sindicat denuncia que la solució està encallada, ja que l'Ajuntament supedita l'autorització per una nova activitat industrial al desenvolupament d'un pla urbanístic especial

CCOO exigeix fer efectius els acords per a la reindustralització de Mahle a Vilanova i la Geltrú. El sindicat denuncia que la solució està encallada, ja que l'Ajuntament supedita l'autorització per una nova activitat industrial al desenvolupament d'un pla urbanístic especial.

El 15 de gener de 2022 es va acordar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que suposava el tancament de la planta de Mahle de Vilanova i la Geltrú. El pacte incorporava plans de prejubilacions, indemnitzacions i l'obertura d'una Taula de reindustrialització que permetés mantenir l'activitat industrial a la fàbrica. Segons CCOO, "des de la creació d'aquesta taula, ja fa alguns mesos, s'ha treballat per incorporar inversors que poguessin fer-se càrrec de la planta i mantenir la seva viabilitat amb l'objectiu prioritari de generar ocupació per a les persones treballadores afectades per l'ERO, però després de diverses reunions la solució continua encallada, ja que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú sosté que per poder autoritzar l'activitat industrial de qualsevol empresa a les instal·lacions de Mahle cal emprendre un pla urbanístic especial, que inclouria expropiacions de terrenys i l’accés a la autopista". El sindicat alerta que aquesta operació significaria encarir, de manera substancial, els costos d’una nova inversió, complicant la possibilitat d’atraure l’interès de noves empreses.

Segons el sindicat, el pla urbanístic especial es planteja a les reunions al·legant que és impossible subrogar la llicència segons els acords presos, ja que qualsevol inversor hauria de fer produccions idèntiques a les que Mahle realitzava: "En funció de la transformació del sector de components de l’automòbil i de les característiques actuals del mercat, aquests condicionants s’albiren com a molt complexes i no viables a curt i mitjà termini i la realització del pla urbanístic especial suposa una dilatació durant anys, i allunya l’interès inversor per la planta de Vilanova".

CCOO assegura que són conscients de la necessitat de complir les normatives vigents, però entenen que totes les parts implicades han de fer un esforç per flexibilitzar terminis: "hem de facilitar la generació d’activitat industrial productiva que permeti compensar l'ocupació perduda amb l'ERO, equilibrar l’ecosistema econòmic de la comarca i enviar un missatge positiu d’implantació de nous sectors de futur i valor afegit al territori".

I és que el Garraf és una comarca que necessita mantenir un equilibri entre els seus sectors econòmics: "Els serveis representa un 81 %, i sector industrial un 9 %, amb una tendència a la seva reducció. CCOO apostem per reforçar la diversificació econòmica de la comarca i generar ocupació de qualitat, amb més i millors oportunitats laborals. Hem de defugir de la idea de convertir el Garraf en un territori residencial".

El sindicat sosté que "no entenem ni compartim la poca diligència, l’escassa capacitat de proposta i la lentitud en aportar solucions a problemes perfectament esmenables per tal de fer possible i viable l’establiment d’empreses interessades a invertir i aprofitar les instal·lacions de Mahle per poder desenvolupar projectes industrials de futur". CCOO també es troba a faltar un major compromís per part del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, donada la seva responsabilitat en el desenvolupament de les polítiques industrials: "insistim en la necessitat de buscar una solució que harmonitzi els interessos de totes les parts, ajustada a la legalitat vigent, posant al centre l’acord per reindustrialitzar Mahle, en el marc de l’acord subscrit el mes de gener".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!