Ruta gastronòmica

La Ruta del Xató dona el tret de sortida a la seva 22a edició a Sitges

El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, és el nou ambaixador de la Ruta del Xató, que té com a principal novetat aquesta temporada la creació d’un àlbum de cromos d’experiències

Redacció Sitges 19-11-2018 17:35 Lectures 1807
El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, és el nou ambaixador de la Ruta del Xató. Ajuntament de Sitges

El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, és el nou ambaixador de la Ruta del Xató. Ajuntament de Sitges

La nova temporada de la Ruta del Xató s’ha iniciat aquest dilluns a l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges. L’acte d’inauguració de la 22a edició de la Ruta ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sitges, Miquel Forns; el diputat delegat de Turisme, Miquel Sàmper; el nou ambaixador i president del consell regulador de la Denominació D’origen Penedès, Josep Maria Albet,  i Núria Carbó, presidenta de la Coordinadora de Gremis de la Ruta del Xató.

La Ruta del Xató la integren els muncipis de Sitges,  el Vendrell, Calafell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. La principal novetat de la ruta d’enguany és promoure el xató per convidar a visitar el territori i viure experiències delicioses en família, amb els amics o en parella. Per aconseguir potenciar la ruta gastronòmica s’ha creat un àlbum de cromos col·leccionables. Cada cop que un comensal demani xató a un restaurant, de la ruta, rebrà un sobre amb cinc cromos, que mostren experiències que es poden realitzar a cada municipi participant.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha remarcat la importància de promoure “un dels productes que més ens caracteritzen com a penedesencs: el xató. El plat i la salsa que l’acompanyen representen, per al Penedès, el mateix que representa la institució de l’Hospital per als sitgetans. Tots dos són manifestacions genuïnes d’una vegueria i d’un poble, respectivament”. Forns ha afegit que “les comarques del Garraf i l’Alt i el Baix Penedès o, el que és el mateix, la Vegueria Penedès, tenen una identitat que hem de saber potenciar i promoure. Aquesta identitat genera cohesió social i territorial i és font de riquesa econòmica. Hem d’estimar els elements que la sustenten i tenir-ne el màxim de cura”.

El diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Miquel Sàmper, ha reivindicat la unió de la gastronomia amb la bellesa del territori. Més enllà d’una saborosa menja, el xató és un valor que s’ha de defensar i promoure juntament amb el patrimoni natural i cultural.

L’ambaixador de la Ruta del Xató 2018-2019, Josep Maria Albet, s’ha mostrat satisfet de rebre aquest càrrec i de continuar la defensa dels vins i caves així com també del territori en general, una tasca que desenvolupa com a president del consell regulador de la Denominació D’origen Penedès. Albet ha assegurat que “el xató marida sobretot amb els vins negres, tot i que els enòlegs i experts diuen que el més recomanable són els vins blancs de la DO Penedès”.

Durant l'acte de presentació de la Ruta del Xató 2018-2019, els assistents han pogut degustar les receptes del xató de Sitges, Vilafranca del Penedès, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú, acompanyats de vins de la DO Penedès i de productes dels principals patrocinadors de la proposta gastronòmica.

Els presents a l’acte també han pogut fer una visita guiada al recinte de l’Hospital, on s’ha visitat la zona de les vinyes, l’edifici modernista i la capella i s’ha explicat l’origen i la història de la Malvasia i de l’Hospital. Com a cloenda de la presentació s’ha ofert un tastet de Malvasia Dolça.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No