Cava

Agricultura estarà al costat del Consell Regulador del Cava per evitar l'augment de superfície de vinya per cava

L’excés d’oferta de raïm del 2019, amb uns rendiments normals, ja es va traduir en una forta caiguda de preus, i que ja s’està traduint en una baixada de preus del producte acabat, per tant en una devaluació de la DO

Redacció Sant Sadurní d'Anoia 24-03-2020 19:57 Lectures 895

Davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid pel recurs presentat per la Junta d’ Extremadura en contra de la Resolució de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), per la qual es limitaven les autoritzacions de noves plantacions, replantacions i conversions de drets de plantació de vinya per cava, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) estarà al costat del Consell Regulador (CR) de la DO Cava i del MAPA en la defensa de la Resolució del 2017 recorreguda i en totes les decisions que evitin l’augment de superfície de vinya per cava.

La Generalitat de Catalunya ja es va personar com a part interessada davant del recurs presentat per la Junta d’Extremadura i ara, la sentència del TSJ dona dret a que uns territoris concrets puguin interferir en les decisions del Ple del Consell Regulador de la DO Cava, fet que trencaria amb el concepte de DO i el seu sistema de governança.

El DARP ha donat suport des del primer moment a la recomanació del Consell Regulador de la DO Cava de no incrementar la superfície de vinya per a cava, pel risc de desequilibrar l’oferta i la demanda i evitar la devaluació de la DO, que es començava a apuntar.

Tot i que el CR de la DO ha estat presentant recomanacions de no augmentar la superfície de vinya per a cava, des del primer any del nou règim europeu de regulació de plantacions , no és fins l’any 2017 que el MAPA les té en compte. Tot i així, només s’estimà parcialment, permetent les noves plantacions, les replantacions i les conversions fins un límit màxim de 57,4ha. 

Aquesta limitació afecta a tota la regió de la DO Cava i per tant en cap cas és discriminatòria respecte als territoris d’Almendralejo i Requena. La recomanació del CR de la DO Cava es va justificar amb un estudi molt rigurós, de les Universitats de la Rioja i Rovira i Virgili, que analitzava el desequilibri que s’estava produint entre la producció i el mercat, i que amb noves superfícies encara s’agreujaria. Aquesta recomanació va ser votada a favor per part de tots els vocals representants dels viticultors i elaboradors.

Malauradament, els fets demostren clarament que l’estudi esmentat no s’equivocava en les seves conclusions. L’excés d’oferta de raïm del 2019, amb uns rendiments normals, ja es va traduir en una forta caiguda de preus, i que ja s’està traduint en una baixada de preus del producte acabat, per tant en una devaluació de la DO.

Aquesta sentència, que es pot recórrer davant del Tribunal Suprem, no te per què tenir efectes immediats sobre la limitació de noves superfícies de vinya per a cava, ja que les autoritzacions de noves plantacions ja van ser atorgades i no es poden modificar.

Cal recordar, que des l’actual campanya de plantació i durant tres anys, el MAPA ha resolt la limitació total de noves plantacions, de replantacions i de conversió de drets de vinya amb destinació de la seva producció de cava.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres