Cava

El Consell Comarcal de la Terra Alta reivindica que els cellers del territori puguin produir cava

El Consell Regulador DO Terra Alta considera electoralista la proposta

Detall de diverses ampolles de vi d'un celler de la DO Terra Alta. ACN

Detall de diverses ampolles de vi d'un celler de la DO Terra Alta. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

oder produir cava és una petició que fa més de quinze anys que es repeteix a la Terra Alta. Ara, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha recuperat la idea perquè la comarca s’inclogui dins la regió del cava. “És lògic que la Terra Alta, que té actius del sector vinícola, pugui aspirar a ser regió del cava i a la possibilitat de produir-ne”, ha assegurat el president del Consell Comarcal, Carles Luz, que considera que “fer el salt al cava seria fàcil” perquè alguns cellers de la zona ja comercialitzen “vi escumós”. La proposta, però, xoca amb el Consell Regulador DO Terra Alta, que consideren la proposta electoralista. El president de l’organisme, Joan Arrufí, ha dit que, malgrat que pot ser “interessant el món del cava a la Terra Alta”, “ningú del moviment polític ha de decidir sobre això”. Arrufí ha explicat que el consell regulador està consultant sobre les possibilitats de produir cava als cellers de la comarca però ha afirmat que és una decisió que han de prendre “entre tots els socis que pertanyen a la DO Terra Alta” i que després ha d’examinar un equip tècnic, per valorar quins pros i quins contres podria portar al territori la producció de cava.

“Tenim el producte i volem donar-li un altre valor”, ha explicat Luz, que ha assegurat que en els tràmits per la producció de cava a la comarca han trobat “moltes traves des de Madrid”. Segons el president del Consell Comarcal, la qualitat del cava que es podria produir a la Terra Alta seria bona perquè hi ha bon producte tot i que considera que seria qüestió de temps produir un bon cava. “Si tenim macabeu i xarel·lo, varietats que s’utilitzen per fer cava, és lògic que a la mateixa zona es pugui elaborar”, ha afirmat Luz, que també és alcalde de Gandesa. Segons Luz, si la Terra Alta obtingués permís avui per comercialitzar ampolles amb el nom de “cava”, “en un any i mig o dos” es podria beure la primera ampolla.

Tot plegat, però, no és ben vist pel Consell Regulador DO Terra Alta, que considera que la decisió només es pot prendre “per una majoria de consens de tots els membres” que formen l’òrgan. “Que hi estiguin d’acord” els membres, ha subratllat Arrufí, que ha explicat que després s’entraria a una altra fase, en què “una part tècnica del consell regulador hauria d’estudiar què podria suposar pertànyer a la DO Cava”. En cap cas, però, la presa de decisions sobre si produir cava a la regió ha de passar per “ningú del moviment polític” en cap dels termes, segons Arrufí. “Això ha de ser part d’un discurs polític per guanyar vots de cara les eleccions”, ha criticat el president del Consell Regulador DO Terra Alta, que ha assegurat que agrairà “a tot partit polític que vulgui donar suport” a la iniciativa, però valorant els socis que pertanyen a la categoria DO Terra Alta.

“La DO Terra Alta és extraordinària per guanyar vots perquè som 1.200 famílies de la comarca”, ha suggerit Arrufí, que ha criticat que no se’ls ha comunicat “en cap moment” que s’estigui tramitant la petició per poder produir cava a la regió. De totes maneres, Arrufí ha explicat que hi ha oberta una negociació amb la DO Cava que no està oberta “per fer-ho immediatament” però que ho poden estudiar. “Ha de ser la DO Terra Alta qui ho decideixi, i ens agradaria molt que Carles Luz i qualsevol partit ens pugui ajudar”, ha dit el president de l’òrgan regulador de la denominació d’origen Terra Alta, que ha dit que “el que poden fer per guanyar vots també és participar amb el suport de la institució DO Terra Alta”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local