Nadal 2018

L’IGP Gall del Penedès preveu vendre més de 4.000 exemplars durant la campanya de Nadal

Els criadors admeten un estancament en les vendes dels últims anys i reivindiquen que cal desestacionalitzar el producte

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 06-12-2018 10:10 Lectures 3640
L’IGP Gall del Penedès preveu vendre més de 4.000 exemplars durant la campanya de Nadal. ACN

L’IGP Gall del Penedès preveu vendre més de 4.000 exemplars durant la campanya de Nadal. ACN

El Consell Regulador de l’IGP Gall del Penedès afronta la campanya de Nadal mantenint les previsions de vendes dels últims dos anys, situades poc per sobre dels 4.000 exemplars. Els criadors calculen que un miler són els que es vendran durant la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès els dies 22 i 23 de desembre –a banda d’aviram d’altres races-, mentre que la resta es distribuiran a través de mercats de la zona i de la ciutat de Barcelona. Aquest serà el segon Nadal que el Gall del Penedès es ven amb el distintiu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida, però els criadors admeten que han notat “poc efecte” en les vendes. L’estacionalitat del producte i “desprestigi” de l’aviram com a “proteïna barata” són els motius principals, segons el president de l’IGP, Enric Ferré.

Les vendes de Nadal tornaran a ser, un any més, el pilar bàsic de la facturació anual dels criadors de Gall del Penedès. Al llarg de tot l’any, el Consell Regulador calcula que es venen poc més de 10.000 exemplars, dels quals n’hi ha uns 4.000 que els clients compren amb motiu de les festes nadalenques. Aquesta estacionalitat s’observa com un “problema” des de les granges de criadors.

El president de l‘IGP Gall del Penedès subratlla a l’ACN que, un cop assolit el distintiu de qualitat, el següent repte del sector passa per aconseguir que es mengi aquesta au en qualsevol època de l’any, sense que el client ho associï al Nadal pel fet de ser un producte de preu elevat. “La gent s’ha acostumat a què l’aviram és una proteïna barata i li costa pagar més de tres o quatre euros pel quilo”, lamenta, atribuint aquesta percepció a la baixada de preus que hi va haver als anys 60, quan es va començar a alimentar i sacrificar pollastres en poc més d’un mes.

Per canviar la imatge del Gall del Penedès i reivindicar-ne el valor, Ferré assegura que “no es tracta d’un pollastre qualsevol” i garanteix que “es pot comparar amb la vedella i el xai”. Pel que fa al preu, el justifica pel temps i mètode de criança: mentre que el pollastre convencional s’alimenta durant un mes a base de gra, el gall penedesenc es cria durant quatre o cinc mesos amb cereals lleguminoses i un 5% de gra de raïm.

Al mateix temps, el president de l’IGP recorda que són aus criades en espais oberts, fet que repercuteix en la musculatura de la bèstia i això, assegura, es constata en el moment de consumir el producte. “El poc greix que té queda incorporat a la carn, i la majoria és de tipus Omega 3, que és cardio saludable”, detalla des de la seva granja a Rodonyà (Alt Camp), situada en una zona limítrof amb el Baix Penedès.

Tot i la singularitat reivindicada des de l’IGP, Enric Ferré admet que hi ha “molt desconeixement” del producte. Per revertir-ho, eixamplar el públic i aconseguir nous adeptes al llarg de tot l’any, el Consell Regulador té en marxa un estudi en col•laboració amb la Fundació Alícia, amb el qual es dissenyaran estratègies per difondre el producte. Mentre no conclogui aquest estudi, però, Ferré fa una crida als restauradors i venedors dels mercats per fomentar el consum del gall penedesenc més enllà de les festes nadalenques.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament