Fira del Gall 2018

El gall del Penedès es consolida com a "producte de màxima qualitat i reconeixement"

Maria Antònia Udina: 'el comprador sap perfectament que la relació qualitat-preu en aquest producte és la més idònia i ajustada possible'

Una de les granges que treballa amb el gall del Penedès és la d'Espitlles de Santa Margarida i Els Monjos. Ramon Filella

Una de les granges que treballa amb el gall del Penedès és la d'Espitlles de Santa Margarida i Els Monjos. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El gall del Penedès s'ha convertit en una referència culinària de primer nivell en el conjunt del país gràcies a l'esforç i el treball que han dut a terme en els últims anys criadors i comercialitzadors. L'obtenció del qualificatiu IGP (Identificació Geogràfica Protegida) va ser un primer pas molt transcendent que, posteriorment, s'ha anat consolidant arran de l'aposta decidida per la qualitat del producte.

Mostres com la Fira del Gall de Vilafranca, que se celebra el cap de setmana del 15 i 16 de desembre al Parc de Sant Julià de la capital de l'Alt Penedès, són el millor exemple del creixent pes específic que té el gall entre els compradors. Es posaran a la venda fins a 2 mil exemplars que arribaran a la fira després d'haver passat tots els controls de qualitat establerts per l'IGP. Es precisament aquest segell de control i qualitat el que més valoren els compradors quan acudeixen cada mes de desembre a la mostra vilafranquina per a adquirir algun producte.

Una de les granges que treballa amb el gall del Penedès és la d'Espitlles de Santa Margarida i Els Monjos. Ubicada en ple Parc del Foix ofereix un ventall de qualitats que s'acaben reflectint en el producte que posa en el mercat any darrera any. Fèlix Simón i Maria Antònia Udina estan al capdavant de l'explotació i coneixen de primera mà el treball que hi ha al darrera de la criança dels galls.

Alimentació específica

Tal i com explica Maria Antònia Udina “estem en una granja de mil metres quadrats de superfície en la que es crien 500 galls. Això vol dir que cada animal disposa de dos metres quadrats per a fer la seva vida en plena llibertat”. L'alimentació del gall del Penedès és un dels elements distintius que aporta l'IGP tant a la Granja Espitlles com a la resta d'explotacions de l'àrea protegida que cobreix. Feta amb una recepte especial en la que un 5 per cent és raïm, aquest menjar garanteix un creixement òptim i sa de tots els exemplars.

El treball acurat de criança i creixement fa que els galls que es posen a la venda pesin entre 3 i 3,5 kilos. Fèlix Simon indica que “el preu de venda oscil.la entre els 40 i els 45 euros per cada gall, però el comprador sap perfectament que la relació qualitat-preu en aquest producte és la més idònia i ajustada possible. Estàs adquirint un aliment de qualitat màxima i que, a més, és un producte de proximitat perquè tots els exemplars estan criats a l'àrea de l'IGP”.

La potenciació de la Fira del Gall de Vilafranca, que l'any passat van visitar més de 43 mil persones, s'ha convertit també en un important element de l'engranatge de promoció del producte més enllà  del Penedès. En aquest sentit, destaca que un 5 per cent dels visitants de l'edició del 2017 procedien de la demarcació de Tarragona i un 13 per cent tant de comarques barcelonines allunyades de Vilafranca com de les demarcacions de Girona i Lleida.

La Fira del Gall d'aquest any estarà oberta el dissabte 15 entre les 8 del matí i les 9 del vespre i el diumenge 16 entre les 9 del matí i les 3 de la tarda al Parc de Sant Julià, escenari que s'ha consolidat després de 10 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local