Crisi del coronavirus

La DO Cava calcula que la crisi de la covid-19 pot fer caure les vendes fins un 35%

El tancament de la restauració a l'estat espanyol durant més de dos mesos és el factor principal de la davallada

Pla detall de la part superior d'una ampolla de cava. Imatge del 23 de novembre de 2017. ACN

Pla detall de la part superior d'una ampolla de cava. Imatge del 23 de novembre de 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Cava estima que la crisi econòmica derivada de la covid-19 farà caure el còmput de vendes a finals d'any, en una davallada que pot arribar al 35%. Així ho ha assegurat a l'ACN el president de la DO Cava, Javier Pagès, que també apunta que hi ha altres càlculs més optimistes que situen la caiguda en el 15%. Davant l'amplitud de la forquilla, Pagès recorda que hi ha una gran diversitat de casuístiques a les empreses, en funció del perfil de negoci. "Que cauran les vendes és segur perquè és molt difícil mantenir el mercat amb dos mesos de tancament de canals tant importants com la restauració", apunta Pagès, que assegura que el mercat espanyol és el més ressentit.

En el moment de l'esclat de la pandèmia i durant l'inici del confinament, Javier Pagès augurava que la davallada de vendes seria del 25%. Pagès apunta que aquell càlcul fet des de la DO al març es basava en la previsió d'una suspensió de grans esdeveniments i d'un tancament de la restauració de curta durada.

Ara, després de més de dos mesos de restaurants i hotels tancats, el president de la DO Cava creu que la caiguda de vendes es pot acabar movent en una forquilla més àmplia, entre el 15 i el 35%. El motiu és la llarga durada que finalment està tenint l'estat d'alarma però també la diversitat de perfils empresarials que hi ha entre tots els productors.

"Hi haurà gent que té el negoci més enfocat a l'enoturisme, a l'hosteleria i alhora centrat al mercat nacional, i això serà un cas extrem, de màxima dificultat", explica, contraposant-ho a altres negocis que, per exemple, es focalitzen cap a l'exterior i probablement no veuran caure les seves vendes de forma tant extrema.

Amb l'inici del desconfinament, la DO Cava és ara a l'expectativa de com es comporta el turisme i l'economia domèstica. "Depenem molt de la gent que ve de fora però també de l'alegria a l'hora de gastar que mostrin els consumidors d'aquí", apunta Pagès, mentre assegura que el mercat espanyol és on es registrarà la davallada més gran d'ampolles venudes.

En aquest sentit, Javier Pagès destaca que al mercat intern hi ha una forta incidència del turisme, la gastronomia i l'hosteleria. "Som un país on el consum a nivell de restauració té un pes molt més específic que a altres països de la Unió Europea", diu, assenyalant que això respon a un tarannà on predomina la vida social al carrer.

Pel que fa a la caiguda de vendes del mercat exterior, la DO Cava apunta que Anglaterra, Bèlgica i França seran països amb davallades considerables, si bé Javier Pagès matisa que ara per ara no disposen de dades concretes.

La zonificació i segmentació, al proper ple del Consell Regulador

D'altra banda, la DO Cava continua treballant en la nova regulació per establir una segmentació de categories de productes i zonificar els llocs d'elaboració. La proposta que hi ha damunt la taula i que es votarà al proper ple del Consell Regulador planteja quatre zones, lligades als principals punts productors de l'estat espanyol: Almendralejo (al Sud-Est de la península), Requena (zona de Llevant), Catalunya (Nord-Est) i Vall de l'Ebre (Nord-Oest).

Dins aquestes regions, però, la DO Cava també preveu crear subzones, una de les quals abraça el territori del Penedès. El reconeixement de la zona penedesenca com a indret d'elaboració va ser un dels punts de la discòrdia que va provocar l'escissió d'una desena d'elaboradors de cava, que van crear la marca independent d'escumosos Corpinnat.

Pagès insisteix que la voluntat de la DO Cava és "sumar" de nou aquests elaboradors. "Estem dins la mateixa zona, som veïns i elaborem amb el mateix mètode", apunta, si bé reconeix que la relació ara per ara és distant i augura que les dues parts puguin aproximar-se "poc a poc". "Per part nostra, el desig és claríssim: entenem que sumant ho tenim més fàcil per ser més eficaços i competitius de cara al món, i generarem menys confusió", afegeix.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local