UB i Telefónica

Creen una aplicació per "ajudar a la inspiració" dels cuiners a l'hora de connectar aliments

'Appetit' analitza més de 100.000 receptes d'arreu del món gràcies a la tecnologia big data

David del Val Latorre, CEO de Telefónica Investigación y Desarrollo, mostra l'aplicació 'Appetit' . ACN

David del Val Latorre, CEO de Telefónica Investigación y Desarrollo, mostra l'aplicació 'Appetit' . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Universitat de Barcelona (UB) i Telefónica han creat una aplicació que, per primera vegada, incorpora la tecnologia big data al món de la gastronomia. L'han anomenat 'Appetit' i la seva funció és "ajudar a la inspiració" dels cuiners a l'hora de posar-se als fogons. En concret, l'aplicació ha analitzat més de 100.000 receptes i més d'un miler d'ingredients d'arreu del món per configurar una complexa xarxa que suggereix noves combinacions d'aliments per agilitzar el procés de creació culinària. L'aplicació, desenvolupada per Telefónica amb l'assessorament de la UB, passa a ser ara una eina d'investigació i recerca amb finalitats acadèmiques del Campus de l'Alimentació de Torribera de Santa Coloma de Gramenet.

David del Val Latorre, CEO de Telefónica Investigación y Desarrollo, detalla que el funcionament de la nova aplicació aplica la tècnica 'food bridging', a través de la qual es busquen connexions entre aliments mitjançant un procés matemàtic per suggerir noves propostes culinàries.

Funciona, diu, com un gran motor d'inspiració que basant-se en l'anàlisi de big data, crea un entramat d'aliments a partir de la freqüència amb la qual apareixen junts a les diferents receptes analitzades i explora la possibilitat de canviar ingredients d'una recepta o de crear noves combinacions d'aliments.

"Els ingredients poden estar connectats per diferents motius, molt o poc", explica David del Val Latorre, que afegeix que a través de l'aplicació es pot inspirar els cuiners amb la combinació d'ingredients poc freqüents però existents a altres llocs del món i, per tant, amb combinacions que funcionen a la cuina.

L'aplicació agrupa els aliments per categories, composició i també per colors, amb l'objectiu de facilitar creacions cromàtiques als fogons. En aquest sentit, Del Val Latorre assegura insisteix que 'Appetit' "no genera noves receptes" com a tals, sinó que "ajuda el xef a tenir una inspiració ràpida per accelerar el procés creatiu".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local