Institut Català de la Vinya i el Vi

L'Incavi presenta una eina pionera per avaluar els vins de les denominacions d'origen catalanes

A partir d'un mètode propi s'han format 31 degustadors que poden detectar fins a 70 atributs descriptius als vins

ACN Vilafranca del Penedès 14-01-2020 18:03 Lectures 2143
Pla tancat d'un dels tastadors durant la fase d'entrenament del Panel de Vins de Catalunya creat per l'INCAVI. INCAVI

Pla tancat d'un dels tastadors durant la fase d'entrenament del Panel de Vins de Catalunya creat per l'INCAVI. INCAVI

L'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) ha presentat aquest dimarts a Vilafranca del Penedès el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya, una eina pionera al sector que permet avaluar els diferents atributs que caracteritzen cadascun dels vins de les onze denominacions d'origen (DO) que hi ha a Catalunya. El projecte s'ha creat per garantir la qualitat dels vins amb DO i per complir amb la normativa europea, que requereix assegurar el compliment de les característiques físico-químiques i sensorials dels vins descrits en els seus reglaments. El projecte es va iniciar l'any 2015 amb la selecció dels 31 degustadors que formen part de l'equip i que poden detectar fins a 70 atributs descriptius als vins. L'equip treballa a partir d'un model propi creat per tècnics de l'Incavi i l'Irta.

El Panel de Vins ha estat desenvolupat per l'Incavi, com a laboratori oficial i acreditat, amb el suport dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes. El director general de l'Incavi, Salvador Puig, ha explicat la importància de comptar amb una eina com aquesta perquè "cada celler, anualment, ha de passar una auditoria per poder certificar els seus vins com a DO i amb aquest panel s'obté, a través d'un mètode molt rigorós, l'anàlisi sensorial dels vins, una part clau d'aquesta auditoria, que permet valorar si aquell vi s'adequa al Plec de Condicions Tècniques de cada Denominació d'Origen".

El projecte va començar a gestar-se l'any 2015 amb la selecció de degustadors de tot Catalunya. A la convocatòria s'hi van presentar 109 candidats provinents de les 11 Denominacions d'Origen i altres professionals del sector que van passar un procés de selecció fins a formar un equip final de 31 degustadors.

Aquest equip de tastadors, format per enòlegs, sommeliers i altres professionals no vinculats al sector, reben un entrenament mensual a partir del mètode propi que durant quatre anys han desenvolupat els tècnics de l'Incavi i el personal de l'Irta. Anna Gomis, responsable del Panel de Tast, ha explicat que amb aquest mètode es poden analitzar "fins a 114 tipus de vins i 70 atributs descriptius".

El mètode, pioner en el sector, inclou una anàlisi sensorial completa -visual, gustativa, olfactiva i retronasal- per obtenir un perfil objectiu del vi avaluat. D'una banda, dona informació d'intensitat de paràmetres com, per exemple, floral o afruitat en una escala de 0 a 10. De l'altra, detecta la presència o absència d'altres atributs com per exemple la rosa o el gessamí. També s'avalua la presència o absència dels defectes més habituals. En total es treballa amb 87 referències olfactives i gustatives i 11 referències per a la fase visual desenvolupades per l'Incavi i l'Irta.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No