Agricultura

La gelada del 27 de març passat causa danys de 3,5 MEUR en 3.000 hectàrees de cultius de vinya i fruita

A la comarca de l'Alt Penedès la gelada ha afectat 277,5 hectàrees i n'hi ha 175,4 més a la de l'Anoia, a més de 52,2 al Baix Penedès

ACN Vilafranca del Penedès 06-04-2020 18:49 Lectures 554

La gelada que es va produir el 27 de març passat, pocs dies després de l'inici de la primavera, ha afectat més de 3.000 hectàrees de cultius a Catalunya segons les dades d'Agroseguro. D'aquestes, 2.258,6 corresponen a vinya, amb una valoració de danys d'1,6 milions d'euros, i amb prop de la meitat d'aquestes, 973,3 hectàrees, situades a la comarca de la Conca de Barberà. Mentre, al Segrià n'hi ha 640,2, sent la DO Costers del Segre una de les més perjudicades. Pel que fa la fruita dolça, la superfície afectada és de 751 hectàrees i suma danys per valor d'1,9 milions. La zona del Baix Segre i el nord de la Noguera han estat les més perjudicades, sobretot les nectarines, els albercocs i els paraguaians.

Des d'Agroseguro han indicat que els danys a la vinya podrien arribar a ser d'unes 3.000 hectàrees. A banda de la Conca de Barberà i el Segrià, a la comarca de l'Alt Penedès la gelada ha afectat 277,5 hectàrees i n'hi ha 175,4 més a la de l'Anoia, a més de 52,2 al Baix Penedès. Per demarcacions, la de Tarragona és la que suma més superfície (1.097,1 ha) i li segueixen la de Lleida (708,6) i Barcelona (452,9).

En el cas de la fruita, les varietats més primerenques d'os s'han vist més afectades, ja que les altes temperatures de les setmanes prèvies a la gelada havien avançat el procés de floració. Així, entre d'altres, n'hi ha 218,33 hectàrees de nectarina, 188,96 hectàrees d'albercoc, 166,5 de paraguaià, 90,34 de pera, 44,5 de préssec i 36,11 de poma. Des d'Agroseguro destaquen que, al contrari del que passa habitualment, aquest episodi meteorològic ha causat uns danys per varietats més selectius.

Pel que fa a les valoracions, la companyia ha indicat que farà les tasques de peritatge de forma telemàtica sempre que sigui possible i que, a més, intentarà endarrerir les visites presencials a les finques, tenint en compte que encara hi ha marge per a la recol·lecció d'aquestes fruites i les restriccions de mobilitat instaurades arran del decret de l'estat d'alarma per fer front a la crisi sanitària del coronavirus.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres