Crisi a la indústria

Els treballadors de Mahle a Vilanova i la Geltrú aproven l'acord per al tancament de la fàbrica

El 90% dels participants a la votació avala les indemnitzacions, que garanteixen una paga mínima de 35.000 euros

Els treballadors de Mahle a Vilanova i la Geltrú aproven l'acord per al tancament de la fàbrica. ACN

Els treballadors de Mahle a Vilanova i la Geltrú aproven l'acord per al tancament de la fàbrica. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els treballadors de Mahle a Vilanova i la Geltrú han acceptat el pre acord signat amb la direcció per tancar la fàbrica. Un 92% de la plantilla ha participat a la votació que s'ha celebrat aquest divendres. Hi ha hagut 287 vots a favor de les indemnitzacions pactades, 24 vots en contra i set abstencions. La proposta preacordada el darrer cap de setmana entre la multinacional alemanya i el comitè d'empresa garanteix una paga mínima de 35.000 euros als 343 treballadors. Amb l'aval a la proposta d'indemnitzacions, Mahle encara la seva darrera setmana a Vilanova, amb el tancament oficial de les instal·lacions previst per al dia 28. Amb tot, els treballadors fa gairebé un mes que no van a la fàbrica perquè tenen permisos retribuïts.

El preacord signat amb l'empresa estableix, per als menors de 50 anys, el pagament de 33 dies per any treballat sense límit de mensualitats, a més de 1.025 euros per cada any a l'empresa i un pagament únic del 10% del salari net, multiplicat per 24 mensualitats. Si el total fos inferior a 35.000 euros, l'empresa es compromet a pagar com a mínim aquests 35.000.

En el cas dels treballadors més grans de 50 anys, s'ha fixat un pla de rendes a través d'un conveni especial amb la Seguretat Social, amb un complement per arribar a cobrar entre el 72 i el 82% del sou net, en funció de l'edat. 

El president del comitè d'empresa, Narcís Pineda, ha destacat que el suport majoritari al pre acord és un resultat "molt bo". Ha assegurat que la proposta ha convençut quasi tota la plantilla "perquè a gairebé tothom li garanteix una indemnització per sobre del que li pertocaria per llei amb un acomiadament improcedent". "L'alternativa era anar a judici, però la gent ha considerat important poder passar pàgina", ha afegit.

Pineda ha recordat que les negociacions han estat "molt tenses" fins aconseguir el compromís de l'empresa per destinar 37 MEUR al conjunt d'indemnitzacions i poder garantir un mínim de 35.000 euros a tothom. Ha admès que les pretensions del comitè eren "més elevades" però també ha apuntat que "l'empresa acabarà pagant més diners dels que ells esperaven gastar-se".

A banda de les indemnitzacions, el pacte de l'ERO també inclou el compromís per reindustrialitzar les instal·lacions de Mahle a Vilanova –la multinacional té la fàbrica que tanca ara i una altra planta que va tancar fa anys-. L'empresa, els representants dels treballadors, la Generalitat i l'Ajuntament de Vilanova crearan una comissió per buscar inversors que puguin donar feina als menors de 49 anys que ara han estat acomiadats. La comissió treballarà fins el 31 de març del 2023.

El tancament oficial de Mahle està previst per al proper 28 de gener, però a efectes pràctics fa gairebé un mes que es va aturar l'activitat d'aquesta planta de producció de pistons per a l'automoció. La companyia va concedir als treballadors permisos retribuïts fins que acabés la negociació. La setmana vinent, els empleats tornaran a la fàbrica tant sols per recollir les seves pertinences i rebre les cartes formals d'acomiadament.

Amb aquest ERO, Mahle posa punt i final a una activitat industrial de més de 60 anys a Vilanova. La multinacional alemanya va absorbir fa més de 30 anys la fàbrica FISA (Fundiciones Industriales SA), ubicada al centre de la ciutat, i posteriorment es va instal·lar als polígons dels afores. "Els propers dies quedaran a la fàbrica uns operaris per arranjar les màquines per a vendre-les, però ja ha acabat tot", ha lamentat Pineda, al costat de nombrosos treballadors que aquest divendres s'han acomiadat visiblement emocionats.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local